Kleurloze terugkeer Stengs opgefleurd door winst AZ

3 november 2018, 22:38

Een lange tijd inspiratieloos AZ heeft met veel moeite en met minieme schade de muur van het ultradefensieve De Graafschap geslecht. Door een mooi schot van Mats Seuntjens won AZ met 1-0, al zal de equipe van John van den Brom minstens net zo tevreden zijn met de terugkeer van Calvin Stengs.

De meest opvallende naam op het wedstrijdformulier pronkte op de rechtsbuitenpositie van de thuisploeg: AZ-aanvaller Calvin Stengs maakte na 448 dagen zijn rentree in de basis van de Alkmaarders. De 19-jarige, die vijftien maanden geleden vreselijk geblesseerd raakte aan zijn kruisband in de uitwedstrijd tegen PSV, maakte twee weken geleden zijn comeback bij Jong Ajax en werd door John van den Brom fit verklaard en meteen in de basis gezet.

Al snel werd duidelijk dat het niet het Sprookje van Stengs zou worden, al leek de eerste helft vooral op een volledig lege bladzijde. AZ en De Graafschap maakten er geen spektakel van. De gasten hielden, zoals eerder al aangekondigd door trainer Henk de Jong, de ruimtes compact en trokken zich zonder morren terug. Bij AZ ontbrak het vertrouwen en voor een deel ook het vermogen om er doorheen te voetballen, waardoor er in het eerste half uur louter afzwaaiers geproduceerd werden. Naarmate het rustsignaal naderde, kwamen er langzaam wat ongevaarlijke kansjes.

Het spelbeeld was na rust helaas lange tijd hetzelfde. Op papier lijkt AZ creativiteit genoeg te hebben, maar er kwam in de tweede helft in eerste instantie helemaal niets meer uit. Albert Gudmunsson verving na een uur spelen verdediger Ron Vlaar en vanaf dat moment kwam er iets van swung in het AZ-spel. Zo was een pass van Stengs op de vrijstaande Guus Til onzuiver, schoot Til over en testte Oussama Idrissi de vuisten van Hidde Jurjus.

Een kwartier van tijd kon het AZ-publiek dan eindelijk opveren: Mats Seuntjens pikte de bal op de rand van de zestien op en trof via de binnenkant van de rechterdoelpaal doel. Het was een uitstekend doelpunt dat eindelijk niet strookte met de eerste 75 minuten. In het restant kwam De Graafschap niet tot kansen en had Idrissi eigenlijk de tweede voor AZ moeten maken na een juweel van een dieptepass van Seuntjens. De buitenspeler schoof de bal na een mooie kapbeweging echter naast.

Door de eerste driepunter in vijf competitiewedstrijden komt AZ op gelijke hoogte met Vitesse, VVV-Venlo en FC Utrecht. De Graafschap blijft op de veilige, maar penibele vijftiende stek staan.

Opstellingen en beoordelingen

AZ: Marco Bizot 5,5; Jonas Svensson 6,5, Ron Vlaar 6 (61. Albert Gudmunsson 6,5), Pantelis Hatzidiakos 5, Thomas Ouwejan 5,5; Fredrik Midtsjö 4,5, Guus Til, Teun Koopmeiners 6; Calvin Stengs 5 (68. Bjorn Johnsen 5,5), Mats Seuntjens 7 (86. Marko Vejinovic -), Oussama Idrissi 6.

De Graafschap: Hidde Jurjus 6; Leeroy Owusu 6,5, Bart Straalman 6, Sven Nieuwpoort 6, Lars Nieuwpoort 6 (69. Myenty Abena 6), Jordy Tutuarima 5,5; Frank Olijve 5, Erik Bakker 5,5, Robert Klaasen 4,5, Youssef El Jebli 4 (62 Daryl van Mieghem 5,5); Fabian Serrarens 6

Man van de wedstrijd: Mats Seuntjens

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen