FC Groningen wint eindelijk weer en verlaat laatste plaats

2 november 2018, 21:53

Dankzij een 2-4 overwinning in Rotterdam op Excelsior is FC Groningen voor in ieder geval één avond geen hekkensluiter van de Eredivisie meer. Na drie nederlagen op rij zorgden Mimoun Mahi, Ritsu Doan, Mateo Cassierra en invaller Jannik Pohl voor vier treffers voor de moeilijk scorende ploeg. Een wondergoal van Ryan Koolwijk en een strafschop van Luigi Bruins brachten daar deze vrijdagavond geen verandering in.

Het eerste moment van opwinding kwam na negen minuten. Marcus Edwards, de smaakmaker aan de zijde van de thuisploeg, glipte langs zijn man, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Sergio Padt. Excelsior mocht nog hopen op een penalty toen Higler op aanwijzing van Ingmar Oostrom ging kijken of Ludovit Reis niet op de voet stond van Edwards. Er was contact, maar Higler gaf de VAR resoluut aan geen strafschop te geven.

Toch kwam de Trots van het Noorden na iets minder dan een halfuur tegen de verhouding in op een 0-1 voorsprong. Reis was sterker in het duel dan Hervé Matthys en bezorgde de bal bij de vrijstaande Mahi. De aanvaller, die terugkeerde na ziekte, draaide vervolgens goed weg en schoot de bal in de linkerhoek achter doelman Sonny Stevens. Drie minuten daarna kwam de ploeg van trainer Danny Buijs zelfs op 0-2. Doan nam een afgeslagen voorzet prachtig aan en ramde de bal daarna achter Stevens. Via Cassierra werd het daarna zelfs nog bijna 0-3, maar zijn kopbal was te slap.

Excelsior wilde voor rust nog de aansluitingstreffer maken. Een vrije trap werd gepakt door Padt en een hoekschop eindigde op de lat. Het zat Groningen eindelijk een keer mee. Heel lang kon de hekkensluiter van de Eredivisie uiteindelijk echter niet genieten van de ruime voorsprong. Een staaltje individuele klasse van Koolwijk zorgde toch voor de 1-2, toen de middenvelder een corner van Bruins met een omhaal tot doelpunt verwerkte. Dat was ook de ruststand.

De wedstrijd ging daarna alle kanten op en werd daardoor steeds leuker. Groningen had nog verder kunnen uitlopen, maar in plaats daarvan bracht Excelsior nog voor het uur de spanning weer terug. Zeefuik liep Ali Messaoud op de hakken en Bruins schoof de door Higler toegekende strafschop beheerst binnen: 2-3. Groningen besloot daarna niet op safe te spelen en ging op jacht naar meer doelpunten. Stevens tikte een schot van Doan uit de hoek. Een kwartier voor tijd werd het alsnog 2-4. Invaller Pohl stond koud in het veld en de Deen tikte een voorzet van Zeefuik met wat moeite over de doellijn. De tweede Groningse zege van het seizoen kwam daarna, ondanks zes minuten blessuretijd, niet meer in gevaar.

Opstellingen en beoordelingen:

Excelsior: Sonny Stevens 6,5; Jeffry Fortes 6,5, Hervé Matthys 6, Thomas Oude Kotte 6 (82. Anouar Hadouir -), Lorenzo Burnet 6; Ryan Koolwijk 7, Ali Messaoud 6,5, Jerdy Schouten 6,5; Marcus Edwards 7 (69. Denis Mahmudov 6), Elías Már Omarsson 6,5 (57. Mounir El Hamdaoui 5), Luigi Bruins 6,5

FC Groningen: Sergio Padt 7; Deyovaisio Zeefuik 6,5, Mike Te Wierik 7, Jeffrey Chabot 6,5, Tim Handwerker 6,5; Samir Memisevic 7, Ludovit Reis 7, Django Warmerdam 6,5, Ritsu Doan 8 (90. Ahmad Mendes Moreira -); Mateo Cassierra 7,5 (87. Ajdin Hrustic -), Mimoun Mahi 7,5 (73. Jannik Pohl 6,5)

Man of the match: Ritsu Doan