Vier goals Flemming helpen PEC ronde verder na doelpuntrijke pot

30 oktober 2018, 22:31   Bijgewerkt: 30 oktober 2018, 22:59

PEC Zwolle heeft zich na een aantrekkelijke en bovenal doelpuntrijke zege bij De Graafschap verzekerd van een plek in de achtste finales van het bekertoernooi. De Zwollenaren deden dat vooral aan de hand van Zian Flemming. Hij stond net als afgelopen weekend wederom in de spits van de ploeg van John van 't Schip en kroonde zich met liefst vier goals, waarvan drie in de eerste helft, tot de grote uitblinker in Doetinchem: 2-5.

Flemming verzekert zich voor rust al van wedstrijdbal

Voor rust was het een en al PEC dat de klok sloeg. De Zwollenaren waren vanaf minuut één de betere ploeg. De supporters die De Graafschap aan waren komen moedigen, kwamen bedrogen uit. In de zevende minuut kreeg Denis Genreau de eerste kans, maar zijn schot belandde in het zijnet. Dat bleek slechts een kleine stilte voor de spreekwoordelijke storm. Nog binnen het kwartier kwamen de gasten op voorsprong. Balverlies van Erik Bakker leidde een Zwolse aanval in. Via Genreau kwam de bal voor de voeten van Flemming, die de openingstreffer aantekende: 0-1.

Het bleek niet de laatste keer dat die twee elkaar vonden. Een kleine tien minuten later stonden dezelfde twee spelers namelijk aan de basis van de 0-2. Flemming kreeg de bal aan de rechterkant, dribbelde naar binnen en schoot kinderlijk eenvoudig raak in de korte hoek. Het was een doelpunt dat je normaal op woensdagochtend of vrijdagmiddag tijdens een training verwacht, maar niet in een heuse wedstrijd. Het was tekenend voor de instelling waarmee De Graafschap voor rust speelde.

Pas na ruim een half uur spelen was de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg een feit. Youssef El Jebli kopte een voorzet nét naast. Vlak voor rust leken de Zwollenaren het duel al in het slot te gooien. Wederom ging daar een persoonlijke fout van de thuisploeg aan vooraf. Bart Straalman speelde te kort terug op doelman Agil Etemadi, waarna Flemming er als de kippen bij was, Etemadi omspeelde en de bal in het lege doel schoot: 0-3. Het was het einde van een eenzijdige eerste helft.

Duel ook na rust boeiend

De normaliter relatief rustige en bescheiden Henk de Jong moet in de rust uit zijn plaat zijn gegaan in de Doetinchemse kleedkamer.  De Graafschap kwam namelijk beter uit de kleedkamers. Binnen zeventien minuten na rust waren er al net zo veel doelpunten gevallen als in de hele eerste helft. Invaller Mohamed Hamdaoui sneed ruim vijf minuten na rust een vrije trap strak aan, waarna Javier Vet bij de tweede paal binnenkopte: 1-3. Voor een echt schokeffect zorgde dat niet, aangezien PEC Zwolle de marge enkele minuten later weer naar drie goals vergrootte. Een prachtige actie van Younes Namli ging daaraan vooraf. Van Duinen was enkel het eindstation met een laag schot: 1-4.

De doelpunten bleven na rust de hoogtepunten. Na ruim een uur bracht Bakker de spanning wederom enigszins terug. Vanuit een korte corner schoot de middenvelder op knappe wijze ineens binnen: 2-4. Wederom kon De Graafschap niet doordrukken en Flemming bekroonde zijn puike optreden ook na rust met een doelpunt. Sven en Lars Nieuwpoort lieten zich wel erg gemakkelijk aftroeven in een kopduel: 2-5.

Beide ploegen vonden het in het vervolg wel welletjes. Invaller Hamdaoui kreeg nog wel een kans, maar hij stuitte op Mickey van der Hart. PEC Zwolle bekert zodoende verder én het voor het duel uitgesproken verlangen van Henk de Jong komt uit: het veld in Doetinchem bleef een verlenging bespaard.

Opstellingen en beoordelingen*

De Graafschap: Agil Etemadi 5,5, Leeroy Owusu 5,5, Jordy Tutuarima 5, Bart Straalman 4 (46. Lars Nieuwpoort 5), Sven Nieuwpoort 5, Youssef El Jebli 5,5, Javier Vet 6, Erik Bakker 5,5, Stef Nijland 5 (71. Fabian Serrarens -), Furdjel Narsingh 4,5 (46. Mohamed Hamdaoui), Daryl van Mieghem 6.

PEC Zwolle: Mickey van der Hart 6,5, Kingsley Ehizibue 6, Kenneth Paal 6,5, Darryl Lachman 6,5, Thomas Lam 6, Ouasim Bouy 6,5, Denis Genreau 7,5 (67. Clint Leemans 6), Gustavo Hamer 6,5 (82. Rick Dekker -), Zian Flemming 8,5, Younes Namli 7 (60. Gianluca Scamacca 5,5), Mike van Duinen 6

Man of the match: Zian Flemming

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling