Faber nu hoofd jeugdopleiding: "Er valt een soort spanning weg"

29 oktober 2018, 17:11

Ernest Faber heeft een functie als hoofd jeugdopleiding altijd geambieerd. Na twee seizoenen als hoofdtrainer van FC Groningen kwam die wens in vervulling. Hij had eerder al de kans om deze functie in Eindhoven te bekleden.

"Toen Wiljan Vloet naar NEC (november 2009, red.) ging, ben ik voorgedragen door de andere trainers. Toen was het meer een kantoorfunctie, dat had ik graag willen doen maar ik was wat jonger. Uiteindelijk hebben ze daarom voor iemand anders gekozen", vertelt Faber op het clubkanaal van PSV. De nu 47-jarige Brabander werd daarna trainer bij FC Eindhoven, NEC en Groningen. Bij het Nederlands elftal en PSV vertolkte Faber een rol als assistent.

Faber en Groningen besloten vorig seizoen uit elkaar te gaan. Omdat Art Langeler naar de KNVB vertrok, kwam bij PSV de vacature van hoofd jeugdopleiding vrij. "Het is me wel altijd blijven trekken omdat ik zelf als twaalfjarige jongen bij PSV terecht ben gekomen. en alle elftallen doorlopen heb, het eerste heb gehaald, Europees voetbal mocht spelen en ik heb hier prijzen gewonnen."

In zijn nieuwe job vindt Faber het prettig om op het veld te staan bij de jeugdteams en diens trainers te ondersteunen. "Het werkt wel anders dan het hoofdtrainerschap waarbij je heel bewust vanaf maandag toewerkt naar het piekmoment in het weekend: de wedstrijd. Dat was voor mij even wennen, ik deel mijn week anders in. Ik zie jullie (de interviewers zijn jeugdspelers, red.) wel spelen maar je observeert meer: hoe heb je gespeeld, worden de spelprincipes uitgevoerd, wat is de speelwijze? Een stukje relaxter en ontspannender moet ik zeggen. Er valt een soort spanning weg maar dat krijg je op een andere manier terug. Ik verdeel mijn aandacht en piekmomenten over alle teams uit de opleiding in plaats van de achttien spelers in mijn selectie."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen