ErediVisie: Feyenrood, Michel Vlob en bizarre cijfers El Khayati

29 oktober 2018, 13:38

Het was uiteraard het weekend van De Klassieker. Ajax had geen kind aan Feyenoord en dat was mede te danken aan de vroege rode kaart voor Jerry St. Juste, niet de eerste rode prent voor Feyenoord dit seizoen. Verder liet Nasser El Khayati zich wederom zien en sloeg ook Michel Vlap toe met een heerlijke stift. Zoals Furdjel Narsingh bij zijn invalbeurt flitsen we door het afgelopen speelweekend in onze wekelijkse rubriek ErediVisie. 

ADO = El Khayati

Een wiskundige formule is het niet, een wet onder Alfons Groenendijk inmiddels wel. De cijfers die de Marokkaan ook dit seizoen weer behaalt, zijn werkelijk krankzinnig. Het enige duel waarin ADO een doelpunt maakte en El Khayati niet betrokken was bij een goal, was de openingswedstrijd tegen FC Emmen. Daarna gaf hij in elk duel waarin ADO scoorde óf een assist óf maakte hij een treffer. Bij de laatste tien (!) doelpunten van de ploeg uit de Hofstad was El Khayati aangever, danwel afmaker. Het doelpunt van Melvyn Lorenzen op 24 augustus was de laatste treffer waarbij hij niet rechtstreeks betrokken was. ADO = El Khayati.

{image[329894][right-half][]}Michel Vlob

De topscorer van heel de Eredivisie in de laatste vier wedstrijden is: jawel, Michel Vlap (5). De voetbalkunstenaar maakte dit seizoen sowieso al zes treffers, waarvan drie met een heerlijke boogbal. Van een vergelijking met de stiftjes van Dennis Bergkamp wilde hij nog niets weten ("Dat is echt te veel eer"), maar de middenvelder van Heerenveen maakt een meer dan uitstekende indruk. En met zijn lobjes gaat hij in Friesland vanaf nu door het leven als Michel Vlob, niet te verwarren met een flop. Want dat is hij de laatste weken allesbehalve.

Van smaakmakers naar braakmakers

Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. En ook dat geldt in de voetbalwereld. Van de nog in de Eredivisie-actieve spelers die afgelopen seizoen hoog stonden op de topscorerslijst, is er een flink aantal dat is weggezakt. Ver weggezakt zelfs. Van Bryan Linssen, David Neres (beiden staan nog op nul) en Bjørn Johnsen tot aan Steven Berghuis. Afgelopen seizoen stonden ze bovenaan de lijstjes van topscorers, momenteel prijkt hun naam niet eens bij de beste twintig schutters in Nederland. Vorm blijft een ongrijpbaar begrip.

{image[329892][left-half][Björn Kuipers]}Feyenrood

Je kunt kwaliteit compenseren met werklust en strijd. Maar je kunt ook overdrijven en dat is precies wat Feyenoord deed. Met twee rode kaart-waardige overtredingen binnen tien minuten riepen de Rotterdammers het onheil over zichzelf af. En dat is niet voor het eerst dit seizoen: Feyenoord kreeg namelijk de meeste rode kaarten van alle ploegen in de Eredivisie (4) tot dusver. Eric Botteghin, Jean-Paul Boëtius en Robin van Persie (weliswaar geseponeerd) gingen Jeremiah St. Juste al voor. Wat dat betreft zal Jurgen Mattheij wel snel de overstap maken naar De Kuip, hij pakte dit weekend zijn vijfde rode kaart en is daarmee recordhouder namens Excelsior. Qua gele kaarten doet Feyenrood het overigens een stuk beter: daarmee staan ze onderaan.

{image[329880][right-half][]}Veerkrachtig PSV

Uitgerekend tegen hekkensluiter FC Groningen kwam PSV voor het eerst dit Eredivisie-seizoen op een achterstand. Maar net als een paar dagen eerder tegen Tottenham toonden de mannen tegen Mark van Bommel veerkracht. En dat was niet voor het eerst dit seizoen: geen ploeg scoorde vaker een doelpunt in het reguliere laatste kwartier dan PSV. En in blessuretijd zijn de statistieken nóg overtuigender: er werd al vijfmaal in de extra tijd een doelpunt gemaakt, gevolgd door Heracles Almelo (2). Daniel Schwaab roemde recent de fitheid van PSV, maar ook mentaal zit het wel goed. Want de 1-2 is een stuk belangrijker dan de 0-6 of 0-7, natuurlijk.

Wat verder nog opviel….

Prachtige beelden uit Doetinchem

Frenkie 'pass' de Jong

IJslandse effectiviteit in Rotterdam

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen