Van de Beek voelt vertrouwen na een onzekere seizoenstart

Van de Beek voelt vertrouwen na een onzekere seizoenstart

29 oktober 2018 – Het is rustig rond Donny van de Beek. Dat is geen vanzelfsprekendheid, want het is nog geen maand geleden dat zijn management dreigde met een vertrek bij Ajax. Vorig seizoen was de middenvelder een onbetwiste basisspeler in Amsterdam, aan het begin van dit seizoen startte de Oranje-international meestal vanaf de bank. Inmiddels behoort Van de Beek weer tot de eerste elf van Erik ten Hag.Tegen Feyenoord stond Van de Beek zondagmiddag wederom aan de aftrap. Het was voor de 21-jarige middenvelder zijn vierde achtereenvolgende basisplaats. De reeks begon in de Champions League tegen Bayern München (1-1), daarna volgden basisplekken tegen AZ (thuis, 5-0) en sc Heerenveen (uit, 0-4). In een maand tijd is veel veranderd, erkent Van de Beek in de mixed zone na afloop van De Klassieker. "De laatste wedstrijden speel ik wel weer. Dat is iets waar ik blij mee ben. Hopelijk weet ik het vast te houden."

Waar Ten Hag voorheen koos voor een middenveld bestaande uit Hakim Ziyech, Lasse Schöne en Frenkie de Jong, daar vormt Van de Beek de laatste weken een middenveld met Schöne en De Jong. Het gevolg daarvan is dat Ziyech een linie naar voren is geschoven en David Neres genoegen moet nemen met een plek op de reservebank. Een tactische keuze van Ten Hag, of heeft Van de Beek zich teruggeknokt? "Lastig, dat is eigenlijk iets wat je aan de trainer moet vragen. Ik probeer zo goed mogelijk te spelen. Meer kan ik ook niet doen. Het is uiteindelijk aan de trainer of hij mij opstelt of niet."

Het lijkt op toeval te berusten dat Van de Beek vlak na de mededeling van zijn zaakwaarnemer terugkeerde in de basis. De Jong was immers niet fit genoeg om te starten in München, waardoor de vijfvoudig Nederlands international een kans in de basis kreeg. Die kans greep hij met beide handen aan. Van de Beek bewees zich op het allerhoogste niveau en werd in de daaropvolgende wedstrijden weer bij de eerste elf gezet. "Het is altijd lekker. Iedereen wil spelen, ik dus ook. Het is fijn dat ik nu in de positie zit waarin ik wél speel. Dat geeft meer vertrouwen dan toen ik niet speelde."

Matige Klassieker
Tegen Feyenoord speelde Van de Beek zondag solide, maar vrij onopvallend. Doordat de Rotterdammers ver terugzakten, kon de middenvelder één van zijn sterke punten weinig tentoonspreiden: zijn diepgang. Feyenoord kroop al na een paar minuten spelen in de verdedigende stellingen nadat Jerry St. Juste met rood van het veld was gestuurd. "Hoewel de rode kaart ideaal was voor ons, werd het daardoor een eentonige wedstrijd. Natuurlijk hadden we beter kunnen spelen, maar we mogen niet zeuren als we 3-0 winnen in De Klassieker."

Ajax kwam niet tot nauwelijks in de problemen tegen de aartsrivaal, maar de Amsterdamse formatie kon af en toe toch rekenen op een fluitconcert van het aanwezige publiek in de Johan Cruijff ArenA. "Ons tempo lag te laag", erkent Van de Beek. "We liepen te veel met de bal. Op de momenten dat we dat niet deden, stond Feyenoord vol onder druk. Ik denk dat we hebben nagelaten om er een paar doelpunten bij te maken." De thuisploeg heeft dus verzuimd aan het doelsaldo te werken. Omdat zowel Ajax als PSV tot nu toe weinig fouten maken, kan het doelsaldo aan het einde van het seizoen een doorslaggevende factor zijn. Ten opzichte van Ajax heeft PSV nu al een doelsaldo van +10.

Drie competities
Ajax wil dit seizoen in de Eredivisie, KNVB-Beker én Champions League hoge ogen gooien. In het miljardenbal veroverden de Amsterdammers zeven punten in drie groepswedstrijden, waardoor de knock-outfase zeer dichtbij komt. In de competitie loopt Ajax echter vijf punten achter op PSV, dat zaterdag een late zege boekte bij FC Groningen. "Ons doel is kampioen worden, we mogen dus niet te veel punten meer laten liggen", beseft de middenvelder.

De club uit Amsterdam speelt vanaf woensdag in een week tijd tegen Go Ahead Eagles in het bekertoernooi, Willem II in de competitie en Benfica in de Champions League. Van de Beek wil nog niet vooruitblikken op het cruciale treffen in Lissabon. "De beker willen we ook winnen. Eerst woensdag, dan zien we verder."

Door: Vincent Houttuin

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 25 augustus 2019

  2. zaterdag 24 augustus 2019

  3. vrijdag 23 augustus 2019