Zelfs ijskonijn Dolberg geniet van de voor hem bijzondere week

Zelfs ijskonijn Dolberg geniet van de voor hem bijzondere week

24 oktober 2018 – Het was dinsdagavond wederom een gedenkwaardige Ajax-avond in de Champions League. De Amsterdammers pakten in blessuretijd drie extreem belangrijke punten. Noussair Mazraoui was de hoofdrolspeler, heel de Johan Cruijff ArenA genoot mee. Maar voor Kasper Dolberg was het in alles wellicht nog meer een heel bijzondere avond: de Deen speelde voor het eerst dit kalenderjaar (!) negentig minuten in het eerste van Ajax en maakte zijn basisdebuut in het miljardenbal. Uiteraard liet het ijskonijn het amper blijken, maar zelfs hij genoot volop. En dat hij kon genieten was te danken aan de late treffer van Mazraoui. Anders had hij ongetwijfeld heel anders in de mixed zone gestaan na de wedstrijd tegen Benfica (1-0). Na ruim twintig minuten voetballen stak Hakim Ziyech de spits namelijk diep, één-op-één met goalie Odisseas Vlachodimos. "Die bal had erin gemoeten, simpel", was de zelfkritische én terechte conclusie van Dolberg. "Ja, ze hebben een sterke keeper. Maar het was de grootste kans in de wedstrijd, dat had een doelpunt moeten zijn."

Het leek alsof Dolberg de bal hard onder de Duitse keeper door wilde werken, maar dat was niet zo. "Nee, ik wilde hem hard en hoog over zijn schouders schieten. Maar ik kwam niet genoeg onder de bal, waardoor hij geen hoogte kreeg. De aanname was wel goed, het schot niet. Hij pakt de bal knap, maar als ik hem hoog schiet, is het op zeker een doelpunt." En dat was ook meteen het smetje op een voor Dolberg bijzondere week. Bij de bal die van de lijn werd gehaald lag Nicolas Tagliafico eigenlijk in de weg voor de spits en in de slotsecondes werd een panklare voorzet van David Neres nog net door een Portugees been aangetikt. Anders was Ajax een paar seconden eerder al op voorsprong gekomen.

Contractverlenging
Zo ver kwam het niet en dus levert de bijzondere wedstrijd en de bijzondere week voor Dolberg vooralsnog alleen het doelpunt in Friesland op. Dat maakte de stemming zeker niet minder: Dolberg heeft het naar zijn zin, getuige de handtekening onder het contract dat hem in principe tot en met 2022 in Amsterdam houdt. "Ik ben blij om hier te zijn en deel uit te maken van het team. Toen Ajax het ter sprake bracht, was al snel duidelijk dat ik wilde bijtekenen. Dat het voor andere clubs moeilijker wordt om mij te halen? Tsja, true."

Eerder deze week ging het al over het nu-of-nooit-gevoel in Amsterdam. De spelersgroep van Ajax is zo sterk, dat het onwaarschijnlijk is dat dit team nog jaren bij elkaar blijft. En dan te bedenken dat dit pas het eerste duel was waarin Dolberg helemaal meedeed. Na maandenlange blessureleed was negentig minuten voetballen een weelde voor de spits. "Alleen de laatste tien minuten begon ik het te voelen, verder ging het probleemloos. Het was de eerste keer sinds héél lang dat ik weer eens negentig minuten meedeed. Heerlijk. Dit soort wedstrijden heb ik nodig om weer helemaal op mijn oude niveau te komen."

Hoewel Dolberg een kans miste, wat voor hem niet te doen gebruikelijk is, nadert hij zijn oude vorm toch al bijna weer. "Ik ben blij om te spelen. Of ik de nummer één ben in de spits? Dat weet ik niet", zei de Deen. Maar Dolberg is weer helemaal fit, kan negentig minuten aan en weet hoe het is om de Champions League-hymne te horen als basisspeler op het veld. Niet alleen maakte hij kennis met de hymne, ook met het niveau. Benfica-captain Jardel zat de jongeling negentig minuten op de nek. "Het was heavy. Het tempo lag erg hoor, maar ik voelde me heel goed. Ik voelde me beter dan mijn tegenstander."

Fit voor Feyenoord
Het enige dat er aan ontbrak was een doelpunt, om zijn week te bekronen. Wellicht bewaart hij die voor De Klassieker tegen Feyenoord van komend weekend. Het zou zijn derde wedstrijd binnen een week kunnen worden, maar de spits twijfelt geen seconde op de vraag of zijn lichaam dat aan kan. "Honderd procent, drie wedstrijden in één week kan ik aan", verzekerde hij. Maar voor het duel met de eeuwige rivaal op het programma staat, mag er nog even genoten worden van de drie punten. Dolberg: "Dit was een hele belangrijke zege. We liggen op schema om ons doel, doorgaan in de Champions League, te bereiken. Dit mag niet meer misgaan."

Door: Nathan Sprey

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 24 augustus 2019

  2. vrijdag 23 augustus 2019