Van Boekel: "VAR bedoeld om grote fouten eruit te halen"

21 oktober 2018, 08:55

Pol van Boekel staat nog altijd achter zijn beslissing om Ajax zaterdagavond een penalty toe te kennen in het Abe Lenstra Stadion. Vlak na rust kreeg Kasper Dolberg een duw van Heerenveen-verdediger Daniel Høegh, waarna de scheidsrechter naar de stip wees. De VAR greep niet in en steunde het besluit van Van Boekel.

Na de wedstrijd (0-4) staat de arbiter FOX Sports te woord en legt hij de situatie uit. "Dolberg krijgt een beuk/duw in zijn rug. Er is ook contact bij de benen. Daardoor besluit ik dat het een overtreding, dus een strafschop is. Wat ik op de beelden terugzie, heb ik op het veld hetzelfde beleefd."

Van Boekel beseft dat niet iedereen de situatie hetzelfde beoordeelt. "De een zal het uitleggen als een schouderduw, ik als een strafschop. Het vak arbitrage blijft wat dat betreft discutabel. Als ik de beelden terugzie, vind ik de beslissing absoluut te steunen. Dat heeft de videoscheidsrechter ook gedaan."

De VAR corrigeerde Van Boekel dus niet. "De videoscheidsrechter gaat op zoek naar beelden om de beslissing van de scheidsrechter te steunen. Hij wil niet het ongelijk van de scheidsrechter bewijzen", aldus de arbiter. "De VAR is bedoeld om grote fouten eruit te halen. Als ik een strafschop had gegeven die absoluut belachelijk is, dan had hij gezegd: 'Pol, ga naar de kant, ik vind dat je een foutieve beslissing hebt genomen.' Nu denkt hij misschien: 'zwaar gestraft, maar je kunt 'm geven.' Dan steunt hij mij in de beslissing."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen