Overzicht: Oranje al zestien jaar zonder zege tegen Duitsland

13 oktober 2018, 17:00   Bijgewerkt: 13 oktober 2018, 17:43

Rondom wedstrijden tussen Nederland en (West-)Duitsland hangt altijd iets bijzonders. De gedachten gaan dan al snel uit naar de verloren WK-finale in 1974 en de revanche in '88. Overwinningen op Duitsland lijken net iets beter te smaken dan tegen pakweg Engeland of Argentinië. Voor een driepunter tegen Die Mannschaft moeten we alleen ver terug in de geschiedenisboeken, want dat is bijna zestien jaar geleden.

In november 2002 werd er voor het laatst van de aartsrivaal gewonnen. Op bezoek bij de Duitsers was Oranje met 1-3 te sterk dankzij goals van Patrick Kluivert, Jerrel Hasselbaink en Ruud van Nistelrooy. De laatste vijf duels tegen de oosterburen leverden drie gelijke spelen en twee nederlagen op. Een overzicht van de laatste clashes met Duitsland.

14 november 2012: Nederland – Duitsland (0-0)

Zes jaar geleden maakten Nederland en Duitsland er in een vriendschappelijke wedstrijd geen spektakelstuk van. De Duitsers, met de huidige A-internationals Manuel Neuer, Mats Hummels en Thomas Müller in de gelederen en Joachim Löw op de bank, vonden het gelijke spel al snel best en hielden met gemak stand. Opvallend is vooral dat er van het Nederlandse basiselftal van toen geen enkele speler bij de huidige selectie van Ronald Koeman zit. Marco van Ginkel en Kenneth Vermeer maakten zes jaar geleden hun debuut.

13 juni 2012: Nederland – Duitsland (1-2) {image[329504][right-half][]}

Misschien een van de meest frustrerende Oranje-interlands uit die periode. Op het desastreuze EK van 2012 in Polen en Oekraïne keerde het Nederlands elftal puntloos naar huis. Tegen de Duitsers stond het na dik een half uur al 0-2 dankzij een dubbelslag van Mario Gomez. De tegentreffer van Robin van Persie kwam een kwartier voor tijd te laat. De nederlaag was terecht. En dat was een pijnlijke constatering voor de verliezend finalist van de WK-finale van twee jaar eerder. Het was de tweede nederlaag op dat EK, want eerder was Denemarken al met 0-1 te sterk. Een paar dagen later werd er ook van Portugal verloren: 1-2.

15 november 2011: Duitsland – Nederland (3-0)

Achteraf gezien was het in november 2011 al duidelijk dat het een half jaar later op het Europees kampioenschap niets zou worden. Nederland werd op bezoek in Duitsland overklast. Dankzij goals van Thomas Müller, Miroslav Klose en de na een hoop bombarie als international gestopte Mesut Özil werd het 3-0. Bij Oranje waren er destijds veel blessures, waardoor Edson Braafheid weer eens mocht opdraven in het Nederlands elftal en Roy Beerens een kwartier voor tijd inviel.

17 augustus 2005: Nederland – Duitsland (2-2)

15 juni 2004: Nederland – Duitsland (1-1)

Op het Europees kampioenschap van 2004 in Portugal was het lange tijd Duitsland dat een lange neus trok richting Oranje. Dankzij een vrije trap van Torsten Frings stond het tien minuten voor tijd 0-1 voor Duitsland in de eerste groepswedstrijd. Daar dachten Andy van der Meijde en Ruud van Nistelrooy anders over. De vleugelaanvaller van Internazionale gaf voor en de spits van Manchester United tikte al vallend binnen. Uiteindelijk lachte Nederland als laatst, want de Duitsers konden na de groepsfase al naar huis en Oranje reikte tot de laatste vier.

Na bijna zestien jaar wordt het toch hoog tijd voor een nieuwe overwinning tegen de Duitsers. De mannen van Koeman en Löw trappen om 20.45 uur af in de Johan Cruijff ArenA. Het wordt voor beide landen het tweede duel in het kader van de Nations League

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen