Eerste Divisie: wat is de impact van het interlandvoetbal?

Eerste Divisie: wat is de impact van het interlandvoetbal?

12 oktober 2018 – Terwijl de Eredivisie stilligt tijdens de interlandperiode, staat in de Eerste Divisie een volledig programma op het menu. Onder meer FC Twente, Sparta en NEC deden hierover al hun beklag. Zij moeten internationals afstaan en voelen zich gedupeerd. Wat voor impact heeft het interlandvoetbal op hen en de andere teams uit de huidige top zeven van de Eerste Divisie?Samen met Remiqz maakten we een overzicht van Almere City, Go Ahead Eagles, FC Twente, Sparta, NEC, SC Cambuur en TOP Oss, de ploegen die op het moment de dienst uitmaken in de top van de Eerste Divisie. Wie zijn hun (jeugd) internationals? En hoe goed zijn deze spelers? Om hiervoor een indicatie te geven, gebruiken we de Euro Player Index (EPI)* van Remiqz, dat de relatieve kwaliteit van een speler over zijn hele carrière laat zien. Tussen haakjes staan de EPI-waardes: de gemiddelde van de club, en de waarde per speler.

Almere City (812): Hammouti (880), Ahannach (770)
De verrassende koploper van de Eerste Divisie mist vrijdagavond Faris Hammouti. Hij is net als ploeggenoot Anass Ahannach opgeroepen voor Marokko onder 23 jaar. Vooral de absentie van Hammouti  laat zich voelen. De centrale verdediger is basisspeler in het elftal van Almere City. Deze week werd de clubloze Guy Ramos (-225) vastgelegd, mede omdat Hammouti tot het Marokkaanse jeugdelftal behoort en Joedrick Pupe langdurig geblesseerd is. Echter heeft Ramos bijna 2,5 jaar niet gevoetbald. Vandaar ook zijn negatieve EPI. De oproep van Ahannach geeft trainer Michele Santoni een optie minder op de bank. Ahannach viel vrijwel iedere wedstrijd in.

FC Twente (1130): Smith (1041)
Joël Drommel veroorzaakte in de vorige interlandbreak een relletje. Toen de doelman hoorde dat hij bij Jong Oranje derde keeper zou zijn, keerde Drommel terug naar Twente. Bondscoach Erwin van de Looi lijkt hem niet langer nodig te hebben, want voor de komende interlands is hij niet opgeroepen. De Tukkers moeten Matthew Smith wél afstaan aan Wales. De achttienjarige middenvelder speelde  slechts één duel niet voor Twente en dat was tijdens de vorige interlandperiode. Voor Smith was dat er een om nooit te vergeten: de huurling van Manchester City debuteerde voor zijn vaderland. Dat kreeg gisteren (donderdag) een vervolg met speeltijd in de oefenwedstrijd tegen Spanje (1-4 nederlaag). Leuk voor hem, maar een gemis voor Twente.

Sparta (945): Breinburg (1544), Alberto (995)
Het was Sparta dat de KNVB verzocht het selectiebeleid voor oefeninterlands te herzien. Maar de Rotterdammers vingen bot in Zeist. Toch lijkt de bondscoach van Oranje onder 20, Bert Konterman, gehoor te hebben gegeven aan de klachten vanuit Het Kasteel. Hij zette Abdou Harroui (947) en Deroy Duarte (868) op de reservelijst. Het duo ontbrak vorige maand wel vanwege interlandverplichtingen, maar is zondag in de topper tegen SC Cambuur inzetbaar. Gregor Breinburg, volgens de EPI de beste speler van Sparta, en Suently Alberto zijn wel uitgevlogen. Breinburg is op pad met Aruba, Alberto - wisselspeler bij Sparta met nog maar één invalbeurt - vertoeft bij Aruba.

NEC (1113): Romeny (605), Van Rooij (-2)
Jack de Gier moet het elftal van NEC vrijdagavond tegen FC Eindhoven in ieder geval op één positie wijzigen. De trainer gaf het achttienjarige jeugdexponent Ole Romeny vorige week in de verloren topper tegen Almere City (1-0) de voorkeur boven Brahim Darri (1106). Maar Romeny speelt deze dagen een EK-kwalificatietoernooi met Nederland onder 19 en kan zijn club daarom niet helpen. Of dat meteen de terugkeer van de gepasseerde Darri in de basis betekent, is overigens twijfelachtig. De Gier lijkt te opteren voor een voorhoede met Jonathan Okita, Sven Braken en Anass Achahbar. Bij NEC ontbreekt ook Bart van Rooij (Oranje onder 18), maar op hem deed De Gier nog geen beroep. Überhaupt speelde de jeugdinternational nog geen wedstrijd op profniveau en heeft hij daarom een negatief EPI.

SC Cambuur (857): Ciganiks (600)
De deze zomer van Schalke 04 overgekomen Andrejs Ciganiks ontwikkelt zich snel bij SC Cambuur. Zo snel dat de EPI van de 21-jarige middenvelder omhoog schoot naar 600, én zijn spel voor de Leeuwarders leverde hem zijn eerste oproep op voor Letland. Cambuur was blij voor Ciganiks, maar kan hem nu niet gebruiken tegen Sparta.

Go Ahead Eagles (872) en TOP Oss (718) : geen internationals
Go Ahead Eagles en TOP Oss ondervinden geen hinder van de interlands. Delano Ladan (150) van TOP Oss zat nog wel in de voorselectie van Oranje onder 19, maar bondscoach Maarten Stekelenburg had de huurling van ADO Den Haag niet nodig. Daarmee zijn Go Ahead Eagles en TOP Oss in het voordeel in vergelijking met de andere ploegen uit de top zeven. Almere City, FC Twente, Sparta, NEC en Cambuur missen allemaal een basisspeler, die in de gevallen van Almere City (Hammouti) en Sparta (Breinburg) individueel ook nog een hoger EPI hebben dan het gemiddelde van hun ploeg. Dat Nico-Jan Hoogma, technisch directeur van de KNVB, af wil van competitievoetbal tijdens interlands, is dan ook een zegen voor de Eerste Divisie.

Bekijk hier het volledige programma van de Eerste Divisie!

* = De Euro Player Index focust zich puur op de bijdrage die een speler heeft geleverd gedurende de wedstrijden. Gele en rode kaarten, blessures, speelminuten, assists en (het moment van) doelpunten bepalen met elkaar de EPI-waarde

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 23 juli 2019

  2. maandag 22 juli 2019