Onana heeft nieuwe start bij Kameroen onder Seedorf en Kluivert

12 oktober 2018, 07:15   Bijgewerkt: 11 oktober 2018, 21:45

De ster van Ajax-keeper Andre Onana is momenteel rijzende, waardoor scouts van clubs uit heel Europa zijn naam hoog op de lijstjes hebben staan na sterke optredens in Nederland en Europa. Voor zijn land Kameroen wil én moet hij echter nog het een en ander bewijzen. Onder bondscoach Clarence Seedorf en zijn assistent Patrick Kluivert heeft hij te maken met voormalige sterren van Ajax en Oranje. FCUpdate.nl sprak met Onana op De Toekomst over het Nederlandse duo, zijn rol als international en de onrust bij de nationale ploeg.

Zijn start als international was voor Onana niet zoals hij had gehoopt. Er was een conflict met de voormalige bondscoach Hugo Broos, wat er uiteindelijk toe leidde dat hij in 2017 niet afreisde met Kameroen om deel te nemen aan de Afrika Cup in Gabon. Hij verkoos werkgever Ajax, waar hij wél een basisplaats had, daardoor tijdelijk boven zijn vaderland, waardoor hij nog wacht op zijn debuut op een internationaal landentoernooi.

Terugkeer van Onana

Er zijn grote problemen binnen de Kameroense bond, waardoor er een afvaardiging zit van de FIFA als tijdelijk bestuur. Is jouw land, Kameroen, klaar voor de Afrika Cup?

"We organiseren geen Afrika Cup als we niet zouden geloven in de organisatie ervan. Het zal op tijd klaar zijn denk ik, hoe dan ook. Ik denk dat de problemen binnen de federatie op dit moment geen effect zullen hebben op het team of de organisatie van de Afrika Cup. Om eerlijk te zijn houd ik me met die politieke kant niet veel bezig, ik weet er ook te weinig van. Wat ik wel weet, is dat we als elftal er klaar voor zullen zijn."

Hoe is het om Clarence Seedorf te hebben als coach?

"Het is goed voor ons land – iedereen kent hem natuurlijk en dat zorgt ervoor dat spelers zich eraan optrekken bij Kameroen. Hij was een van de besten van zijn tijd. Grote namen willen terugkeren door hem, het zorgt bovendien voor een beter imago."

Hoe is de chemie tussen Seedorf en Kluivert, hoe vullen ze elkaar aan?

"Ze doen het erg goed. Qua karakter verschillen ze wel wat. De een (Kluivert) staat wat dichterbij de spelers en de ander (Seedorf) staat er wat meer vanaf. Dat werkt prima."

Ajax-DNA

Jullie hebben een gedeelde achtergrond vanwege de Ajax-school. Merk je dat je hetzelfde voetbal-DNA deelt via de Ajax-achtergrond?

"Historisch gezien wel natuurlijk en ook qua voetbalopvatting. Alleen bij Kameroen is het wel anders, dat merk je. (Lachend, red.) Meestal zie je in Afrika namelijk dat de ploeg die niet de bal heeft, uiteindelijk de wedstrijd weet te winnen. Seedorf probeert allerlei tactieken, het liefst voetballend. Er wordt veel gestreden om de 'tweede bal'."

De eerste wedstrijd onder Seedorfs hoede speelden jullie gelijk tegen de Comoren met 1-1. Dat moet erg teleurstellend zijn geweest...

"Er zijn geen kleine teams meer in Afrika. Vooral als je uitwedstrijden speelt, heb je daar last van. Het is altijd goed om te winnen, maar dat lukt niet altijd. Het is elf tegen elf. Ik was uiteindelijk nog tevreden met een gelijkspel in plaats van dat we verloren." 

Maar van de Comoren hadden jullie toch gewoon moeten winnen? Dat land stelt niets voor.

"Het is inderdaad een heel klein land, dat klopt. Alleen op het veld is dat toch echt anders. De omstandigheden waren niet goed, we speelden op kunstgras. Dat mag geen excuus zijn, want dat is altijd te makkelijk. Je weet dat het zo niet makkelijk wordt. Tegen Malawi zal het beter gaan."

{image[329457][left-half][]}Als gastland zijn jullie al gekwalificeerd voor de Afrika Cup, maar jullie spelen wel in een kwalificatiegroep tegen Marokko, de Comoren en Malawi. Hoe anders is dan de druk voor jullie en op welke manier houd je focus om toch te winnen?

"De focus is dat we als eerste willen eindigen in de groep. Seedorf heeft dat ook aangegeven. We zijn al gekwalificeerd, maar we willen een signaal afgeven aan andere landen. Het is goed als we het positief afsluiten in aanloop naar de Afrika Cup. Wanneer je speelt bij Kameroen is er altijd druk of het nu gaat om vriendschappelijke wedstrijden, kwalificatieduels of eindrondes. Dat maakt niet uit."

Seedorf zei dat 'goede jonge spelers niet in China voetballen'. Hij roept vervolgens Christian Mougang Bassogog, speler van het Chinese Henan Jianye, wel op. Waarom doet hij dat, denk je?

"Dat zou je hem moet vragen. Ik kan niet voor hem spreken. Alleen hij weet waarom hij dat zegt. Ik ben de trainer niet. Ik kan niet in zijn hoofd kijken en oordelen over iets waar ik geen invloed op heb. Wat ik weet is dat Bassogog er weer bij is voor de belangrijke wedstrijd tegen Malawi."

Conflict Seedorf

{image[325146][right-half][]}Maar Benjamin Moukandjo stopte als captain en als international, vanwege Seedorfs opmerkingen over spelers die in China spelen. Wat is er precies aan de hand?

"Ik heb er niet met Benjamin over gesproken, maar hij zal zijn redenen hebben. Hij heeft heel erg veel voor Kameroen betekend en aan alles komt een einde. Ik weet niet waarom hij dat heeft besloten."

Maar jij zult er zelf ook wel een mening over hebben als je met ploeggenoten erover spreekt?

"Zeker doe ik dat. Alleen mijn mening telt niet in deze. Als iemand wil stoppen als international, dan is dat zijn keuze. Dus ik kan niet voor hem spreken."

Hoe gaan jullie zijn gemis opvangen in de ploeg – wie zijn de natuurlijke leiders in het team? 

"Het zijn allemaal spelers met ervaring op het hoogste niveau. Geen echte sterren, maar wel met leidinggevende capaciteiten. Je hebt iemand nodig die de boel op sleeptouw neemt, al hebben de meesten dat al in zich. Vincent Aboubakar (FC Porto, red.) en Michael Ngadeu-Ngadjui (Slavia Praag, red.) zijn spelers die het kunnen. Maar er zijn meerderen die dat in zich hebben."

Zou jij een captain kunnen zijn?

Lachend: "Ik? Op dit moment niet. Ik ben iemand die vooral grappen maakt en aan het dollen is. Ik ben nu niet de juiste persoon. Misschien later wel." 

Door: Pieter Stroink van Eizenga

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen