Oranje plaatst zich dankzij Beerensteyn voor finale play-offs

9 oktober 2018, 19:57

De Oranje Leeuwinnen hebben zich dinsdagavond ten koste van Denemarken weten te plaatsen voor de finale van de play-offs voor een WK-ticket. Na de 2-0 overwinning in eigen land werden de Denen ook op eigen bodem verslagen: 1-2. Een benutte penalty van Nadia Nadim leek Oranje na vijf minuten een zware avond te gaan bezorgen, maar Lineth Beerensteyn maakte twee minuten later de 1-1 en schoot Oranje in blessuretijd zelfs nog naar een onverdiende zege.

Een 2-0 voorsprong was wat Nederland mee had genomen uit Breda, deze goede uitgangspositie moest in Denemarken alleen nog negentig minuten verdedigd te worden. Bondscoach Sarina Wiegman koos voor dezelfde namen als vrijdag, dat betekende dat Beerensteyn weer de voorkeur kreeg boven Vivianne Miedema. Daarnaast nam Loes Geurts weer plaats onder de lat, wegens het ontbreken van wedstrijdritme bij Sari van Veenendaal.

Zo stond Nederland na vijf minuten met 1-0 achter, hetgeen ook was gebeurd in Noorwegen. Daar werd het na zeven minuten 2-0, nu reageerde Oranje beter en was het direct weer gelijk. De 1-1 van Beerensteyn was een klap voor Denemarken. Het probeerde wel het spel te maken, maar werd amper gevaarlijk. Voor rust waren de grootste kansen zelfs voor Oranje. Spitse zag een vrije trap op de lat belanden en Beerensteyn schoot uit een lastige hoek tegen keeper Lina Johansen op.

Oranje vergat eigenlijk de genadeklap uit te delen en moest daardoor in de tweede helft nog stevig aan de bak. Niet omdat Denemarken zo goed was, maar omdat Nederland zelf verslapte en Denemarken de wedstrijd in hielp. Het geloof bij de Deensen leek na een kwartier spelen verdwenen, totdat Harder binnen twee minuten twee grote kansen miste. Een slippertje van Anouk Dekker leidde tot de eerste, van een meter of twee schoot Harder over. Een minuut later zag ze haar inzet worden gepakt door Geurts.

De tijd werd naderhand de grootste vijand van Denemarken. De verliezend EK-finalist verloor langzaam het geloof weer en kwam in de laatste tien minuten ook niet meer tot een grote kans. Waar Dekker en Daniëlle van de Donk verzuimden Oranje nog een onverdiende overwinning te bezorgen, deed Beerensteyn dat wel. In blessuretijd kreeg ze uit de kluts de bal voor haar voeten en zonder na te denken maakte ze er 1-2 van. De vervanger van Miedema, die wel weer in viel, maakte zo opnieuw haar basisplaats waar en blijkt echt een concurrent van de spits van Arsenal. Begin november zullen we zien of ze weer aan de aftrap staat, dan spelen de Oranje Leeuwinnen de finale van de play-offs tegen België of Zwitserland.

Opstelling en beoordelingen:

Nederland: Loes Geurts 6.5, Desiree van Lunteren 6.5, Anouk Dekker 6, Dominique Bloodworth 4.5, Kika van Es 7, Sherida Spitse 6.5, Jackie Groenen 6, Daniëlle van de Donk 7.5, Shanice van de Sanden 5.5 (77. Vivianne Miedema -), Lineth Beerensteyn 7.5, Lieke Martens 5.5

Woman of the match: Daniëlle van de Donk