Speler van de Week: van Ziyech heeft Ajax absoluut geen tweede

8 oktober 2018, 16:00

Je houdt van hem of je haat hem: Hakim Ziyech. In Amsterdam zijn ze - na een verdeelde periode - in elk geval massaal van hem gaan houden. De geweldige openingen, de prachtige dribbels, heerlijke steekpasses en natuurlijk ook zijn doelpunten. In de Eredivisie was hij al viermaal trefzeker, in de voorronde van de Champions League tweemaal. De mooiste tot dusver maakte hij vermoedelijk afgelopen weekend tegen AZ, uit een heerlijke draai in de verre hoek. Mede daarom werd hij deze week verkozen tot 'Speler van de Week' van FCUpdate.nl.

Met zijn soms verbeten houding op het veld en tijdens interviews na de wedstrijd, boort Ziyech weleens vijanden aan. Maar zijn voetbalkwaliteiten maken alles goed, al wordt dat niet door iedereen gezien. De kritiek die hij vorig seizoen kreeg, was dat hij veel te vaak balverlies leed. De Marokkaan haalde er zijn schouders over op en ging door waar hij al jaren mee bezig is. Óp het veld de meest prachtige dingen laten zien, ook al gaat het weleens mis. "Als het fout gaat, so be it. Daar heb ik echt lak aan", liet hij aan duidelijkheid niets te wensen over. Tegenover het balverlies staan talloze voorassists, key-passes en directe assists. Ondanks dat hij geen transfer maakte deze zomer en ook nog eens zijn geliefde nummer tien moest afstaan, is hij bij Ajax beter dan ooit. 

{image[329405][right-half][]}Aanstelling Schreuder

Sinds de aanstelling van Erik ten Hag in 2018 zijn de cijfers van Ziyech per wedstrijd een stuk hoger dan daarvoor bij Ajax. Hij scoort vaker en geeft gemiddeld meer assists dan onder elke voorganger in Amsterdam. Al is de aanstelling van assistent Schreuder ook een van de geheimen. De middenvelder heeft een uitstekende relatie met de trainer, met wie hij bij FC Twente eerder samenwerkte. Toen de coach werd ontslagen, leverde Ziyech prompt zijn aanvoerdersband in. "Dit verdient de trainer absoluut niet. Het bestuur moet naar zichzelf kijken. Ze zijn blijkbaar niet in staat om hun eigen beslissingen te nemen", was zijn bijbehorende boodschap.

Ziyech laat de mensen met wie hij prettig samenwerkt niet vallen. En andersom nog minder. Hoewel Ziyech in interviews soms ongeïnteresseerd of arrogant oogt, is er geen medespeler die een kwaad woord over hem rept. Integendeel. Klaas-Jan Huntelaar noemde hem 'de grappigste Ajacied' in de kleedkamer, Matthijs de Ligt was immer positief over de middenvelder en Noussair Mazraoui ziet hem zelfs als zijn grote broer. Ten Hag liet al vaker blijken zijn middenvelder geweldig te vinden. Het zijn zwaarwegende, lovende kritiek.

{image[329405][left-half][]}Je houdt van hem of je haat hem. In Amsterdam is iedereen - ook de mensen die vorig seizoen floten - van hem gaan houden. Sterker nog: ze danken de Romeinse goden op hun blote knieën dat AS Roma deze zomer niet doorpakte. Voor iemand met de voetbalkwaliteiten van Ziyech is het onbegrijpelijk dat hij zolang ter discussie stond bij Ajax. Dat is definitief niet langer het geval: iedereen in Amsterdam is van hem gaan houden. Ook tegen AZ was hij weergaloos. Het was dan ook een flinke schok toen hij in de slotfase naar zijn hamstring greep. Want hoe breed de selectie van Ten Hag ook mag zijn, van Hakim Ziyech heeft hij absoluut geen tweede.

Uitleg Speler van de Week

Iedere Eredivisie-wedstrijd heeft een Man of the Match, van wie de drie met de hoogste beoordeling (zie de beoordelingen onder de verslagen van Eredivisie-wedstrijden) worden genomineerd. Via Twitter kun jij iedere speelronde je stem uitbrengen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen