ErediVisie: balende promovendi, de AZ-puzzel en PSV's successie

8 oktober 2018, 12:00

Als de Eredivisie de Mount Everest was, stonden Ajax en PSV lachend aan de top. Feyenoord en AZ gleden dit weekend weer een stuk weg en helemaal beneden hangen NAC Breda en FC Groningen. Gelukkig voor hen zien zij de gepromoveerde ploegen ook amper hogerop komen en houden daarom nog uitzicht. Verder waren er veel omhalen, werd 'de nul' vaak gehouden en zet PSV de ongelofelijke reeks voort. Zoals Thomas Meissner aan het shirt van Jan-Arie van der Heijden, trekken we door het afgelopen weekend in onze wekelijkse rubriek ErediVisie.

De promovendi schutteren

FC Emmen baalde van het resultaat, Fortuna baalde van het veldspel en De Graafschap baalde over allebei. Het was niet het weekend van de promovendi in de Eredivisie. Emmen gaf een voorsprong tegen Fortuna (3-3) weg en dat kon de ploeg alleen zichzelf verwijten. Bij één doelpunt leverde Keziah Veendorp de bal zomaar in, bij de andere twee tegengoals stond Kjell Scherpen te schutteren. De keeper werd na zijn Eredivisie-debuut bewierookt, maar zakt nu weg in een moeras waarvan de bodem nog niet in zicht lijkt. Bij De Graafschap was het helemaal treurig. Wie het duel met sc Heerenveen bekeek, kreeg de indruk dat De Graafschap twee of drie niveaus lager acteerde dan de bezoekers. Het was werkelijk verschrikkelijk wat de ploeg in verdedigend opzicht liet zien. Enkele weken terug zorgden ze nog voor stuntjes, maar inmiddels staan ze toch weer akelig onderin.

{image[329396][right-half][]}De verdedigende malaise van AZ

Wat is er aan de hand in Alkmaar? De formatie van John van den Brom hoefde vorig seizoen slechts 38 tegentreffers te incasseren, alleen Ajax deed dat beter. Inmiddels staat de teller al op dertien en daarmee staan de Alkmaarders nog maar net in het linkerrijtje. Na de blessure van Ron Vlaar, viel het vertrouwde kwartet uit elkaar. Pantelis Hatzidiakos speelde tegen Feyenoord en FC Groningen heel zwak en verdween uit het elftal. Omdat ook Vlaar na zijn rentree geen hoog niveau haalde en Stijn Wuytens geblesseerd is, is de achterhoede een puzzel waar Van den Brom niet meer naar kan kijken. Tegen Ajax stond er geen enkele van nature centrale verdediger meer in en vormden Ricardo van Rhijn en Teun Koopmeiners het centrum. Het had zeker niet het gewenst effect, maar veel andere smaken heeft Van den Brom niet meer. Wat is het ontbrekende puzzelstukje?

{image[329358][left-half][]}Overmacht van de winnende partij

Dat Ajax en PSV dit weekend probleemloze zeges kenden en meer dan oppermachtig waren aan hun opponenten, behoeft geen betoog. Maar ze waren niet de enige ploegen: alle winnende teams waren dit weekend een stuk beter dan hun tegenstander. Wat te denken van sc Heerenveen, dat met name voor rust niets te duchten had van De Graafschap. Voor het eerst in de historie scoorden de Friezen vier keer binnen een helft in een uitwedstrijd. Maar ook PEC Zwolle en ADO Den Haag, die het minder uitdrukten in de scores, waren op het veld heer en meester. Over Vitesse tegen Heracles, dat pech had met de blessuregevallen, maar te zwijgen. NAC Breda was de enige ploeg die ondanks de nederlaag een goal wist te maken…

Van Hooijdonk luistert niet naar z'n vader

"Dit was een Berghuisje. Je bent geneigd om te denken dat er iets gebeurd is, maar dit is niets." Vorige week ging Pierre van Hooijdonk in Studio Voetbal los over de schwalbe van Hirving Lozano. Terecht en volgens hem had de VAR moeten ingrijpen. Maar zoon Sydney heeft de uitzending duidelijk niet gekeken. De jonge aanvaller debuteerde tegen FC Utrecht in de slotfase om nog wat te forceren, maar kwam niet verder dan een overduidelijke schwalbe diep in blessuretijd. Willem Janssen was ziedend, Björn Kuipers trapte er niet in. Blijkbaar lijkt Sydney van Hooijdonderen toch niet in alles op zijn vader…

{image[329347][right-half][]}PSV blijft wervelen en is onaantastbaar

Parijs is nog ver, het seizoen is nog lang en Rome werd niet in één dag gebouwd. Natuurlijk is het nog te vroeg voor conclusies, maar feit is dat PSV bezig is aan een geweldig en misschien wel historisch seizoen. De simpele 4-0 winst op VVV-Venlo was alweer de achtste zege in successie. Het doelsaldo is met dertig voor en slechts drie tegen bovendien duizelingwekkend. Elke keer dat PSV de eerste acht duels van het seizoen won, werd het kampioen. Als er na de interlandperiode gewonnen wordt van FC Emmen, dan beleeft de club de beste seizoensstart in 31 jaar. Overigens moet er nog heel wat gebeuren wil het record uit 1987 worden gebroken. Onder Guus Hiddink won de club uit Lichtstad liefst de eerste zeventien (!) wedstrijden van het seizoen.

Wat verder nog opviel….

De 'omhaal' van Van Duinen

Dat deed Tagliafico toch een stuk beter…

Alleen PSV en Heracles scoorden tegen Ajax in de Eredivisie

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen