Koploper Almere City lachende derde in Eerste Divisie

5 oktober 2018, 22:05   Bijgewerkt: 5 oktober 2018, 22:17

Almere City is de nieuwe koploper van de Eerste Divisie. Het elftal van Michele Santoni won vrijdagavond zelf van NEC (1-0) en zag dat de concurrentie in blessuretijd punten verspeelde. Go Ahead Eagles stevende af op een driepunter tegen Sparta, maar kreeg laat de gelijkmaker om de oren (2-2). Datzelfde gold voor FC Twente op bezoek bij FC Eindhoven (1-1).

Almere City - NEC 1-0

NEC reisde gehavend af naar Almere, waar Jack de Gier voor even terugkeerde op het oude nest. Joey van den Berg en doelman Norbert Alblas zitten beiden in de lappenmand. Brahim Darri werd gepasseerd door De Gier. De keuzeheer gaf de voorkeur aan Ole Romeny. De Gier kon onmogelijk tevreden zijn over het vertoonde spel van zijn ploeg in de eerste helft. NEC speelde traag, zat niet goed in de wedstrijd en kreeg weinig kansen. Almere City, dat topscorer Niek Vossebelt miste vanwege een schorsing, blufte de bezoekers uit Nijmegen af. De 1-0 voorsprong was dan ook verdiend. Een afgemeten voorzet van Moustapha Seck werkte Edoardo Soleri met zijn hoofd, via doelman Marco van Duin, in het doel. Soleri had in de tweede helft dé mogelijkheid op de 2-0. Met een perfecte aanname zette hij zichzelf in kansrijke positie, maar de spits werkte de bal net naast. Die misser kende geen grote gevolgen, want NEC bleek niet bij machte om de gelijkmaker te forceren.

Go Ahead Eagles - Sparta 2-2

Sparta had moeite met de hoge druk die Go Ahead Eagles gaf. De Rotterdammers kwamen maar lastig in hun ritme. Go Ahead Eagles had de regie in De Adelaarshorst. Dat had ook resultaat. Na twintig minuten knikte Jeroen Veldmate de verdiende openingstreffer tegen de touwen. Hij ontsnapte bij een hoekschop aan de aandacht van de Spartaanse defensie. Sparta mocht van geluk spreken dat het met elf man de kleedkamers opzocht. Dries Wuytens plantte zijn voet op de enkel van Orhan Dzepar, maar scheidsrechter Bas Nijhuis deed het af met slechts een gele kaart. Pech was er ook voor Sparta: doelman Roy Kortsmit moest zich voor rust geblesseerd laten vervangen. In de tweede helft kwam Sparta verder in de problemen. Go Ahead Eagles zag de felle start beloond worden met de 2-0. Jaroslav Navratil bereikte de achterlijn, behield het overzicht en bediende Julius Bliek. Omdat Go Ahead daarna even niet bij de les was, maakte Sparta nog de aansluitingstreffer via Royston Drenthe. Sparta drong Go Ahead in de slotfase op eigen helft. Na een schot van Spartaan Ilias Alhaft op de lat leek Go Ahead in veilige haven te zijn. Maar in blessuretijd kreeg de onzichtbare Lars Veldwijk de bal voor zijn voeten en frommelde hij de bal in het doel: 2-2.

FC Eindhoven - FC Twente 1-1

FC Twente worstelde op bezoek bij laagvlieger FC Eindhoven. De kansjes voor de Tukkers waren spaarzaam. Een dood spelmoment leverde Twente de 0-1 op. Aitor zag dat zijn indraaiende vrije trap door niemand werd getoucheerd en dat de bal zo in de linkerhoek verdween. Maar bevrijdend werkte het doelpunt bepaald niet. Twente bleef slordig spelen en kwam bovendien goed weg bij een poging op de paal. Ook met een man meer veranderde de situatie niet. Sterker nog: Twente verspeelde in blessuretijd de drie punten. Met een keiharde kopbal bezorgde Collin Seedorf Twente een kater: 1-1.