Van Praag steunt regenboogactie: "Zijn nog niet ver genoeg"

5 oktober 2018, 08:33   Bijgewerkt: 5 oktober 2018, 09:23

Komend weekend dragen alle aanvoerders in de Eredivisie een regenboogband. Bondsvoorzitter Michael van Praag vindt het een mooie actie en juicht het intiatief voor meer tolerantie vooral toe. "Als je het niet voortdurend onder de aandacht blijft brengen, sneeuwen de problemen onder", aldus de bestuurder.

Met de regenboogbanden-actie vraagt de Eredivisie aandacht voor de diversiteit in de Nederlandse voetbalwereld. Het is een initiatief dat onstond naar idee van vakbond VVCS en de John Blankenstein foundation. "Bij clubs in het betaald voetbal zijn er lang aarzelingen geweest om hun medewerking te verlenen aan dit soort initiatieven. Omdat ze bang waren voor spreekkoren, bijvoorbeeld. Maar dat was struisvogelpolitiek. We zijn al een heel stuk verder dan jaren geleden. Maar we zijn nog lang niet ver genoeg", vindt Van Praag tegenover Dagblad van het Noorden.

De bondsvoorzitter was blij toen Guram Kashia onlangs de Equal Game Award won omdat hij de regenboogband droeg, wat voor veel opschudding zorgde in zijn thuisland. "In Nederland kunnen we alles zeggen wat we willen. Daar zijn we blij mee en trots op. Maar in veel andere Europese landen, vooral in het oosten, is homoseksualiteit nog een taboe. In sommige landen bestaan zelfs wetten dat jongens of meisjes niet hand in hand met elkaar op straat mogen lopen. Dat maakte de actie van Kashia zo moedig."

Toch zijn er nog een hoop stappen te zetten. Van Praag: "Een speler komt pas uit de kast als hij zeker weet dat het niet tot enorme spreekkoren en gejouw gaat leiden. Met andere woorden: zodra de clubs laten zien dat deze onderwerpen bespreekbaar zijn, kunnen ze ook het gesprek met hun supporters aangaan. Pas dan denk ik dat spelers er klaar voor zijn om voor hun geaardheid uit te komen."

FCUpdate.nl is genomineerd voor 'Website van het Jaar'. Help jij ons aan die eervolle titel? Stem hier!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen