KNVB wijst Sparta-verzoek af: spelers worden opgeroepen

2 oktober 2018, 16:43   Bijgewerkt: 2 oktober 2018, 16:48

De KNVB heeft een oproep van Sparta Rotterdam om spelers van de jeugdelftallen van Nederland voor oefenduels niet op te roepen, als ze daardoor wedstrijden in de Eerste Divisie missen, afgewezen. De Kasteelclub ging naar aanleiding van onrust tijdens de vorige interlandperiode een gesprek aan met de voetbalbond, maar kreeg nul op rekest. De Rotterdammers vinden dat ze daarom gestraft worden voor hun goede beleid en dus dreigt er een nieuwe soap.

Tijdens de vorige interlandperiode kwam onder anderen Joël Drommel in opspraak, terwijl ook NEC en Sparta Rotterdam zich uitspraken. Daarom diende Sparta een formeel [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/337957/sparta-haalt-geen-internationals-terug-maar-wil-wel-een-oplossing/,_blank,verzoek in] om het beleid voor oefenwedstrijden te herzien. Omdat Jong Oranje zich zo goed als zeker niet plaatst voor het EK en Oranje 020 geen kwalificatiewedstrijden meer speelt, denkt de club dat de spelers in de Eerste Divisie meer leren. 'Het argument 'om onder een zo'n hoog mogelijke druk samenspelen' is door het wegvallen van het officiële karakter van deze wedstrijden niet meer van toepassing. Tevens kun je nu de vraag stellen of bijvoorbeeld thuiswedstrijden bij clubs als FC Twente, NEC en Sparta Rotterdam niet veel meer druk opleveren dan oefenwedstrijden van het Nederlands elftal O20 voor circa 500 toeschouwers', staat in een officieel statement op de clubsite.

'Sparta Rotterdam wil nogmaals benadrukken dat zij vanuit commercieel oogpunt het ondersteunt om competitiewedstrijden te spelen tijdens de interlandperiodes, maar wil nadrukkelijk stellen dat haar opleidingsbeleid van jonge talentvolle spelers zich nu als een boemerang tegen haar keert. De KNVB zou juist dit beleid meer moeten ondersteunen door het invoeren van maatwerk waarin de ontwikkeling van de betreffende spelers centraal staat', aldus de club. De KNVB heeft echter gereageerd en gaat 'in de lijn van de FIFA International Match Calender' spelers gewoon oproepen voor de nationale teams. Wel is er voor eind november een nieuwe afspraak gepland om het te bespreken.

Straffen KNVB

'Sparta Rotterdam is teleurgesteld in de reactie van de KNVB. De Kasteelclub is van mening dat zij gestraft wordt voor het beleid dat de club voert om de jeugdopleiding als één van de belangrijkste pijlers van de club te beschouwen. Sparta Rotterdam investeert ruim twintig procent van haar totale begroting in de jeugdopleiding. Dit percentage behoort tot het hoogste in Nederland', aldus het statement. 'Dat de club dan juist nu in interlandperiodes, waarin de 'top'-wedstrijden van de Eerste Divisie geprogrammeerd worden niet kan beschikken over basisspelers van het eerste elftal, zorgt in onze ogen voor een oneerlijke competitie. Op deze manier wordt de club belemmerd in de sportieve ambitie, namelijk zo snel als mogelijk terugkeren naar de Eredivisie.'

Dus wacht er wellicht een zelfde soap als tijdens de vorige interlandbreak, toen Drommel koos om voor FC Twente te spelen wat in heel de Eerste Divisie voor opschudding zorgde. Hij is door bondscoach Erwin van de Looi ditmaal niet opgeroepen voor Jong Oranje. Bij Sparta komen Deroy Duarte en Adbou Harroui normaliter uit voor Oranje O20 en daarnaast zijn er nog enkele internationals van Curaçao.

Lees ook:

- Sparta haalt géén internationals terug

- NEC steunt Twente en Sparta: "Commercie nu boven competitie"

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen