FC Groningen knokt zich naar punt tegen tiental FC Utrecht

30 september 2018, 16:25

FC Groningen heeft zondagmiddag het eerste punt in eigen stadion gepakt. FC Utrecht leidde lang met 0-1 door een goal van Sander van de Streek, maar door een onnodige rode kaart voor Simon Gustafson kantelde het duel en kwam Groningen terug. Invaller Ahmad Mendes Moreira zorgde voor de gelijkmaker, maar meer dan dat zat er niet in: 1-1. FC Zo sloot Groningen een onrustige en hectische week enigszins positief af.

Pas één overwinning, onderaan in de Eredivisie, Sergio Padt die een nacht in de cel doorbracht en als klap op de vuurpijl de uitschakeling in de beker tegen FC Twente met rellen tot gevolg, de tijden zijn weleens beter geweest in Groningen. Ondanks alle onrust bleef Hans Nijland strijdbaar en toonden ook de supporters hun vertrouwen in staf en spelers met een groot spandoek bij de start van de wedstrijd. Wie weet zou het helpen zondagmiddag tegen FC Utrecht, dat ook niet bepaald in een goeie fase zit. Het won ook pas één keer en stond voorlopig vijftiende op de ranglijst.

Twee ploegen die de punten dus hard nodig hadden en onder druk stonden, begonnen om 14.30 uur aan dit belangrijke duel. Als snel werd duidelijk dat Utrecht de zaakjes iets beter op orde had. De ploeg van Dick Advocaat liet de bal soepeler rond gaan dan Groningen en was als enig team in staat om kansen te creëren.

Het spel van Groningen was angstig, het zelfvertrouwen was ver te zoeken. Angst voor een nieuwe tegenslag lag dan ook ten gronde aan de 0-1 van FC Utrecht na een kwartier spelen. Gyrano Kerk, in de openingsfase een absolute plaaggeest voor Groningen, ging kinderlijk eenvoudig langs zijn mannetje en stelde de geheel vrijstaande Van de Streek in staat om te scoren. Even daarvoor had Kerk ook al Urby Emanuelson bediend, maar de voormalig Ajacied tikte de bal via de grond over.

Vol hartstocht begon Groningen aan de tweede helft, waarin die zo belangrijke gelijkmaker moest worden geforceerd. Utrecht had moeite met de Groningse storm en wankelde, zeker toen Breij de lat raakte met een flinke pegel. Utrecht overleefde en kwam luttele minuten later zelf bijna tot scoren: een knal van Gustafson deed het houtwerk schudden, de paal bracht redding voor Groningen.

Diezelfde Gustafson liet het wedstrijdbeeld halverwege het tweede bedrijf volledig kantelen. In de ogen van Nijhuis en de VAR ging de Zweed te hard door Samir Memisevic en dat betekende rood. Het was al de derde rode kaart voor Utrecht dit seizoen in de Eredivisie. Joris van Overeem en Emanuelson gingen Gustafson al voor, terwijl Lucas Görtler in de beker tegen MVV ook al eens werd weggestuurd.

Nog twintig minuten had Groningen daarna om voor het eerst in het seizoen thuis een overwinning te boeken. Het trouwe publiek hunkerde naar een goed resultaat thuis, tot nu toe had Groningen alles verloren in eigen stadion. De overwinning kwam er echter niet meer. Ritsu Doan was namens Groningen nog wel twee keer dicht bij een treffer, maar vond Jensen op zijn weg en kopte vlak voor tijd naast. Sterker nog: Groningen kwam in blessuretijd nog goed weg toen Nicolas Gavory de paal raakte. Zo eindigde een duel met grote belangen in 1-1, een resultaat waar beide ploegen niet op hoopten.

Opstellingen en beoordelingen:

FC Groningen: Sergio Padt 5.5, Mike te Wierik 5.5, Julian Chabot 6.5, Samir Memisevic 5.5, Tim Handwerker 4.5 (75. Tim Freriks -), Tom Van de Looi 5.5, Ludovit Reis 5, Django Warmerdam 5.5, Ritsu Doan 6, Jannik Pohl 4 (46. Uriel Antuna 5.5), Michael Breij 6 (65. Ahmad Mendes Moreira 6).

FC Utrecht: David Jensen 5, Sean Klaiber 6, Timo Letschert 7, Willem Janssen 5, Leon Guwara 5, Nicólas Gavory 5.5, Joris van Overeem 6, Simon Gustafson 3.5, Urby Emanuelson 6, Sander van de Streek 6.5 (79. Mark van der Maarel -), Gyrano Kerk 6 (79. Cyriel Dessers -).

Man of the match: Timo Letschert

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen