Ajax boekt moeizame zege op taai Fortuna Sittard richting Bayern

29 september 2018, 22:36   Bijgewerkt: 29 september 2018, 22:42

Ajax heeft zaterdagavond met de nodige moeite Fortuna Sittard opzij gezet. In een wedstrijd die maar niet los wilde branden, hadden de Amsterdammers aan twee momenten genoeg. Invaller Kasper Dolberg opende vlak na rust met vrijwel zijn eerste balcontact de score in Limburg, waarna Hakim Ziyech zo'n tien minuten voor tijd het pleit van Fortuna - dat alleraardigst voor de dag kwam - kon beslechten: 0-2.

Ajax wist dat het moest winnen in Sittard om het gat op de ranglijst met PSV een week na het echec in Eindhoven niet nog verder te laten groeien. Dat ging lange tijd verre van soepel, want de wedstrijd kenmerkte zich in de openingsfase vooral door een opvallend aantal glijpartijen. Bovendien verkocht Fortuna haar huid ontzettend duur, waardoor het voor Ajax niet makkelijk voetballen was. De Amsterdammers waren, zoals mocht worden verwacht, de bovenliggende partij, maar hadden het vizier niet op scherp staan. David Neres, Hakim Ziyech en Dusan Tadic combineerden er bij vlagen nog wel lustig op los, maar in de eindfase van de aanval liep het keer op keer spaak.

De 0-0 ruststand noopte Ajax-trainer Erik ten Hag tot ingrijpen. Dat deed hij door de tegenvallende Klaas-Jan Huntelaar in de kleedkamer achter te houden ten faveure van Dolberg. De Deense spits, op de weg terug naar volledige wedstrijdfitheid, bewees direct dat die wissel de juiste keuze was. Koud in het veld liep hij slim weg bij zijn tegenstander en kon hij de bal simpel langs doelman Alexei Koselev het doel in schuiven (0-1). 

Het verzet van Fortuna was daarmee definitief gebroken, al bleven de Limburgers het dapper proberen. Ajax trok deze zege echter vrij eenvoudig over de streep en kon zich gaan richten op het Champions League duel met Bayern München van komende dinsdag. Dat wordt de vierde (!) achtereenvolgende uitwedstrijd voor de Amsterdammers, die De Ligt en Dolberg echt weer terug hebben. Verder gingen Huntelaar en David Neres voortijdig naar de kant, terwijl Frenkie de Jong niet eens begon. Ten Hag zal nog enkele vraagtekens hebben richting het duel met Bayern. Maar in tegenstelling tot Der Rekordmeister wint Ajax haar competitieduel wél.

Opstellingen en beoordelingen:*

Opstelling Fortuna Sittard: Alexei Koselev 6; Alessandro Ciranni 6.5, Wessel Dammers 6.5, Branislav Ninaj 6.5, Marco Ospitalieri 5.5; Jorrit Smeets 6, Noussair el Messaoudi 6.5, José Rodriguez 6; Lisandro Semedo 6 (64. Lazaros Lamprou), Andrija Novakovich, Mark Diemers 6 (60. André Vidigal).

Opstelling Ajax: André Onana 7, Noussair Mazraoui 6.5, Matthijs de Ligt 7, Daley Blind 6, Nicolas Tagliafico 6.5, Carel Eiting 6, Lasse Schöne 6, Hakim Ziyech 7, David Neres 6.5 (56. Donny van de Beek 6.5), Klaas-Jan Huntelaar 5 (46. Kasper Dolberg 7) en Dusan Tadic 6.5.

Man of the Match: Andre Onana

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen