NEC schakelt Excelsior na verlenging uit in enerverend duel

25 september 2018, 23:13

NEC heeft in het laatste duel van de eerste avond in het bekertoernooi afgerekend met Excelsior: 2-3. In Rotterdam werd het een aantrekkelijke wedstrijd, die eindigde in verlenging. Ruim tien minuten voor tijd besliste Guus Joppen het duel op Kralingen, waardoor NEC aanstaande zaterdagavond de koker ingaat voor de loting.

Toegegeven, de duels in de eerste rondes van het bekertoernooi zijn lang niet altijd even spectaculair. Als er een profclub naar een van de amateurvelden trekt ligt dat nog weleens anders. Semi-profs en amateurvoetballers verslaan met enige regelmaat beroepsvoetballers. Een duel tussen twee profclubs in de eerste ronde voelt al snel aan als een vriendschappelijk potje. Want laten we, met alle respect, eerlijk zijn. De kans dat Excelsior of NEC de bekerfinale haalt, lijkt niet al te groot te zijn. Alhoewel: dromen mag. Dat is dan ook weer de charme van het bekertoernooi.

De flink gewijzigde basisopstellingen en wissels (Anass Achahbar verliet bijvoorbeeld al in de rust het veld) doet vermoeden dat de trainers van Excelsior en NEC de prioriteiten inderdaad elders hebben liggen. De spelers maakten er desondanks een aantrekkelijk duel van. De beginfase was voor Excelsior, met kansen voor Marcus Edwards en Anouar Hadouir. Ole Romeny deed in het eerste kwartier iets terug namens de Nijmegenaren, maar gescoord werd er in de openingsfase niet.

Na twintig minuten gebeurde dat wel. Leroy Labylle maakte in de zestien een totaal onnodige overtreding op Jeffy Fortes. Luigi Bruins benutte de penalty, door Norbert Alblas naar de verkeerde hoek te sturen: 1-0. Vijf minuten later werd een persoonlijke fout NEC opnieuw fataal. Ditmaal was Robin Buwalda de gebeten hond. Hij werkte een lage voorzet van Robin van der Meer achter Alblas: 2-0. Een vertekenend beeld, want NEC deed helemaal niet onder voor Excelsior.

Tien minuten voor rust volgde dan ook de aansluitingstreffer. Dit keer máákte Fortes de overtreding, waarna ook NEC een penalty kreeg. Fortes legde Ole Romeny neer. Achahbar schoot de bal vol overtuiging binnen: 2-1. Daarna was Tom Overtoom met twee afstandsschoten gevaarlijk. Eén werd er gepakt door Alessandro Damen, de andere ging nét naast. Het was het slotstuk van een, zoals gezegd, aantrekkelijke eerste helft.

Ook na rust opende Excelsior beter. Dat bracht geen grote kansen met zich mee. Naarmate het duel vorderde werd NEC beter. Zo bracht Damen redding op een schot van Joppen. Zo'n tien minuten later was Robin van der Meer dicht bij een goal voor de thuisploeg. Hij nam een afvallende bal ineens op de volley, maar de bal ging naast. Even later volgde het tot dan toe mooiste moment na de theepauze. Mounir El Hamdaoui maakte zijn rentree in dienst van Excelsior. De aanvaller kwam ruim twintig minuten voor tijd in het veld.

Dat zette aanvankelijk weinig zoden aan de dijk. Tien minuten voor tijd volgde wederom een penalty. Opnieuw was het Romeny die werd gevloerd. Dit keer was het Hervé Matthys die de -onnodige- overtreding maakte. Aangezien Achahbar al was gewisseld, was het invaller Sven Braken die de penalty nam. Hij gaf Damen het nakijken en zette de gelijkmaker op het bord: 2-2. Even later moest Excelsior met tien man door, toen Marcus Edwards zijn tweede gele kaart kreeg. Dat leek wat zwaar gestraft. Ook assistent-trainer André Hoekstra kon het veld even later ruimen. In de allerlaatste seconde was El Hamdaoui héél dicht bij de winnende treffer. De aanvaller had echter pech: hij raakte de paal. Dat betekende verlengen, een scenario dat voor beide ploegen maar weinig gewenst was.

Dat was in de eerste helft van de verlenging te zien. Er gebeurde praktisch niets. Het spektakel was kennelijk bewaard voor het begin van de tweede helft van de verlenging. Na een snelle combinatie legde Braken de bal in de zestien klaar voor de opgestoomde Guus Joppen. De verdediger schoot de bal op prachtige wijze in de kruising: 2-3. In de slotseconde was Excelsior nog dicht bij de overwinning. Jeffy Fortes schoot nét naast. Dat bleek het laatste opzienbarende moment in de echte bekerclash. Zo bleek: ook wedstrijden tussen twee profclubs in de beginfase van het bekertoernooi kunnen ontzetend aantrekkelijk zijn.

Opstellingen en beoordelingen*

Excelsior: Alessandro Damen 6; Robin van der Meer 6, Jurgen Mattheij 6, Hervé Matthys 5,5 (113. Elías Omársson -), Jeffry Fortes 6; Ryan Koolwijk 6,5 (91. Lorenzo Burnet 5), Jerdy Schouten 7, Luigi Bruins 6,5; Marcus Edwards 6, Anouar Hadouir 6 (67. Mounir El Hamdaoui 6), Denis Mahmudov 6 (69. Ali Messaoud 6,5)

NEC: Norbert Alblas 6,5; Guus Joppen 6,5, Leroy Labylle 6,5, Robin Buwalda 6, Josef Kvida 7; Frank Sturing 7, Tom Overtoom 6,5 (73. Paolo Sabak 6), Mart Dijkstra 6,5; Anass Achahbar 6,5 (46. Sven Braken 7), Jonathan Okita 6 (73. Mike Ndayishimiye 6,5), Ole Romeny 7,5 (91. Brahim Darri 6,5)

Man of the match: Ole Romeny

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling