Pot: "Spelers van Jong Oranje worden vaak overschat"

13 september 2018, 07:46

Jong Oranje moet na de pijnlijke 1-2 nederlaag tegen de Schotse leeftijdsgenoten EK-deelname uit het hoofd zetten. Al jaren presteert het Nederlandse beloftenteam ondermaats. Hoe dat kan, proberen Cor Pot en Hedwiges Maduro in gesprek met het Algemeen Dagblad te verklaren.

Pot, die tussen 2009 en 2013 Jong Oranje onder zijn hoede had, denkt dat het verwachtingspatroon te hoog ligt. "Heel vaak worden de spelers van Jong Oranje ook gewoon overschat. Dan vinden we een speler van twintig die bij Feyenoord meedoet al heel snel heel goed. Terwijl dat internationaal gezien allemaal reuze meevalt. Vaak blijkt dat later ook: ga maar eens na hoeveel spelers van Jong Oranje het in de top uiteindelijk niét redden", aldus de trainer, die met Jong Oranje in 2013 nog de halve finale van het EK bereikte. Dat was tevens de laatste Europese eindronde waar de beloften aan deelnamen.

De oud-bondscoach zegt dat het lastig is om continuïteit in het beloftenteam te krijgen, omdat het afhankelijk is van het grote Oranje. Tegen Schotland ontbraken bijvoorbeeld Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Justin Kluivert en Donny van de Beek. "Zelf kon ik op het EK in Israël met een redelijk complete groep werken, maar je zag het nu ook weer: Justin Kluivert wordt opgeëist door Koeman. Terecht hoor, maar je hebt daar bij Jong Oranje wel mee te maken."

Maduro, sinds kort assistent van bondscoach Erwin van de Looi bij Jong Oranje, denkt dat de mindere resultaten een gevolg zijn van de jonge Eredivisie. "De stap naar Oranje wordt eerder gemaakt dan tien jaar terug, toen ik er nog speelde. Niet gek, in mijn tijd voetbalden er nog spelers van Bayern, Inter en Barça bij Oranje. Daar kwam je niet zomaar tussen."

Jong Oranje heeft nog een theoretische kans om het EK 2019 in Italië te bereiken, maar heeft dan een groot wonder nog.

Ga jij de concurrentie aan met Erik ten Hag

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen