Ajax richt scouting anders in om doorstroming te verbeteren

12 september 2018, 13:12   Bijgewerkt: 12 september 2018, 13:17

Ajax heeft sinds dit seizoen het scoutingsapparaat anders ingedeeld. Er wordt een nieuwe koers gevaard: onder aanvoering van Michel Doesburg (Coördinator Scouting), Casimir Westerveld (Hoofd Jeugdscouting) en Henk Veldmate (Hoofd Scouting) moet er meer balans komen tussen de professionele jeugdscouting en de professionele scouting. "Dat zorgt voor een rode lijn waarbij wij ons allen verantwoordelijk voelen voor alle spelers die wij aanbevelen of kunnen aantrekken."

Het drietal voert elke week overleg om te kijken welke spelers extern gehaald moeten worden en welke voetballers rondlopen in de jeugdopleiding. "Er is een profiel ontwikkeld dat geldt voor spelers van Ajax 1 tot en met Ajax O8. Per positie bestaat dat profiel uit: technische handelingen, tactische principes, motorische performance en mentale vaardigheden", aldus Westerveld op de clubsite. Gedurende het traject willen de Amsterdammers meer binding met het talent: of dat nou uit Nederland komt of niet.

Ook probeert Ajax eerder jeugdspelers vast te leggen dan eerder gebeurde. Veldmate: "Jongens van Ajax O16, die geen contract hebben, gaan zomaar naar Engeland. Dat zijn nu vooral de allerbeste spelers, maar op termijn wordt ook de categorie daaronder interessant voor die buitenlandse clubs."

Op die manier wil Ajax de talenten beter in beeld krijgen, behouden en zo laten instromen bij het eerste elftal. Veldmate: "Onze taak is om op ieder moment spelers paraat te hebben die kunnen instromen bij Ajax. Omdat op ieder moment ook spelers verkocht kunnen worden. Voor iedere positie zijn er tussen de 15 en 20 spelers geschikt bevonden."

Ga jij de concurrentie aan met Erik ten Hag

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen