Oranje op rapport: de invallers en Memphis maken het verschil

7 september 2018, 09:02

Wesley Sneijder nam donderdagavond afscheid van het Nederlands elftal en alles stond in de schaduw van dat eerbetoon. Toch moet Oranje door en op de korte termijn speelt het tegen Frankrijk. Welke conclusies kunnen we in dat oogpunt trekken na het duel met Peru: wie waren sterk en wie gingen onderuit? De tegenvallers liepen vooral op het middenveld, terwijl Frenkie de Jong veel lof oogstte voor zijn invalbeurt. 

Jasper Cillessen: 6,5

Hield tegen wat hij tegen kon houden, was eigenlijk op geen foutje te betrappen. Zelfs bij het uitverdedigen nam hij de nodige risico's in de slotfase, door nog een Peruaanse aanvaller uit te kappen. Het getuigt van zelfvertrouwen bij de tweede keuze van FC Barcelona, die ook een aantal aardige reflexen in huis had. Vooralsnog is er geen reden om te twijfelen aan Koemans keuze voor Cillessen boven Zoet.

Kenny Tete: 6

Speelde zoals we Tete kennen: verdedigend zeer stabiel, aanvallend minder sterk. Dat de rechtsachter van Olympique Lyon geen spelritme had, was desondanks amper te merken. En wellicht speelde hij met het oog op het treffen met Frankrijk: defensief zeker. Maar tegen een ploeg van wie Nederland verwacht de betere te zijn, is een meer aanvallend ingestelde rechtsachter beter op z'n plek. Al scoort Tete vrijwel nooit een onvoldoende.

Matthijs de Ligt: 6,5

Een paar keer moest de aanvoerder van Ajax opbouwen met een lange bal van achteruit en dat ging net wat minder dan in Amsterdam. Bij Ajax schuift hij weleens in - zoals hij naast Davinson Sánchez vaker deed dan tegenwoordig. Zijn lange passes leverden een paar keer balverlies op, verder was De Ligt net als in Amsterdam een zeer betrouwbare kracht, die bijna al zijn duels won.

Virgil van Dijk: 7

Sterk in de lucht, balvast, zeker in de opbouw. De aanvoerder van Oranje, die tegen Peru de band weliswaar een uur moest afstaan aan Sneijder, is net als in Liverpool een rots in de branding. Desondanks zat er hier en daar nog wel een klein gaatje in de achterhoede van Oranje: tegen Frankrijk is het wellicht verstandiger om toch weer met drie centrale verdedigers te spelen, met ook dan Van Dijk als natuurlijke leider.

Daley Blind: 4

Dat Erik ten Hag laatst bij afwezigheid van Nicolas Tagliafico bij Ajax er níet voor koos om Blind links achterin te posteren, is met terugwerkende kracht zéker de juiste keuze geweest. Hij maakte namelijk een zeer zwakke indruk in Oranje, leed veel balverlies en sprong bij het doelpunt van Peru niet eens mee. Een wijze les voor Koeman, die voor het treffen met Frankrijk wel twee keer zal nadenken om Blind op een andere plek te zetten dan hij momenteel gewend is en indruk maakt.

Kevin Strootman: 4,5

In Rome en Marseille zijn ze vol lof over de controleur Strootman, maar in het Nederlands elftal overtuigt hij vrijwel nooit. Ook ditmaal tegen Peru hield het niet over wat de middenvelder liet zien. Af en toe werd het blok van het Nederlands elftal overlopen: Koeman zal iets moeten bedenken om de deceptie zoals de vorige keer in Parijs (4-0 verlies) - toen Strootman overigens nog veel ongelukkiger speelde dan tegen Peru - te voorkomen.

Georginio Wijnaldum: 4,5

Typerend voor het optreden van Wijnaldum was zijn pass vlak voor de rust: in plaats van een bal over tien meter naar Tete te passen, ging de bal kansloos over de zijlijn. Amper onder druk: een bal die op elk niveau in Nederland goed zou aankomen. Niet voor niets werd de middenvelder van Liverpool gewisseld in de pauze door Koeman. Het is zéker niet de eerste matige interland van de man die in Engeland zoveel indruk maakt. Maar vind die zere plek maar eens om je vinger op te leggen…

Ruud Vormer: 5,5

Tegen Slowakije en Italië maakte de middenvelder een prima indruk, tegen Peru kon hij niet helemaal overtuigen. Hoewel hij bij tijd en wijle aardige ideeën had, was de uitvoering niet altijd even zuiver. De aanvoerder van Club Brugge had bijvoorbeeld genoeg kansen om te scoren of in elk geval een poging op doel te krijgen. Dat lukte dan weer niet en dus lijkt Vormer vooralsnog te groot voor het tafellaken en te klein voor het servet.

{image[328596][right-half][]}Wesley Sneijder: 10

134 interlands. Wat heeft Sneijder veel betekend voor het Nederlandse voetbal. Een assist in zijn afscheidsduel was hem zeer gegund: Vormer benutte zijn steekpass echter niet. Een doelpunt zat er met een volley en vrije trap, beiden over en naast het doel, nooit echt in. Hoewel hij zijn stempel niet kon drukken, zag je aan alles dat Sneijder nog altijd geweldig kan voetballen. Wesley, bedankt voor alles!

Memphis Depay: 7,5

Onverstoorbaar. Dat is het beste woord dat past bij onze inmiddels Oranje-ster. Vaak de meestbesproken man en ook zeker niet alleen positief, maar scoren doet en blijft hij. Ook tegen Peru. Misschien doet hij daarom wel de vingers in zijn oren, want ook in Amsterdam lukte zéker niet alles bij Memphis. Maar na een heerlijke pass van De Jong faalde hij niet en een aanval door hem zelf opgezet, werd vervolgens ook klinisch afgewerkt. Vooralsnog is Memphis de topscorer onder Koeman.

Ryan Babel: 5

Zo gekleurd was zijn haar, zo grijs was zijn spel. Het was niet de avond van Babel. Verdedigend ging niet alles goed, hij stond een paar keer onhandig buitenspel en leed een ook onnodig balverlies. In de tweede helft herstelde hij zich aardig en was de aanvaller zelfs nog even dichtbij een treffer, maar van een spits van het Nederlands elftal mogen we onder de streep toch meer gevaar verwachten dan Babel bracht.

Invallers

{image[328606][right-half][]}Frenkie de Jong: 8

Zelden zijn er debutanten geweest die in het spel in Oranje al zoveel invloed hebben gehad als Frenkie de Jong. De middenvelder is bij Ajax de motor van de ploeg en was dat meteen bij het Nederlands elftal ook. Altijd aanspeelbaar en al zijn 21 passes kwamen bij een man in het Oranje aan. Bovendien had hij ook direct een assist op Memphis: als spelbepaler is de opvolger van Wesley Sneijder gevonden.

Quincy Promes: 6,5

In het half uur dat Promes in actie kwam, stichtte hij in elk geval het nodige gevaar. Na een prima combinatie met Daryl Janmaat had hij nog moeite met de bal en zijn poging daarna werd ook gekraakt. Die bal viel vervolgens echter wel voor de voeten van Memphis, wat de winnende treffer opleverde. En dat kwam mede omdat Promes zorgde voor het gevaar. In de eindfase kan het nog beter bij Promes.

Davy Pröpper: 6,5

Maakte ditmaal ruimte in het elftal voor Sneijder en deed dat uiteraard met liefde. Toch werd hij node gemist, want de power die Pröpper in Oranje brengt, heeft een Strootman over het algemeen niet. Ook de duelkracht was ouderwets en dat was tegen de Zuid-Amerikanen nodig om niet overlopen te worden. Tien minuten voor tijd had hij meer verdiend met zijn poging van afstand: de oud-PSV'er viel namelijk prima in.

Daryl Janmaat, Tonny Vilhena en Justin Kluivert speelden tekort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen