Dít is de route voor de Oranje Vrouwen naar het WK in Frankrijk

Dít is de route voor de Oranje Vrouwen naar het WK in Frankrijk

5 september 2018 – Door de nederlaag in Noorwegen staan de Nederlandse vrouwen voor een loodzwaar karwei: de ploeg van Sarina Wiegman moet zich via de play-offs zien te plaatsen voor het WK in Frankrijk. Daarvoor moet het de halve finale als ook de finale overleven: want voor de vier overgebleven ploegen is er slechts één plek beschikbaar. Vrijdag begint de weg naar dat ene ticket.

Dan is namelijk de loting voor de halve finale van de play-offs. Denemarken, vorige zomer nog de opponent van Oranje in de EK-finale, Zwitserland en België zijn de andere landen die de loting ingaan. Omdat Zwitserland en Nederland de hoogste plek hebben op de FIFA-coëfficiëntenlijst, ontlopen zij elkaar in elk geval in de halve finales. Oranje speelt dus tegen België of Denemarken. Het land dat als eerste wordt getrokken, speelt het heenduel in eigen land en de return dus uit.

De ploegen die zich over twee duels plaatsen voor de finale, spelen ook nog een keer een dubbele ontmoeting. Nederland heeft dus vier wedstrijden nodig om aan een WK-ticket te worden. Wie als eerste thuis speelt in deze laatste dubbele ontmoeting, wordt ook komende vrijdag al bepaald. De winnaar van die dubbele ontmoeting verdient het laatste WK-ticket, waar Nederland dinsdag naast greep. De 2-1 nederlaag in Oslo was niet genoeg voor rechtstreekse kwalificatie voor het toernooi in de zomer van 2019.

Overigens ging het vier jaar geleden wel goed voor Nederland in de play-offs voor het WK: destijds was de ploeg nog een stuk minder ver qua status, maar won het van Schotland en Italië en ging het naar de eindronde in Canada.

Ronde I: van 1 tot en met 9 oktober
Ronde II: van 5 tot en met 13 oktober

Bekijk ook: de tranen na de nederlaag van de Leeuwinnen in Oslo

gerelateerd