Oranje verspeelt WK-ticket door dramatische start in Noorwegen

4 september 2018, 19:01

Wat een mooi feestje had moeten worden voor de Oranje Leeuwinnen, is dinsdag in Oslo uitgelopen op een grote teleurstelling. Nederland moest tegen Noorwegen alleen niet verliezen en dat was precies wat er wel gebeurde. Binnen zeven minuten slikte het team van bondscoach Sarina Wiegman twee tegentreffers en die kwam Oranje niet meer te boven, ondanks een goal van Vivianne Miedema na een half uur: 2-1. Nu wachten voor Nederland de play-offs, waarin slechts één WK-ticket te verdienen valt.

Na een bijna perfecte WK-kwalificatiecyclus (acht zeges en één gelijkspel), stond Oranje in deze namiddag opnieuw tegen Noorwegen. Het was de absolute finale van de kwalificatie, want het verschil tussen beide landen was één punt in het voordeel van Nederland. Omdat Oranje thuis niet wist te winnen van Ierland en Noorwegen wel alle overige wedstrijden had gewonnen, werd er in Oslo gestreden om de groepswinst en een rechtstreeks ticket naar het WK. Mochten de Leeuwinnen verliezen, dan zouden zij sowieso terechtkomen in de play-offs.

Noorwegen begon furieus aan het duel, de eerste twee kansen leverden direct twee goals op. De eerste viel uit een corner, Ingrid Syrstad Engen tikte binnen bij de eerste paal en Isabell Herlovsen verdubbelde de stand door Dominique Bloodworth (voorheen Janssen) af te troeven en de bal langs keepster Sari van Veenendaal te rossen.

Zo keken de Oranje Leeuwinnen opeens tegen een 2-0 achterstand aan, dat was in de eerdere wedstrijden nog niet gebeurd. Sterker nog, het waren ook de eerste twee tegentreffers die Oranje kreeg in de WK-kwalificatie. Het hadden er voor rust nog meer kunnen zijn, maar paal en lat stonden de 3-0 en de 3-1 in de weg voor Noorwegen. Tussen die gelukkige momenten door had Miedema de 2-1 gemaakt. Een mooie pass van achteruit werd door de spits van Arsenal gecontroleerd. Miedema omspeelde vervolgens keepster Ingrid Hjelmseth en schoof de bal in het lege doel.

De tijd werd langzaamaan de grootste tegenstander van Nederland, dat na de pegel van Martens nauwelijks nog kansen wist te creëren. Spitse raakte met een knal nog het zijnet en in de blessuretijd dwong ze Hjelmseth  tot een redding. Ook de aanvallende wissels van Wiegman konden de ban niet meer breken voor Oranje, dat zo uiteindelijk met 2-1 ten onder ging in Oslo. Het verspeelde de groepswinst en het WK-ticket en mag nu de play-offs in. Deze worden in oktober en november gespeeld, met twee knock-outrondes. Het is de ontsnappingsroute voor Nederland, dat door twee tegendoelpunten in de hele kwalificatieserie het WK vooralsnog misloopt.

Opstelling Nederland: Sari van Veenendaal 5, Desiree van Lunteren 4.5, Anouk Dekker 5.5, Dominique Bloodworth 4, Kika van Es 4.5, Sherida Spitse 6.5, Jackie Groenen 5.5 (70. Jill Roord 5), Daniëlle van de Donk 6 (82. Lineth Beerensteyn -), Shanice van de Sanden 5, Vivianne Miedema 6, Lieke Martens 4.5.

Woman of the match: Vivianne Miedema

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen