Leeuwinnen gaan niet spelen voor een remise in Noorwegen

4 september 2018, 11:18   Bijgewerkt: 4 september 2018, 13:05

De Nederlandse vrouwen staan dinsdagmiddag voor het cruciale duel met Noorwegen in de WK-kwalificatiereeks. Een gelijkspel is genoeg om zich te plaatsen voor het eindtoernooi in Frankrijk, maar dat moet het wel doen in de 'hel van Oslo'. Desondanks is speelster Jill Roord ervan overtuigd dat de Europees kampioen het gaat redden. "We willen de wedstrijd winnen en zo snel mogelijk scoren", maakt ze de intenties duidelijk.

Een duidelijk streven voor Nederland, dat dus niet op twee gedachtes hinkt. Een gelijkspel is genoeg, maar een nipte nederlaag betekent dat Noorwegen over Nederland heengaat. "Op een gelijkspel spelen in het voetbal, werkt niet. Dus wordt het een lastige wedstrijd, omdat er natuurlijk de nodige druk op staat", legt Roord uit tegenover FCUpdate.nl. "We willen de wedstrijd winnen en zo snel mogelijk scoren. Kwalitatief zijn we namelijk beter dan Noorwegen. Maar het wordt nog moeilijk zat." 

Tijdens de heenwedstrijd hield Sari van Veenendaal haar ploeg overeind met een gestopte strafschop, terwijl Vivianne Miedema pas in blessuretijd de winnende en enige goal maakte. Destijds speelde Oranje redelijk aanvallend, dat is nu ook het devies. "Maar we gaan natuurlijk geen onnodige risico's lopen", weet Roord. "Je moet pijlen hoe het gaat. Ben je sterker, kun je vooruit voetballen, doe je dat. Maar gaat het erg heen en weer, dan moet je zorgen dat je het dichthoudt achterin." 

Voor de kwalificatie van het WK 2015 was uitgerekend Noorwegen de ploeg die Oranje versloeg. Destijds plaatste Nederland zich via de play-offs alsnog voor de einderonde, maar ditmaal willen de Leeuwinnen zich als Europees Kampioen uiteraard rechtstreeks plaatsen. De beste vier nummers twee spelen in oktober en november nog een wel play-offs: daar is de ploeg van Sarina Wiegman sowieso al voor geplaatst, maar dat zou in dit geval een flinke domper zijn.

Selectie

Verder ontbreekt sterkhouder Stefanie van der Gragt. De verdediger kampt met een bovenbeenblessure. Ook keeper Jennifer Vreugdenhil, die nog niet volledig hersteld is van knieklachten, maakt geen onderdeel uit van de selectie. Op haar plek – normaliter gewoon op de bank - keert Loes Geurts (117-voudig International) weer terug, die eerder stopte

Het korte verleden met Noorwegen biedt perspectief voor Oranje: vier van de laatste vijf ontmoetingen werden gewonnen. Dat is vaker dan in de negentien edities daarvoor, toen Oranje slechts tweemaal met de zege aan de haal ging. Voor dinsdagmiddag in Oslo is Roord vol vertrouwen. "Ik wil ook gewoon positief denken, dus ik zeg dat we met 1-3 winnen." En dan kan Oranje het kunstje van een jaar geleden wie weet wel herhalen in Frankrijk.

Lees ook: Ambitieuze Leeuwin Roord is klaar om de laatste stap te zetten

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen