Interview: Eijer sleutelt aan bescheidenheid bourgondisch Fortuna

28 augustus 2018, 12:55

René Eijer is een van de nieuwe trainers in de Eredivisie. Zijn opdracht dit seizoen is Fortuna Sittard behoeden voor degradatie. Hoewel de nederlaag van vrijdag tegen ADO Den Haag (3-1) pijnlijk was en de oogst qua punten nog mager is, zijn er voldoende aanknopingspunten voor Eijer. FCUpdate.nl reisde af naar Sittard voor een nadere kennismaking met de trainer, die spreekt over zijn merkwaardige avontuur in Oman en terug- en vooruitblikt. "We willen de bescheidenheid er hier een beetje uitkrijgen".

Een kleine vier maanden na het ontketende promotiefeest heerst er serene rust op het trainingscomplex in Sittard. Enkele supporters drinken een kop koffie in het supportershome, verder heerst er de geur van gemaaid gras. "Dat veld is een van de dingen die ten opzichte van mijn vorige periode bij Fortuna (van 1996 t/m 2001, red.) echt verbeterd is", laat Eijer zich niet veel later ontvallen. "Ik kwam hier weleens scouten, maar het veld was nog erger dan een zandbak in het Midden-Oosten."

Terug in Limburg

Gelukkig is het in Sittard beter georganiseerd. Fortuna heeft de vuurdoop in de Eredivisie in ieder geval qua spel prima doorstaan. "Het begon al met het promotiefeest. Het leek wel alsof ze de Champions League hadden gewonnen", lacht Eijer. Voor het eerst sinds zestien jaar keerden de Limburgers weer terug op het hoogste niveau in Nederland.

"In de voorbereiding kozen we er bewust voor om te spelen tegen sterke tegenstanders (onder meer Bayer Leverkusen en Antalyaspor, red.), zodat de spelers alvast konden wennen aan het niveau. We hebben een heel goed trainingskamp gehad in Hoenderloo en over het spel in de eerste Eredivisie-duels ben ik tevreden." Op Kralingen werd een punt gepakt tegen Excelsior, terwijl tegen de regerend landskampioen tot de blessuretijd hetzelfde resultaat in de pijplijn zat. Invaller Dante Rigo bezorgde Fortuna Sittard een kater, maar de ploeg is weer helemaal terug.

Fortuna bloeit. Mark van Bommel tipte de club al als de grote verrassing en ook de fans komen weer volop naar Sittard. Eijer: "Voor die jongens is het fantastisch dat ze voor zoveel mensen kunnen voetballen. Dat hebben we ze voor de wedstrijd tegen PSV ook verteld. Wees niet te zenuwachtig en geniet van de sfeer waarin je nu belandt. Dat hebben ze goed opgepakt."

Bourgondisch

Met de steun van alle fans wil Eijer waar mogelijk vooruit voetballen. Een visie die de coach overbrengt op Fortuna Sittard. "Het is een speelstijl die eigenlijk bij mij als coach past", antwoordt Eijer, die nauw samenwerkt met Kevin Hofland. De Hollandse School hangt Eijer aan. "Ik heb zowel als speler en trainer mijn opleiding in Nederland genoten. Toen ik in Dubai werkte, scoutte ik ook spelers die pasten bij de aanvallende speelstijl die ik voor ogen had."

Internationaal gezelschap

Dat laatste moet gebeuren in de welbekende 4-3-3-formatie, op de manier waarop vorig seizoen de titel in de Eerste Divisie werd binnengehaald. De selectie bleef deze zomer grotendeels intact, waaraan enkele onbekende buitenlanders werden toegevoegd. Een Hongaar, Slowaak en ook een Moldaviër streek neer in Sittard. Wie luncht met de selectie van Eijer, kan zich zomaar tijdens een vergadering van de Europese Raad wanen.

"Ik heb het laatst geteld, we hebben geloof ik elf nationaliteiten in ons team. De voertaal is Engels. Als er kleine problemen zijn, zijn er altijd spelers die nog meer talen spreken. Zo spreekt Lisandro Semedo bijvoorbeeld Portugees en kan hij zijn landgenoten helpen. De filosofie van de club is om jonge, talentvolle spelers te halen en door te ontwikkelen", aldus Eijer.

Ambities zijn er genoeg in Sittard: het is aan de selectie om die dit seizoen op het veld werkelijkheid te laten worden. "Als je de entourage van de wedstrijd tegen PSV vergelijkt met hoe het hier jaren geleden was, vind ik het geweldig om te zien wat er is veranderd. We willen ook qua denken meer naar het Eredivisie-niveau. Het verhaal om dat voor elkaar te krijgen, sprak me aan." Wat dat betreft heeft Eijer zijn eerste succesje al geboekt, getuige de werkzaamheden in het stadion gedurende het interview. Tegenstanders uit de Eredivisie hoeven dit seizoen niet te vrezen dat ze in Sittard in een zandbak zullen spelen.

Door: Dennis Stiphout

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen