ErediVisie: Lucky Luuk, jonge doelpuntenmakers en campingelftal

27 augustus 2018, 15:09

De ene vijfklapper volgde dit Eredivisie-weekend de ander op: Ajax en Willem II haalden uit, terwijl Feyenoord maar net genoeg had aan de vijf treffers. Verder sloeg PSV weer in de slotfase toe via Lucky Luuk De Jong, had FC Utrecht-trainer Jean-Paul de Jong een onnavolgbaar betoog en scoorden opvallend veel jeugdexponenten hun eerste doelpunt in het betaalde voetbal. Zoals Willem II drie keer scoorde binnen negen minuten, razen we in onze rubriek ErediVisie weer door het afgelopen weekend.

Jeugdigde doelpuntenmakers

Wat is er mooier dan je eerste doelpunt maken in het betaalde voetbal voor de club waar je bent opgeleid? Bijna niets. En dit Eredivisie-weekend lieten drie jonge spelers voor het eerst van zich spreken als het gaat om doelpunten. De treffer van Michael Breij tegen De Graafschap was de belangrijkste, de goal van Tyrell Malacia de mooiste en de intikker van Kik Pierie was het doelpunt dat voor een slotoffensief zorgde. Voor alle drie was het hun eerste doelpunt in het betaalde voetbal ooit: een mooi moment voor hen.

{image[328338][right-half][]}Lucky Luuk

Het is geen toeval meer en ook niet alleen geluk, dat PSV in de slotminuten regelmatig toeslaat. Toch erkende de aanvoerder van de Eindhovenaren Luuk de Jong dat het een keer mis moet gaan, als PSV zo doorgaat. Tegen PEC Zwolle scoorde De Jong wéér in de negentigste minuut. Alleen Matthew Amoah (twaalf) scoorde vaker in blessuretijd dan de PSV-aanvaller in de Eredivisie (negen keer). Maar als de formatie van Mark van Bommel zo doorgaat, wordt Lucky Luuk snel lijstaanvoerder in competitie...

Campingelftal

De kritiek op FC Emmen na de 5-0 nederlaag tegen Ajax was niet mals. 'Een campingelftal', zo werd het team van Dick Lukkien genoemd. De Emmenaren waren duidelijk een paar maatjes te klein om het Ajax lastig te maken. Over maatjes gesproken: Emmen-speler Anco Jansen en Keziah Veendorp pasten zaterdag iets te goed in hun shirt. Zij zijn niet afgetraind, is ook hun eigen trainer is opgevallen. Lukkien en Emmen willen dolgraag in de Eredivisie blijven, maar sommige spelers zijn na een lange voorbereiding nóg niet topfit. Een campingelftal? De kritiek is in elk geval niet helemaal onterecht.

{image[328375][left-half][]}Willem II defensief sterk

In Tilburg gingen de credits na de 5-0 overwinning van Willem II logischerwijs vooral naar de aanvallers Fran Sol en Donis Avdijaj, toch verdient ook de laatste linie van de Tilburgers een pluim. Afgelopen seizoen incasseerde Willem II net zo veel tegentreffers als nummer laatst FC Twente, maar deze jaargang gaat het een stuk beter. De heerlijke poeier van Danny Post was de enige goal die geïncasseerd werd tot dusver en dat terwijl Mattijs Branderhorst nog niet terug is en ook Jordens Peters nog niet speelt. Met Freerk Heerkens staat er bovendien slechts één echte centrumverdediger, naast rechtshalf Fernando Lewis. Samen met Ajax en AZ doet Willem II het verdedigend tot dusver het beste.

Van der Gaag niet te Vrede

Mitchell van der Gaag kent een moeizame start bij NAC Breda. Niet alleen werd afgelopen weekend verloren van zijn oude ploeg Excelsior en eerder ruim van AZ, ook is de keeperspositie onrustig en is er nog altijd geen extra aanvaller bijgekomen. Vooralsnog is zijn naamgenoot Mitchell te Vrede zijn enige echte optie voorin, maar over hem is hij ongetwijfeld nog niet tevreden. Zijn slappe strafschop werd namelijk gestopt door Sonny Stevens en dat werd de ploeg van Van der Gaag definitief fataal.

Wat verder nog opviel...

De hattrick van Fran Sol

Het tegeltje van Jean-Paul de Jong

Geen zorgen in Amsterdam

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen