KNVB 'niet ontevreden' over VAR: "Maar we zijn er nog niet"

24 augustus 2018, 08:09

De Eredivisie heeft er inmiddels twee speelrondes op zitten waarbij er gebruikt gemaakt wordt van de VAR. Meermaals heeft het hulpmiddel al ingegrepen en ook is er omtrent enkele beslissingen discussie ontstaan, maar Dick van Egmond is niet ontevreden. De scheidsrechterscoördinator van de KNVB is redelijk content met de gang van zaken.

Ook voor de KNVB is het compleet nieuw om elk weekend bij negen duels de VAR te gebruiken. "We zijn zeker niet ontevreden. In de eerste speelronde waren er twee terechte ingrepen van de VAR. In speelronde 2 waren er drie ingrepen. Dat zijn goede cijfers. Maar we zijn er nog niet", zegt Van Egmond tegen het Algemeen Dagblad.

Afgelopen weekend speelde de VAR een belangrijke rol bij VVV-Venlo tegen Ajax. Bij twee goals greep de VAR in, iets wat ook had moeten gebeuren bij de schop van Peter van Ooijen op Frenkie de Jong. Dat incident werd echter niet bestraft. "Dat mag je gerust een blunder noemen", vindt Van Egmond. "Van Ooijen had daar een rode kaart moeten hebben. De ingrepen bij de doelpunten waren wel goed. De treffer van Martin Samuelsen van VVV werd terecht afgekeurd, hij trekt Nicolás Tagliafico van Ajax aan het shirt. En Klaas-Jan Huntelaar werd in de rug gelopen. Een strafschop.''

Wat door de VAR nieuw is, is dat er veel minder snel een vooronderzoek naar een speler zal komen. In het geval van Van Ooijen bijvoorbeeld is dat niet meer mogelijk, omdat de overtreding wel is bekeken en beoordeeld door de VAR. "Die kans is inderdaad veel kleiner geworden", zegt Van Egmond over de vooronderzoeken. "Eén van de voordelen. Zoals we ook denken dat de protesten van spelers na het toekennen van een strafschop of een doelpunt enorm zullen afnemen. Ze weten immers dat alles wordt teruggekeken."

Beugelsdijk tegen Heracles Almelo

Zaterdag werd er bij Heracles Almelo tegen ADO Den Haag al snel een penalty voor de thuisploeg gegeven, na een lichte duw van Tom Beugelsdijk. Bas Nijhuis greep als VAR niet in en liet de penalty toe. "De VAR is geen scheidsrechter. De VAR bekijkt de beelden. Alle doelpunten, rode kaarten en situaties waarbij er wel of geen strafschop wordt gegeven, worden teruggekeken. En alleen als een arbiter er duidelijk naast zit, kan de beslissing worden teruggedraaid. Beugelsdijk duwt, dat ziet iedereen. Of Nijhuis er als arbiter een strafschop voor had gegeven, is niet relevant.''

Ben jij de beste voetbalkenner van FCUpdate.nl? Speel dan mee GRATIS mee in onze subleague als voetbalmanager en win mooie prijzen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen