Trefzeker AZ een maatje te groot voor moedig FC Emmen

19 augustus 2018, 16:18

AZ heeft ook haar tweede Eredivisieduel van dit seizoen met ruime cijfers gewonnen. Daar waar vorige week NAC met 5-0 aan de kant werd geschoven, was tegen FC Emmen 1-4 de eindstand. Het Drentse thuispubliek maakte een feestje van de eerste wedstrijd op het hoogste niveau en steunde haar ploeg, maar het kwaliteitsverschil was simpelweg te groot. Dit gegeven is niet iets waar Emmen zich voor hoeft te schamen, het kan juist trots zijn op de gekozen, aanvallende spelopvatting.

De eerste thuiswedstrijd van een club uit Drenthe ooit.  Vandaag (zondag) was het eindelijk zo ver, toen FC Emmen AZ uit Alkmaar op bezoek kreeg. Emmen wilde vanaf het eerste fluitsignaal laten zien dat het haar eigen publiek wilde vermaken en dat de driepunter van vorige week bij ADO Den Haag geen geluk was. De thuisploeg werd hartstochtelijk toegezongen en speelde met vertrouwen.

AZ raakte evenwel niet in paniek op het kunstgras in Drenthe en vertrouwde op haar kwaliteiten voorin, en dit bleek terecht. Enigszins geflatteerd scoorde de ploeg uit Alkmaar maar liefst drie keer in de eerste helft. Jongeling Myron Boadu scoorde van dichtbij, terwijl Thomas Ouwejan met een goede pegel van afstand het net trof. Oussama Idrissi scoorde uit een rebound toen de jonge keeper Kjell Scherpen er niet goed uitzag. Emmen was minder efficiënt en zette hier mede dankzij de prima keepende Bizot maar één treffer tegenover: Nick Bakker maakte in de zeventiende minuut de 1-1 uit een corner. Na 45 minuten stond er dus een 1-3 op het scorebord.

Na de thee werd de wedstrijd minder aantrekkelijk. AZ hield op professionele wijze de wedstrijd gesloten, door zich compact op te stellen. Emmen ontbeerde het aan de kwaliteit om hierdoorheen te spelen en echt gevaar te creëren, en de keren dat dit wel lukte stond Bizot in de weg. Anco Jansen ontpopte zich als grootste creatieve brein bij de Drenten, maar ook hij kon niet de aansluitingstreffer afdwingen.

De opstellingen en beoordelingen*

FC Emmen: Kjell Scherpen 4.5; Gersom Klok 5, Keziah Veendorp 4.5, Nick Bakker 6, Caner Cavlan 4; Glenn Bijl 6.5, Hilal Ben Moussa 5.5 (70. Michael Chacon 6), Anco Jansen 7 (77. Cas Peters -), Wouter Marinus 5 (70. Jafar Arias 5.5); Luciano Slagveer 5, Nicklas Pedersen 4.

AZ: Marco Bizot 7; Jonas Svensson 5, Pantelis Hatzidiakos 5, Ron Vlaar 5, Thomas Ouwejan 6; Fredrik Midtsjø 7 (65. Albert Gudmundsson 6), Guus Til 7, Teun Koopmeiners 6.5; Mats Seuntjens 7, Myron Boadu 6.5 (77. Dorin Rotariu -), Oussama Idrissi 7 (72. Björn Johnsen -).

Man of the match: Mats Seuntjens

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.