Ajax weet 'iets' van Dinamo Kiev, maar toch is het veelal onbekend

Ajax weet 'iets' van Dinamo Kiev, maar toch is het veelal onbekend

15 augustus 2018 – Standard Luik is verleden tijd, Dinamo Kiev is de nieuwe horde voor Ajax in aanloop naar de Champions League. En ook meteen de laatste horde. Dus ging het na de zege van de Amsterdammers op Standard (3-0) na het duel ook heel veel over de ploeg uit Oekraïne. De conclusie? De meeste Ajacieden weten 'iets' over hun opponent. "Ik weet alleen dat het de laatste ploeg tegen wie Ajax het hoofdtoernooi van de Champions League heeft gehaald", aldus Frenkie de Jong.En dat had de middenvelder helemaal goed onthouden. In 2010 (!) was Dinamo Kiev de opponent en dankzij een 2-1 overwinning in eigen huis (na 1-1 in Oekraïne) plaatste Ajax zich als laatste Nederlandse club via de voorronde voor het hoofdtoernooi van de CL. Bij de opponent speelden destijds Andriy Yarmolenko, Artem Milevsky en Andriy Shevchenko nog mee voorin, zo veel bekende spelers heeft de ploeg ditmaal niet. Voormalig Roda JC'er Tamás Kádár is een van de namen die de Nederlanders wellicht nog het meeste zegt, dus dat de Ajacieden weinig namen konden opdreunen van hun toekomstige tegenstander, is niet gek.

"Ze zijn niet voor niets in de derde voorronde gekomen, dus ze hebben vast een goede ploeg", sprak De Jong in de mixed zone, die zich niet waagde aan het noemen van enkele namen. Ook aanvoerder Matthijs de Ligt had de opstelling van Dinamo niet direct paraat. "Maar clubs uit het Oostblok spelen vaak heel gedisciplineerd. We zijn er dus zeker nog niet", waarschuwde de verdediger. Een terechte opmerking: in de competitie won de ploeg tot dusver al haar duels (driemaal met 1-0, tegen Shakhtar Donetsk, FK Lviv, Vorskla Poltava) en ook Slavia Praag werd met duidelijke cijfers aan de kant gezet in de return (2-0).

Kwalificatie móet
Maar Ajax moet. Niet alleen door de aankopen van Dusan Tadic en Daley Blind, maar ook alle Ajacieden die er al langer zijn willen eindelijk weer eens de hymne horen. "Als supporter heb ik meegemaakt hoe mooi dat was. Je droomt van de Champions League-hymne, die wil ik nu ook op het veld meemaken", aldus De Ligt. "De duels met FC Barcelona en Manchester City springen eruit. Ik had geen stem meer over na die wedstrijden." De jongste Ajacied op het veld kreeg bijval van een van de meest ervaren Ajacied, Lasse Schöne.

"Je wilt weer spelen daar waar het leuk is", doelde de Deen op de Champions League, de competitie waarin hij bijna twintig duels speelde. "Natuurlijk hebben we een prachtige reeks gehad in de Europa League, maar de Champions League is voor iedereen heel belangrijk. Voor de hele club, het is een lange tijd geleden." De laatste keer tegen Dinamo Kiev was hij er nog niet bij: alleen Siem de Jong - nog altijd niet bij de selectie, een vertrek kan bijna niet uitblijven voor de routinier door het overvolle middenveld bij Ajax - was er van de huidige groep destijds bij.

Sterker nog: van de huidige selectie speelden slechts drie Ajacieden eerder al eens in de hoofdfase van de Champions League: Blind, Huntelaar én Schöne. De geblesseerde Joël Veltman wordt dan niet meegerekend. Aanwinst Tadic dús ook nog niet, toch vindt hij dat Ajax het ditmaal wél moet redden. "We moeten de beelden van Kiev nog bekijken, maar als we zo spelen als tegen Standard, zijn we goed genoeg om Kiev te verslaan", aldus de Ajacied. Tegen Dinamo zullen geen Yarmolenko, Milevsky en Shevchenko meer op het veld staan, toch zal niemand in Amsterdam de opponent onderschatten.


De opstelling van de Amsterdammers tegen Dinamo Kiev in 2010.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 23 april 2019

  2. maandag 22 april 2019