Ajax leert tactische les tegen Standard: "Nu stonden we wél goed"

Ajax leert tactische les tegen Standard: "Nu stonden we wél goed"

15 augustus 2018 – Dusan Tadic, Hakim Ziyech, man-of-the-match Nicolas Tagliafico. Allen kregen ze na het duel met Standard Luik een hoop lof toezongen van de Nederlandse voetbalfans. Toch verdient ook Erik ten Hag een schouderklopje voor de gekozen tactiek. De oefenmeester kreeg in aanloop naar de return een hoop kritiek over zich heen, maar koos tegen de Belgische ploeg de juiste speelwijze. Daley Blind en Frenkie de Jong sprongen wellicht niet meteen het meest in het oog, maar kregen wel veel complimenten van hun ploeggenoten.Want waar Ajax in Luik nog zo veel moeite had om de slag op het middenveld te winnen - met name na de pauze, bedacht Ten Hag in de return een list in het drukzetten van Ajax. Hij liet De Jong niet per se meer drukzetten op Razvan Marin, wat in het heenduel steevast gebeurde. "Daardoor werd ik telkens naar de zijkant weggetrokken tijdens het drukzetten", analyseerde De Jong na het duel in de mixed zone. Met als gevolg dat Standard een extra man creëerde op het middenveld en de overhand kreeg in Luik. "Ditmaal hebben we dat in het drukzetten anders opgelost, waardoor het probleem was opgelost."

Bovendien speelde Ajax aan de bal positioneel een stuk beter. "We hadden veel beweging, dus dan heb je altijd een afspeelmogelijkheid. Bovendien hebben we heel veel spelers die goed zijn aan de bal, dus dan kun je de vrijstaande mensen ook aanspelen." Op het middenveld heeft Ajax met De Jong, Ziyech en soms ook Tadic heel veel creativiteit en beweging, daarbij moet Lasse Schöne zorgen voor de nodige balans bij de Amsterdammers. 

"Laat de jongens voor mij maar doen wat ze willen, ik zorg wel voor de controle", glimlachte de Deen. En dat is wel een van de belangrijke aspecten in het spel van de Amsterdammers: controle houden. Schöne: "Dat is nog weleens het probleem, maar vandaag ging het erg goed. We hadden namelijk veel tweede ballen."

Ook speelde Ajax meer in de tactische discipline dan bijvoorbeeld tijdens het zwakke duel met Heracles Almelo, vond Tadic. "Het gaat erom dat je goed staat op het veld, mét en zonder bal. Dat was het grote verschil met de wedstrijd tegen Heracles Almelo. In de opbouw stonden we goed, in de ruimte stonden we goed. Dan kunnen wij elk team pijn doen", aldus de Serviër. "Maar soms willen we dat te veel doen. Dan ga je door alles en iedereen heen, terwijl je dan juist even minder moet doen. Laat dit een belangrijke les zijn voor ons."

Belangrijke Blind
Ook de rol van Blind mag in het spel niet worden onderschat. Meerdere ploeggenoten roemden de van Manchester United overgekomen speler. "Hij maakt mijn werk op het middenveld wel wat makkelijker", knikte Schöne over zijn nieuwe teammaat, die achter de controleur staat in het spel van Ajax. "Hij coach heel veel. Matthijs ook, maar Daley heeft net wat meer meegemaakt, natuurlijk." In de rol die De Jong vorig seizoen met verve invulde, en ook toen Blind nog niet helemaal wedstrijdfit was, maakt Blind vooralsnog een sterke indruk.

Diens voorganger De Jong denkt dan ook dat zijn stek achterin uitstekend is opgevangen. "Daley ziet het spel goed en heeft natuurlijk ook een goede inspeelpass. Dat is wel erg lekker", weet de Ajacied uiteraard uit ervaring. Bovendien kan hij door het aantrekken van Blind weer een linie opschuiven naar het door hem zo begeerde middenveld. "Daar ligt wel mijn ambiti. Vandaag kon ik gelukkig lekker vaak aan de bal komen", aldus De Jong met een grote glimlach op zijn gezicht.


gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 19 september 2019

  2. woensdag 18 september 2019

  3. dinsdag 17 september 2019