Fortuna Sittard: hoop op opnieuw succesvol seizoen

Fortuna Sittard: hoop op opnieuw succesvol seizoen

11 augustus 2018 – Het is een mooie quizvraag: wanneer speelde Fortuna Sittard zijn laatste eredivisieduel? Het antwoord: 5 mei 2002. Vanavond (zaterdag) maakt de club zijn officiële rentree in de Eredivisie. Het brutale spel tijdens de voorbereiding en het feit dat maar weinig sterkhouders vertrokken, geeft Fortuna hoop op opnieuw een succesvol seizoen.Menig Sittardenaar zal de datum van 11 augustus groot hebben omcirkeld in de agenda. In Rotterdam trapt Fortuna dan eindelijk weer af voor een duel in de Eredivisie. Een week erna volgt direct de thuiswedstrijd tegen PSV. Wie zo'n seizoensstart aan het begin van vorig seizoen had voorspeld, was voor gek verklaard. Toch dwong Fortuna de promotie vorig jaar geheel eigenhandig af. Met smaakmakers als Lisandro Semedo en Perr Schuurs stelden de Zuid-Limburgers op de slotdag van de Jupiler League promotie veilig. Wie daarna een stormachtige zomer verwachtte waarop de ene na de andere speler werd weggekocht uit Sittard, kwam bedrogen uit.


Toegegeven, de transferwindow is nog enkele weken open, maar tot nu toe verlieten alleen Dries Saddiki, Perr Schuurs, Todd Cantwell en Mickaël Malsa de promovendus. Met onder anderen Mark Diemers, Andrija Novakovich en Ahmed El Messaouidi werden gerichte versterkingen naar Sittard gehaald.


In de voorbereiding boekte de promovendus wisselende resultaten. Er was bijvoorbeeld een gelijkspel  tegen Valenciennes, maar ook tegen de amateurs van Barendrecht en Fortuna verloor van Bayer Leverkusen. Met name in die laatste wedstrijd liet Fortuna bij vlagen zien uitstekend te kunnen voetballen en bij zijn debuutjaar in de Eredivisie niet louter te willen verdedigen.

Dat gaf trainer René Eijer eerder in deze voorbereiding aan. De coach zei dat zijn team absoluut niet van plan is in zijn schulp te gaan kruipen en wil uitstralen dat de geel-groenen ambitieus zijn. Hij gelooft dat Fortuna kan verrassen. Naast de genoemde versterkingen en smaakmaker Semedo lijken nieuwbakken aanvoerder Wessel Dammers en Clint Essers achterin op speeltijd te kunnen rekenen. Op het middenveld spelen, naast Diemers, vermoedelijk Lars Hutten en Jorrit Smeets. Voorin is Semedo dus een zekerheidje, en heeft Eijer met Novakovich en Finn Stokkers twee opties in de spits. Djibril Dianessy en Gavin Vlijter kunnen de buitenposities invullen.


Ingegeven door het feit dat de selectie grotendeels bij elkaar is gebleven, er enkele versterkingen bij kwamen en dat het spel in de voorbereiding bij vlagen prima was, lijkt de hoop van Eijer op een verrassing dit seizoen gegrond. Fortuna kan zich daarbij spiegelen aan provinciegenoot VVV-Venlo, dat vorig seizoen na 34 wedstrijden op de keurige vijftiende plek eindigde. Als dat scenario dit seizoen ook in Sittard werkelijkheid wordt, is dat ongetwijfeld opnieuw reden voor een groot feest in Zuid-Limburg. 

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 26 juni 2019

  2. dinsdag 25 juni 2019