SC Heerenveen wint in spectaculaire seizoensopener bij PEC

SC Heerenveen wint in spectaculaire seizoensopener bij PEC

10 augustus 2018 – SC Heerenveen heeft aan een spectaculair eerste duel van de eredivisie drie punten overgehouden. De formatie van nieuwbakken trainer Jan Olde Riekerink won in Zwolle van PEC: 2-3. Mike van Duinen zette de Zwollenaren voor rust middels een penalty op voorsprong. Daarna scoorden de Friezen driemaal. In de tweede helft kreeg Morten Thorsby, die twee goals maakte, vrij snel rood en benutte Van Duinen opnieuw een penalty. Daar bleef het echter bij.Heerenveens kwartiertje genoeg voor ruime voorsprong

Net zoals iedere voetballiefhebber in ons land lieten ook PEC en Heerenveen in het eerste bedrijf zien blij te zijn dat de bal weer rolt op de vaderlandse velden. Met vier goals werden de toeschouwers in de eerste drie kwartier bovengemiddeld verwend. Het begin was enigszins aftastend; na ruim twintig minuten viel de eerste kans te noteren. Na een steekpass van nieuwbakken middenvelder Gustavo Hamer ging de inzet van Kingsley Ehizibue voorlangs.

Dat bleek echter stilte voor de storm te zijn. Na een klein half uur werd een andere nieuweling in het blauw-wit, Vito van Crooij, in het strafschopgebied vastgehouden door Doke Schmidt: penalty. Een koud kunstje voor Van Duinen, die met een bal door het midden het eerste doelpunt in dit nieuwe seizoen noteerde: 1-0. Enkele minuten later viel vanuit het niets de gelijkmaker. Thorsby troefde Darryl Lachman uit een corner af en kopte de gelijkmaker tegen de touwen: 1-1.
Dat doelpunt gaf Heerenveen zichtbaar vleugels. De Friezen werden dominanter en dat betaalde zich al snel uit. Opnieuw was Thorsby trefzeker, dit keer met een droog schot van afstand. PEC-verdediger Dirk Marcellis kopte een bal uit de zestien weg, waarna de Noor het leer ineens op de pantoffel nam en Boer met een doelpunt in de korte hoek het nakijken gaf: 1-2. Daar bleef het niet bij voor de Zwollenaren. Op slag van rust schoot Zeneli raak in de korte hoek: 1-3. Doelman Diederik Boer ging, evenals bij de 1-1, opnieuw niet geheel vrijuit.


PEC kan niets uitrichten tegen tien Friezen

De eerste tien minuten van de tweede helft waren saai. PEC stuitte op het goed georganiseerde Heerenveen. Eén actie, na een klein uur, bracht daar echter verandering in. Van Duinen kreeg de bal na een goede actie van Kingsley Ehizibue voor zijn voeten. De spits schoot van dichtbij op de arm van Thorsby. Scheidsrechter Dennis Higler oordeelde resoluut: rood en een penalty. Dat oordeel kwam in eerste instantie overigens iets té resoluut, want Van Duinen schoot de rebound binnen. Die goal telde dus niet. Dat deerde PEC enkele tellen later niet, want Van Duinen benutte de penalty op dezelfde manier als zijn eerste: 2-3.


Welk elftal daarna het overwicht had, laat zich gemakkelijk raden. De Blauwvingers creëerden na de tweede treffer enkele grote kansen. Zo ging een heerlijk afstandsschot van Gustavo Hamer nét naast en werd een inzet van Zian Flemming door Heerenveen-aanvoerder Daniel Høegh van de lijn gehaald. Echt stormen deed het niet in Zwolle, regenen wel overigens, en Heerenveen hield stand. De Friezen kwamen zelf overigens niet meer tot aanvallen en schoten in het tweede bedrijf welgeteld nul keer op doel. Dat zal de pret in het kamp van Heerenveen echter niet drukken: de ploeg is in ieder geval voor één dag koploper in de eredivisie.

Opstellingen en beoordelingen*   

PEC Zwolle: Diederik Boer 4.5; Kingsley Ehizibue 6.5, Darryl Lachman 6.5, Dirk Marcellis 5.5, Bram van Polen 5; Denis Genreau 5 (46. Younes Namli), Gustavo Hamer 7.5, Zian Flemming 6 (87. Terell Ondaan -), Clint Leemans 5.5, Vito van Crooij 5; Mike van Duinen 6.5

SC Heerenveen: Warner Hahn 6.5; Doke Schmidt 5, Daniel Høegh 6, Dave Bulthuis 5, Kik Pierie 5; Morten Thorsby 6, Yuki Kobayashi 5, Michel Vlap 5.5 (87. Pelle van Amersfoort -); Nemanja Mihajlovic 5, (59. Rodney Kongolo) Sam Lammers 5, Arber Zeneli 6.5 (65. Marco Rojas)

Man of the match: Gustavo Hamer

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 20 juli 2019

  2. vrijdag 19 juli 2019