Primeur: Eredivisie-clubs gaan samen data verzamelen

Primeur: Eredivisie-clubs gaan samen data verzamelen

10 augustus 2018 – De Eredivisie voert wederom een technologische vernieuwing door. Eerder werd al bekend dat de VAR dit seizoen gebruikt zal worden en vrijdag heeft de competitie aangekondigd dat de clubs de handen ineen slaan wat betreft het verzamelen van data. De Nederlandse competitie heeft daarmee een wereldwijde primeur te pakken. In alle achttien stadions zijn hypermoderne camera's geïnstalleerd, die bewegingen van spelers en bal registreren en automatisch omzetten in data. Deze statistieken worden gebruikt om de prestaties van spelers en team te analyseren en daarmee te ontwikkelen. Op die manier kunnen de clubs collectief data verzamelen en delen. Alle verzamelde sportieve data, zoals fysieke-, positie- en tactische data, zijn voor de Eredivisie-clubs toegankelijk. Het is zo voor trainers, technisch directeuren en data-analisten mogelijk om sportieve data van het eigen team, maar ook van andere Eredivisiewedstrijden, te gebruiken. Hierdoor kunnen zij nauwkeurig de prestaties van spelers analyseren, monitoren en vergelijken met andere clubs. De Eredivisie wil op die manier het niveau in het Nederlandse voetbal omhoog helpen.

'Voor het vastleggen van alle bewegingen maakt de Eredivisie gebruik van het TRACAB trackingsysteem van ChyronHego', laat de Eredivisie CV weten. 'Iedere seconde worden er van elke speler en bal gemiddeld 25 bewegingen vastgelegd, wat resulteert in 3,5 miljoen datapunten per wedstrijd. Dit systeem wordt structureel bij alle wedstrijden in de Eredivisie ingezet en voor het eerst vrijdagavond bij PEC Zwolle - sc Heerenveen. Het TRACAB trackingsysteem wordt reeds gebruikt in onder andere de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga, UEFA Champions League, het WK voetbal en het Amerikaanse honkbal (MLB).'

Dat is niet het enige, want meer dan de helft van de Eredivisie-clubs heeft gekozen om ook tijdens trainingen gebruik te maken van de draagbare technologie van ChyronHego. Hierdoor komt er nog meer data beschikbaar. Het is een wereldwijde primeur, want Eredivisie-clubs zijn de eerste clubs die gebruik maken van zowel het trackingsysteem als draagbare technologie van ChyronHego. 

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 23 oktober 2018

  2. maandag 22 oktober 2018