Van Wolfswinkel doet in slotfase onstabiel Vitesse pijn

Van Wolfswinkel doet in slotfase onstabiel Vitesse pijn

9 augustus 2018 – Vitesse maakte donderdagavond aan het begin van de wedstrijd een positieve indruk, maar liet bij tijd en wijle ook gaten vallen in de verdediging. Uiteindelijk lukte het de Arnhemmers niet om te scoren, maar kreeg het ook lange tijd geen uittreffer tegen. Oud-Vitesse-spits Ricky van Wolfswinkel deed zijn oude ploeg in de ultieme slotfase veel pijn door van de ruimte te profiteren en de 0-1 binnen te rossen. Dit was ook gelijk de eindstand.Jarenlang stond FC Basel bekend om haar dominantie in de Zwitserse competitie, het fantastische beleid en knappe Europese prestaties. Vorig seizoen kwam echter de klad erin: na acht (!) opeenvolgende kampioenschappen moest het de titel laten aan BSC Young Boys. De teloorgang zette het begin van dit seizoen door, de eerste drie officiële wedstrijden werden verloren en de trainer werd ontslagen. Vorige week werd Marcel Koller aangesteld als opvolger en prompt won het haar eerste wedstrijd: Grasshoppers werden met 4-0 verslagen, mede dankzij een doelpunt van de vanavond voor één keer terugkerende Ricky van Wolfswinkel.


Voor aanvang van de wedstrijd was het voor Vitesse lastig in te schatten hoe Basel ervoor stond. Zelf heeft de club onder de nieuwe trainer Leonid Slutsky overtuigend het tweeluik met FC Viitorul gewonnen. Ten opzichte van dat duel stond vanavond (donderdag) Maikel van der Werff in de basis in plaats van Rasmus Thelander en Thomas Bruns in plaats van Matus Bero. De nieuwelingen maakten dus plaats voor 

de spelers die vorig jaar ook al onder contract stonden. Wat betreft Thelander was dit geen verrassing, want de verdediging van Vitesse oogde nog niet stabiel. Beto scoorde bij zijn eerste basisplaats vorige week, maar moest dus ook op de bank beginnen.

Vitesse wilde het Basel vanaf het eerste moment lastig maken en kijken wat voor vlees het in de kuip had, de Arnhemmers zetten hoog en fel druk. Dit leverde in de tweede minuut meteen een dikke kans op, toen Vitesse razendsnel aanviel. Alexander Büttner kreeg de bal met wat geluk mee, hield knap binnen en zette laag voor. Tim Matavz deed wat hij het beste kan en stond op de goede plek, maar het scheelde aan zijn afronding. Basel kwam dus goed weg, maar de onzekere ploeg moest kansen blijven slikken. Büttner, Bryan Linssen en Matavz stichtten doelgevaar, maar Jonas Omlin keepte prima voor de bezoekers.

Vitesse opende goed, maar wist het overwicht niet uit te drukken in een voorsprong. Achterin sijpelden er langzamerhand wat foutjes in bij de thuisploeg, maar Basel wist niet te profiteren. Soms dook er ineens een Zwitser vrij voor de goal, maar Vitesse werd niet afgestraft. Het spelbeeld veranderde niet veel in de tweede helft. Vitesse was dominant, maar stond niet compact. In de 68ste minuut kreeg Van Wolfswinkel dé kans op de belangrijke uitgoal voor Basel, maar hij liet toen nog na om zijn oude club pijn te doen.

De wedstrijd kabbelde verder zonder grote kansen naar het eind, tot invaller Kevin Bua weggestuurd weg en onderweg was naar de goal. Van der Werff trok aan de handrem en voorkwam de grote mogelijkheid, maar kwam weg met slechts geel. De ruimtes werden steeds groter naar mate het eindsignaal dichterbij kwam, en uiteindelijk wist Basel te profiteren. Uitgerekend Van Wolfswinkel roste de bal in de kruising en doopte Arnhem in rouw. De uitgangsposisitie is door dit moment in de blessuretijd een heel stuk beroerder.

De opstelling en beoordelingen van Vitesse*
Eduardo 6.5, Vyacheslav Karavaev 6.5, Maikel van der Werff 6.5, Jake Clarke-Salter 6, Alexander Büttner 6.5 (87. Max Clark -), Navarone Foor 6.5, Thulani Serero 7, Thomas Bruns 6 (70. Hilary Gong 5), Roy Beerens 6.5, Tim Matavz 5.5, Bryan Linssen 5.
Man of the match: Thulani Serero
*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 22 oktober 2018

  2. zondag 21 oktober 2018