Dit gebeurde er tijdens de voorbereiding van de eredivisionisten

10 augustus 2018, 09:19   Bijgewerkt: 10 augustus 2018, 15:47

De tijd van oefenduels is voorbij, vanavond vrijdagavond 20.00 uur gaat het weer om de knikkers. PEC Zwolle en sc Heerenveen brengen vanavond de Eredivisie in gang. Hoe hebben de achttien eredivisionisten het gedaan in hun voorbereiding? En wat deden ze tot nu toe op de transfermarkt? FCUpdate.nl bekijkt de voorbereidingen van alle achttien ploegen. 

ADO Den Haag

De club uit de Hofstad kende een moeizame voorbereiding. Het verloor meer oefenpotjes dan dat het vertrouwen tankte, onder meer tegen amateurclub Goes ging het onderuit. Bovendien zag ADO topscorer Bjørn Johnsen naar AZ vertrekken. Hoewel dat voor een mooie transfersom gebeurde, is het sportief een aderlating voor de Residentieclub. De gehuurde Yuning Zhang momenteel de enige spits in Den Haag, maar hij mist de competitiestart vanwege interlandverplichtingen met China onder 23 jaar.

Ajax

Ajax rekende in de Champions League-voorrondes af met Sturm Graz en haalde Europees een aardig resultaat op bezoek bij Standard Luik, maar hosanna is het nog niet in Amsterdam. In de oefencampagne werd onder meer tegen het Engelse Walsall verloren. Op de transfermarkt deed Ajax wel goede zaken met het aantrekken van de ervaren spelers Dusan Tadic en Daley Blind, terwijl Matthijs de Ligt, David Neres en Hakim Ziyech gewoon nog in de Johan Cruijff Arena spelen en Justin Kluivert voor miljoenen naar AS Roma vertrok.

AZ

De Graafschap

Promovendus De Graafschap staat voor een jaar degradatievoetbal. De Doetinchemmers van Henk de Jong gaan het Eredivisie-avontuur aan met nieuwelingen Stef Nijland en Erik Bakker en de teruggekeerde Ted van de Pavert en PSV-huurling Hidde Jurjus. Uit de voorbereiding zal De Graafschap niet veel voldoening halen, want het verloor van onder meer FC Groningen, PAOK Saloniki en IJsselmeervogels.

Excelsior

In het begin van de oefencampagne kreeg Excelsior met 5-0 billenkoek van PEC Zwolle. De resultaten daarna waren beduidend beter, getuige een 1-4 overwinning op NAC Breda en de 2-3 winst tegen AZ. De laatste jaren houdt het nietige Excelsior zich met aardig voetbal prima staande in de Eredivisie en onder de nieuwe, debuterende coach Adrie Poldervaart is de doelstelling niet veranderd. De selectie wel, getuige het feit dat er negen nieuwe spelers Rotterdam wisten te vinden. Opvallend: één derde van de nieuwelingen zijn keepers.

FC Emmen

De promotie van FC Emmen was misschien wel de grootste verrassing van afgelopen seizoen. Het knikkerde Sparta Rotterdam keihard uit de Eredivisie en mag zich nu voor het eerst opmaken voor wedstrijden op het hoogste niveau. Dick Lukkien en de zijnen haalden onder meer Wouter Marinus, Luciano Slagveer en Jafar Arias binnen. De oefenwedstrijden bieden in ieder geval een sprankje hoop, want onder meer FC Groningen werd verslagen. Desondanks is Emmen bij veel Nederlanders degradatiekandidaat nummer één.

FC Groningen

Vorig seizoen ging er veel boven Groningen. Elf teams bijvoorbeeld, want de plaatselijke FC eindigde teleurstellend als twaalfde in de Eredivisie. Dat deed het bovendien met veel lege plekken op de tribunes en karig veldspel. Met een nieuwe trainer in de persoon van Danny Buijs en spelers als de definitief overgenomen smaakmaker Ritsu Doan en Ajax-huurling Mateo Cassiera moet FC Groningen zich revancheren voor het afgelopen jaar. De resultaten uit de voorbereiding zijn niet verkeerd. Werder Bremen en het Franse SM Caen werden op 0-0 gehouden en van De Graafschap werd gewonnen.

FC Utrecht

Zoals wel vaker was FC Utrecht bijzonder actief op de transfermarkt. Dat moest ook wel, want Zakaria Labyad, Yassin Ayoub en Mateuzs Klich vertrokken uit de Domstad. Daarvoor kwamen onder meer Simon Gustafson, Joris van Overeem, Ligue 2-revelatie Nicolas Gavory en de Zweeds international Emil Bergström terug. De oefenresultaten waren niet je van het, getuige de verliespartijen tegen Kasimpasa en Red Bull Salzburg. Daar stond tegenover een gelijkspel tegen Levante.

Feyenoord

genoeg zwakke plekken heeft.

Fortuna Sittard

Voor het eerst sinds 2002 is er weer Eredivisievoetbal in Sittard. Dat avontuur gaan ze in Zuid-Limburg aan met een hoop nieuwe namen. Onder meer De Graafschap-sterkhouder Mark Diemers, MVV-back Alessandro Ciranni en de van Reading gehuurde Amerikaanse aanvaller Andrija Novakovich vonden hun weg naar Fortuna. Ook Lisandro Semedo, samen met de wel vertrokken Perr Schuurs een van de sterkhouders vorig seizoen, voetbalt nog in het zuiden van Nederland. Over de oefencampagne zullen de Fortunezen ook niet geheel ontevreden zijn, ondanks nederlagen tegen Bayern Leverkusen en Antalyaspor.

Heracles Almelo

Heracles verloor de laatste twee oefenwedstrijden van Helmond Sport en Fiorentina, maar in Almelo lijken ze zich niet druk te maken over de selectie. Met dertien nieuwe namen en acht vertrokken spelers is de spelersgroep van de Heraclieden in ieder geval breed genoeg. Van de aangetrokken Almere City-ster Silvester  van der Water wordt veel verwacht.

NAC Breda

In Breda vond misschien wel het meeste transfergeweld plaats. Er vonden tot nu toe al 26 transacties plaats, waarvan er twaalf door NAC werden aangetrokken. Veel nieuwe namen dus en in de voorbereiding was te merken dat het voor de spelers nog even zoeken was. NAC verloor vier van de vijf oefenpartijen, maar won de laatste. De beloften van Manchester City werden op de open dag met 4-3 verslagen.

PEC Zwolle

De Zwollenaren sloegen dit transferwindow weer een bak creativiteit in. Het VVV-duo Clint Leemans en Vito van Crooij werd binnengehaald, terwijl ook Gustavo Hamer en de gehuurde PSV'er Kenneth Paal de kleuren van PEC verdedigen. Bovendien staan Ryan Thomas en Youness Namli nog steeds onder contract in Zwolle, waardoor John van 't Schip weer een prima selectie heeft. In de voorbereiding tegen competitiegenoot Excelsior (5-0) en Levante (3-1) leverde het in ieder geval goede resultaten op

PSV

Met Mark van Bommel als nieuwe eindverantwoordelijke speelde PSV resultaattechnisch gezien een uitstekende voorbereiding. Galatasaray, Olympiakos Piraeus en Valencia werden aan de kant gezet. Anderlecht bleek in de spectaculaire ontmoeting dan wel te sterk: 5-3. De landskampioen haalde vooral defensieve krachten binnen, gezien de komst van Angelino, Denzel Dumfries, Trent Sainsbury, Nick Viergever. Het bleef niet alleen bij spelers halen, want Santiago Arias vertrok naar Atlético Madrid en Marco van Ginkel komt dit seizoen niet weer naar Eindhoven. Hij is lang uit de roulatie door een knieoperatie.

SC Heerenveen

Een 8-2 nederlaag tegen Hoffenheim was het opvallendste wapenfeit van sc Heerenveen in de voorbereiding. In negatieve zin, uiteraard. De Friezen zagen Martin Ødegaard, Reza Goochannejhad en Denzel Dumfries vertrekken en haalden daarvoor PSV-huurling Sam Lammers, Spartaan Sherel Floranus en talent Rodney Kongolo voor als vervangers. Goede resultaten in de oefenwedstrijden leverde het trainer Jan Olde Riekerink nog niet op. Buiten de ontluisterende 8-2 verloor Heerenveen van Levante en kwam het tegen FC Twente en de beloftes van Borussia Mönchengladbach niet verder dan een gelijkspel.

Vitesse

Vitesse overwon de eerste horde in de reis richting de Europa League. Onder leiding van de nieuwe trainer Leonid Slutsky willen ze wederom Europees voetbal zien in Arnhem en de zesde plaats van vorig jaar verbeteren. Dat moet gebeuren zonder de vorig jaar gehuurde Mason Mount en clubheld Guram Kashia. Wel haalde Vitesse op dit moment nog relatief onbekende namen als Rasmus Thelander, Oussama Darfalou en Max Clark binnen. Het leverde de laatste oefenwedstrijd tegen Lokomotiv Moskou een klinkende 0-3 zege op. Donderdag verloor Vitesse in de slotminuut van FC Basel.

VVV-Venlo

Bij VVV-Venlo wisten ze Lars Unnerstall voor nog één seizoen te behouden. Vorig jaar pakte de Duitse doelverdediger meer dan geregeld punten voor de Venlonaren, verdiende hij zelf een transfer naar PSV en wist VVV hem vervolgens van de landskampioen te huren. Het raakte wel Clint Leemans en Vito van Crooij kwijt aan PEC Zwolle, terwijl Lennart Thy niet nog een keer gehuurd kon worden. Toch zal het team van Maurice Steijn tevreden zijn, want het verloor geen enkele oefenwedstrijd en zag Christian Kum, Peter van Ooijen, Tino Susic en Peniel Mlapa naar De Koel komen.

Willem II

De Tricolores trokken ook dit seizoen weer bijna twee handen vol aan spelers aan. Dat was ook nodig, gezien het feit dat vorig jaar een hoop spelers werden gehuurd. Onder de ervaren nieuwe oefenmeester Adrie Koster hoopt Willem II weer een zorgeloos seizoen te beleven. Pluspunt is dat Fran Sol nog steeds in Tilburg speelt en het Thomas Meissner van ADO Den Haag en Dries Saddiki van Fortuna Sittard wist binnen te halen. Scoren lijkt nog het probleem bij Willem II, want de laatste vier oefenpotjes lukte het de Tilburgers niet om een doelpunt te maken.

Bekijk hier het schema van de eerste speelronde van de Eredivisie

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen