De Glazen Bol deel I: Ajax kampioen, PSV de beker en PEC verrast

6 augustus 2018, 15:10

Prolongeert PSV de titel of krijgen de Eindhovenaren een opvolger? Voor welke club wordt de KNVB Beker een prooi? En voor wie ligt er aan het einde van dit seizoen een enkeltje naar de Eerste Divisie klaar? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. Onze hoofdredacteur Nathan Sprey trapt de vijfdelige serie af. 

Kampioen: Ajax

Hoewel Ajax met Dusan Tadic, Daley Blind en Zakaria Labyad uiteraard sterk inkocht, is de selectie in mijn ogen nog niet helemaal in balans. De zo bekritiseerde rechtsbackpositie is in de breedte nog altijd niet geweldig bezet, terwijl ook de posities centraal achterin (Perr Schuurs zat in de voorronde van de Champions League niet eens in de wedstrijdselectie) en links voorin - als ze Tadic daar niet laten spelen - niet optimaal zijn gevuld. Op het middenveld hebben ze dan juist weer spelers over: getuige de bankplaats van Donny van de Beek. Toch denk ik dat Erik ten Hag, hij bewees eerder een uitstekende veldtrainer te zijn, de boel op de rit krijgt als hij de tijd krijgt. Hoewel ook PSV prima inkocht, sla ik Ajax hoger aan. Ten minste als de clubleiding voor honderd procent achter Ten Hag blijft staan. Het zou lekker zijn als een trainer in Amsterdam weer eens langer dan één seizoen aanblijft.

{image[327876][right-half][]}Verrassing: PEC Zwolle

Als je onder andere Vito van Crooij, Gustavo Hamer, Clint Leemans, Mike van Duinen en Denis Genreau haalt, kun je dan nog spreken van een grote verrassing? Natuurlijk raakte PEC Zwolle enkele sterkhouders kwijt, maar met de komst van jonge, veelal Nederlandse talenten, hebben ze uitstekend ingekocht. Bovendien had de club (financieel) gerekend op de exit van Ryan Thomas en/of Younes Namli, zij blijven allebei vooralsnog. Hun doelstelling is al jaren steevast degradatie ontlopen, al willen ze met extern kapitaal op termijn écht een stap maken. Ook zonder die twintig miljoen euro kan John van 't Schip met zijn ploeg zomaar de verrassing worden komend seizoen in de Eredivisie. Dan is het alleen wel te hopen dat ze het langer dan één seizoenshelft volhouden.

{image[327877][right-half][]}Tegenvaller: Excelsior

Het is dapper van Excelsior om Adrie Poldervaart als hoofdtrainer aan te stellen, maar ook logisch. De oefenmeester heeft zijn sporen in het amateurvoetbal meer dan verdiend en zou wellicht een onafhankelijke kans als eerste keuze verdienen. Bij Excelsior wacht hem een loodzwaar karwei: de laatste jaren leefde de club iets boven haar stand en zag deze zomer ook nog eens een flink aantal sterkhouders vertrekken. Voor niet alle posities werden (tijdig) geschikte vervangers gehaald, waardoor de missie van Poldervaart almaar moeilijker wordt. Zeker zolang er geen spits is gehaald. Op Kralingen hebben ze het geluk dat er drie promovendi zijn en ook Willem II en VVV-Venlo een flink aantal belangrijke spelers zag vertrekken.

{image[326206][right-half][]}Directe degradant: FC Emmen

Dick Lukkien bewees de laatste jaren in de Jupiler League en ook in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een uitstekende trainer te zijn. Maar overleven in de Eredivisie zal ook voor hem ongelofelijk moeilijk worden. Hoewel Luciano Slagveer, Jafar Ariar en Wouter Marinus uitstekende aanwinsten zijn, is de Drentse formatie met name in de breedte niet sterk genoeg in de Eredivisie. Als ze een beetje pech krijgen met schorsingen en blessures, lijkt het onmogelijk om de verzorgde manier van voetballen vol te houden. Toch gunt iedereen het ze allerbeste: anders dan bij bijvoorbeeld Fortuna Sittard staat er geen vreemdelingenlegioen. 

{image[327878][right-half][]}Bekerwinnaar: PSV

Het is bizar dat in de laatste tien seizoenen zowel Ajax als PSV slechts eenmaal de beker won. Wie over de landsgrenzen kijkt in Duitsland, Spanje, Engeland of Frankrijk ziet dat daar de absolute topclubs wel bijna altijd ook in de eindstrijd van de beker staan. Zou de beker in Nederland dan echt zo weinig leven? Mark van Bommel won als spelers en jeugdcoach juist heel vaak de beker, in meerdere landen. Ongetwijfeld gaat de oefenmeester dan ook meer eisen van zijn spelers in de beker, waardoor de Eindhovenaren voor het eerst sinds 2012 weer met de dennenappel in de handen staan.

{image[327243][right-half][]}Promovendus: Sparta Rotterdam

Toen John Stegeman tekende bij Go Ahead Eagles had hij ongetwijfeld gehoopt wat makkelijker hoge ogen te gooien in de Jupiler League dan nu mogelijk is. Met drie sterke degradanten wordt het een moeilijk karwei om bovenin te stunten, al is het bij FC Twente en Roda JC vooralsnog vooral onrustig. Hoewel de Tukkers een groot budget hebben, hebben ze het nog lang niet op orde. In Kerkrade idem dito, terwijl Stegeman aan een compleet nieuwe ploeg moet bouwen. Het SC Cambuur van René Hake en NEC van Jack de Gier, hij heeft bij Almere City bewezen veel te kunnen, moet je ook niet uitsluiten. Toch zie ik Sparta Rotterdam als grote favoriet: de Rotterdammers hebben uitstekend ingekocht en hebben met Henk Fraser een prima trainer bij een club waar het wél rustig is.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen