Overzicht: de mooiste duels om de Johan Cruijff Schaal

4 augustus 2018, 12:30   Bijgewerkt: 4 augustus 2018, 13:16

PSV en Feyenoord nemen het zaterdagavond in Eindhoven tegen elkaar op voor de eerste prijs van het seizoen: de Johan Cruijff Schaal. Volgens sommigen de minst belangrijke prijs van het seizoen, maar de landskampioen en bekerwinnaar van het afgelopen seizoen willen ongetwijfeld het voetbaljaar goed beginnen met eremetaal.

Het treffen is voor beide teams een uitstekende test is om te kijken waar ze staan. Ook is het voor supporters een mooi moment om nieuwe aankopen in actie te zijn. Bij Feyenoord zullen de ogen gericht zijn op de teruggekeerde Jordy Clasie en de kersverse captain Robin van Persie, terwijl PSV-minded Nederland zal letten op aankoop Denzel Dumfries en de transfervrije Nick Viergever. En als we Van Persie moeten geloven, zijn ze bij Feyenoord van plan om koste wat kost te winnen

De JCS staat zo nu en dan garant voor een spektakelstuk. FCUpdate heeft daarom een overzicht gemaakt van de mooiste wedstrijd om de eerste prijs van het seizoen.

PTT Telecom Cup 1993: Feyenoord – Ajax, 0-4

Pas sinds 1996 luistert het duel tussen de bekerwinnaar en landskampioen naar de Johan Cruijff Schaal. Daarvoor ging het door het leven als de PTT Telecom Cup en de Super Cup. De derde editie werd afgetekend gewonnen voor Ajax. In De Kuip werd Feyenoord volledig weggespeeld door onder meer Frank de Boer, Jari Litmanen, Marc Overmars en Clarence Seedorf. De equipe van Louis van Gaal tikte de Rotterdammers dankzij treffers van De Boer, Overmars en een dubbelslag van Litmanen met 0-4 naar de kleedkamers.

Johan Cruijff Schaal 1998: Ajax – PSV, 0-2

Onder toeziend oog van Neerlands beste voetballer aller tijden weet Ajax in 1998 niet te winnen van PSV. Van het grote elftal dat in 1995 de Champions League won zijn alleen nog doelman Edwin van der Sar, routinier Danny Blind en de Finse virtuoos Jari Litmanen over. Het is niet genoeg tegen de Eindhovenaren, die winnen dankzij goals van Dimitri Kholov en een piepjonge Arnold Bruggink.

Johan Cruijff Schaal 1999: Feyenoord – Ajax, 3-2

Feyenoord won in het jaar 1999 niet alleen de landstitel, maar ook voor de tweede maal de JCS. Het deed dat tegen aartsrivaal Ajax, dat kort daarvoor slechts als zesde eindigde in de competitie. Binnen het kwartier zorgden Bonaventure Kalou en Jon Dahl Thomasson in de Arena voor een 2-0 stand. Ajax kwam vlak na rust terug dankzij Richard Knopper en Jesper Grønkjær, maar moest in de slotfase de fenomenale en winnende 3-2 van Patrick Paauwe slikken.

Johan Cruijff Schaal 2014: PEC Zwolle – Ajax, 1-0

Bij PEC Zwolle waren ze pas net weer nuchter na de 5-1 overwinning in de finale van de beker tegen Ajax, toen het in Amsterdam wederom tegen de landskampioen mocht aantreden. En opnieuw bleek PEC verrassend de sterkste. Dit keer werd het slechts 1-0, maar dat maakte het feest bij de Zwollenaren er niet minder om. Stef Nijland zorgde in de 55e minuut voor het enige doelpunt en een nieuwe prijs voor Ron Jans en co.

Johan Cruijff Schaal 2017: Feyenoord – Vitesse, 1-1 (4-2 na strafschoppen)

Voor het eerst maakte Vitesse haar opwachting in de Johan Cruijff Schaal. Het werd een historische editie, al kwam dat niet alleen door het meespelen van e Arnhemmers. Voor het eerst werd er gebruik gemaakt van de videoscheidsrechters. En die kwam ook behoorlijk in actie. In de tweede helft leek Feyenoord de 2-0 te scoren, maar werd er na het bekijken van de beelden uiteindelijk een penalty aan Vitesse gegeven: 1-1. In de strafschoppenserie bleken de Rotterdammers koelbloediger dan Vitesse.

De wedstrijd tussen PSV en Feyenoord begint om 18.00 uur in Eindhoven.

Start het seizoen met 50 euro bonus en zet in op PSV - Feyenoord voor een vliegende start.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen