Feyenoords keeperskwestie: wie wordt eerste en derde doelman?

2 augustus 2018, 08:00

De keeperstrijd van Feyenoord naderde zijn climax, totdat Brad Jones woensdag definitief verkaste naar Al-Nassr. Plots blijven er twee opties over voor Giovanni van Bronkchorst: de jonge Justin Bijlow (20) en de ervaren Kenneth Vermeer (32). Van Bronckhorst maakt vandaag (donderdag) zijn keuze bekend. Voor wie moet Van Bronckhorst kiezen als eerste doelman? En wat zijn interessante opties voor de vacature van derde keeper? FCUpdate.nl gaat met Remiqz dieper op de Rotterdamse keeperskwestie in. 

Binnen de muren van De Kuip is het vertrek van Jones geen grote verrassing. De club was bekend met de vertrekwens van de Aussie. Feyenoord hield dit in eerste instantie tegen, omdat Vermeer geblesseerd was teruggekeerd van zijn verhuurbeurt aan Club Brugge. Vermeer hervatte woensdag de groepstraining van Feyenoord en konden alle seinen op groen voor Jones. Met het vertrek van Jones is één ding zeker: Feyenoord krijgt een nieuwe eerste doelman. Het wordt een keuze tussen talent en ervaring. 

{image[320287][right-half][]}Jonkie Bijlow versus ervaren Vermeer

Bijlow (1.88 meter) mocht vorig seizoen al ruiken aan het grote werk. De door Feyenoord zelf opgeleide keeper speelde de seizoensopener tegen FC Twente (2-1) en hij keepte de laatste twee Eredivisie-wedstrijden tegen Sparta (3-1) en sc Heerenveen (3-2). Op ervaring moet hij het echter ruim afleggen tegen Vermeer (1.82 meter), die kan teren op 184 wedstrijden in de Eredivisie. 

Reddingen

In zijn drie Eredivisie-optredens verrichtte Bijlow gemiddeld drie keer per wedstrijd een redding. Zelden redde Bijlow in het vijfmetergebied. Hij maakte zijn reddingen voornamelijk daarbuiten. Het gemiddelde aantal reddingen (twee) van Vermeer ligt in het seizoen 2015/2016 - de jaargang dat hij eerste doelman was van Feyenoord - lager. Ook Vermeer redde vooral buiten het vijfmetergebied.

{image[320050][left-half][]}De lange bal

Uit de cijfers blijkt tevens dat Bijlow en Vermeer even (on) nauwkeurig zijn in hun lange bal. Het is opvallend dat beiden vaker onnauwkeurig het spel hervatten, dan andersom. Anderzijds zijn de twee met hun lange trap wel weer nauwkeuriger dan hun vertrokken collega Jones. Het zijn allemaal indicatoren die Van Bronckhorst meeneemt in zijn keuze. Maar alleen hij en zijn technische staf kunnen een goede inschatting maken of Vermeer na zijn blessure terug is op zijn gebruikelijke niveau en of Bijlow klaar is voor het grote werk. 

De derde doelman

Het is niet de enige keeperskwestie die speelt in De Kuip. Want wie wordt de derde doelman? Feyenoord heeft Rámon Ten Hove (20) onder contract staan. Hij zou in aanmerking kunnen komen. Een andere mogelijkheid is zoeken naar een externe oplossing. Deze week viel veel de naam van Joris Delle. De 28-jarige Fransman is clubloos nadat hij eind vorig seizoen uit de selectie van NEC werd gezet. Maar er zijn meer keepers die een profiel à la Delle (transfervrij, met ervaring) hebben en daarom interessant zijn voor Feyenoord.

{image[327804][right-half][]}Željko Brkic

Leeftijd: 32 jaar

Laatste club:  PAOK

Nationaliteit: Servië

Interlands: 11

Óscar Ustari

Leeftijd: 32 jaar

Laatste club: Atlas

Nationaliteit: Argentinië

Interlands: 2

{image[310189][right-half][]}Piet Velthuizen

Leeftijd: 31 jaar

Laatste club: Omonia Nicosia

Nationaliteit: Nederlands

Interlands: 1

Diego Cavalieri

Leeftijd: 35 jaar

Laatste club: Crystal Palace

Nationaliteit: Brazilië

Interlands: 3

Wie zie jij het liefst naar Rotterdam komen als derde doelman? Of moet Feyenoord dit intern oplossen?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen