Vroege Europese exit dreigt voor AZ na afgang in Kazachstan

26 juli 2018, 18:53

AZ dreigt al voor de start van het Eredivisie-seizoen afscheid te moeten nemen van de Europa League. De Alkmaarders speelden in Kazakhstan een ondermaatse wedstrijd en moesten een vrij kansloze 2-0 nederlaag slikken. De Oekraïens-Nigeriaanse spits Aderinsola Eseola groeide uit tot de beul van AZ. De watervlugge spits was nauwelijks af te stoppen voor de Alkmaarse verdedigers en verzorgde beide doelpunten. Het matig voetballende, maar stug verdedigende Kairat Almaty kwam vervolgens niet meer in de problemen.

AZ begon het Europese avontuur zonder zomerse aanwinsten. De vertrokken Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst werden vervangen door de pas zeventienjarige Myron Boadu en de van Sparta teruggekeerde Fred Friday. De 37-jarige vedette Andrey Arshavin was de meest aansprekende naam bij de gastheren.

De Alkmaarders probeerden het initiatief te grijpen en doken ook regelmatig gevaarlijk in de buurt van het strafschopgebied op. AZ miste alleen scherpte in de passing en de bal viel steeds net niet goed. Aanvoerder Guus Til leek op slag van rust de mooiste aanval van de eerste helft te kunnen bekronen, maar schoot vanuit volledig vrijstaande positie wild over.

Kairat Almaty beperkte zich tot tegenhouden, maar kwam er af en toe gevaarlijk uit via de counter. Na een klein kwartier spelen viel de openingstreffer uit een snelle tegenstoot. De razendsnelle Eseola profiteerde van een glijpartij van Ron Vlaar en was ook Mats Seuntjens en Pantelis Hatzidiakos te snel af. Doelman Marco Bizot liet de bal vervolgens door zijn benen glippen: 1-0.

Kort na rust was het opnieuw de Oekraïens-Nigeriaanse spits die AZ pijn deed. Thomas Ouwejan leek een gevaarlijke aanval over rechts uit te verdedigen, maar de bal belandde ongelukkigerwijs bij de vrijstaande Eseola: 2-0. AZ barstte al niet van het zelfvertrouwen en kwam deze klap dan ook niet meer te boven: de Alkmaarders zakten weg naar een bijzonder bedenkelijk niveau en Kairat Almaty wist de 2-0 voorsprong moeiteloos over de streep te trekken.

De ingevallen Marton Eppel, een Hongaarse spits met een kort verleden bij NEC, had zelfs nog voor 3-0 kunnen zorgen, maar Bizot redde met zijn voet. AZ wacht een lange reis van zesduizend kilometer terug naar Noord-Holland. De return in het AFAS Stadion wordt donderdag 2 augustus om 20.45 uur afgewerkt.

Opstellingen en beoordelingen*   

Kairat Almaty: Vladimir Plotnikov 6.5; Yan Vorogovskiy 6.5, Sheldon Bateau 6, Sergey Politevich 7, Gafurzhan Suyumbayev 5; Isael Barbosa 6.5, Islambek Kuat 5 (85. Magomed Paragulgov -), Juan Felipe 5, Bauyrzhan Islamkhan 6, Andrey Arshavin 5 (90. Georgi Zhukov -); Aderinsola Eseola 7.5 (77. Marton Eppel -)

AZ: Marco Bizot 5; Jonas Svensson 5, Ron Vlaar 5, Pantelis Hatzidiakos 4, Thomas Ouwejan 6; Guus Til 6.5, Fredrik Midtsjø 4, Mats Seuntjens 7; Myron Boadu 5.5 (73. Iliass Bel Hassani -), Fred Friday 4.5, Oussama Idrissi 4.5

Man of the match: Aderinsola Eseola 7.5

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen