Ajax boekt belangrijke eerste zege in voorronde CL op Sturm Graz

25 juli 2018, 22:28   Bijgewerkt: 25 juli 2018, 22:52

Ajax heeft in de tweede voorronde van de Champions League een overtuigende overwinning geboekt op Sturm Graz: 2-0. Uitblinker Hakim Ziyech en Lasse Schöne waren aan Ajax' zijde verantwoordelijk voor de doelpunten. Nieuwelingen Daley Blind en Dusan Tadic kwamen in het veld als invaller. Ajax zet met de zege een mooie eerste stap richting de derde voorronde, waarin Standard Luik dan wacht.

Ajax kon woensdagavond nog niet aantreden in haar gedroomde basisopstelling. De club uit Amsterdam kende een succesvolle start van de transferperiode, met de komst van miljoenenaanwinsten Blind en Tadic. Beide spelers waren echter nog niet fit genoeg om te beginnen, terwijl ook Kasper Dolberg ontbrak vanwege een blessure. Aanwinst Zakaria Labyad speelde niet vanwege een schorsing. 

Klaas-Jan Huntelaar dacht niet veel later van afstand het tweede Amsterdamse doelpunt binnen te schieten. Zijn fraaie schuiver eindigde echter op de paal, waardoor Ajax met slechts één doelpunt verschil de rust in ging. Ajax speelde fel, liet bal bij tijd en wijlen fraai rond gaan en veroverde deze bovendien razendsnel terug na balverlies. Als Huntelaar - hij werd vlak voor tijd vervangen door de eveneens debuterende Sierhuis - zijn vizier op scherp had gehad, dan had de overwinning nog een stuk groter uit kunnen vallen. 

De Oostenrijkers aasden vooral op standaardsituaties en een eventuele counter. In de tweede helft kwam Sturm Graz er eenmaal gevaarlijk uit via een tegenaanval, waarbij een voorzet van Peter Zulj goed voor de voeten kwam voor de opgekomen verdediger Fabian Koch. Ajax had het aan Matthijs de Ligt de danken - die Kocht nog een blok wist te zetten - dat de aanval niet tot een doelpunt leidde.

In de slotfase maakte Dusan Tadic zijn debuut in het Ajax-shirt, waarna hij direct indruk maakte met zijn acties en scherpte voorzetten. Vijf minuten voor tijd mocht ook Daley Blind zijn rentree vieren voor de Amsterdamse ploeg: van grote invloed waren ze niet meer. Volgende week volgt de return in Oostenrijk. Als Ajax over twee wedstrijden sterker blijkt dan Sturm Graz, volgt Standard Luik in de derde voorronde van de Champions League. Het eerste mogelijke duel tegen de Belgen staat gepland voor 7 of 8 augustus.

Opstellingen en beoordelingen*

Ajax: André Onana 5; Noussair Mazraoui 6.5, Matthijs De Ligt 6.5, Frenkie de Jong 7, Nicolás Tagliafico 6,5; Donny van de Beek 5.5, Carel Eiting 7 (84. Daley Blind -), Lasse Schöne 6 (66. Dusan Tadic 7); David Neres 7, Klaas-Jan Huntelaar 4,5 (86. Kaj Sierhuis -) , Hakim Ziyech 7.5.

Sturm Graz: Jörg Siebenhandl 4; Fabian Koch 6, Lukas Spendlhofer 5, Tasos Avlonitis 4, Dario Maresic 5.5, Filipe Ferreira 5.5 (45. Sandi Lovric 5); Stefan Hierländer 4, Peter Zulj 6, Markus Lackner 5 (76. Phillip Huspek -), Lukas Grozurek 4.5; Emeka Eze 6 (58. Phillip Hoisner 5).

Man of the Match: Hakim Ziyech

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

[photo,115523,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen