Özil stopt per direct als international van Duitsland na 'racisme'

Özil stopt per direct als international van Duitsland na 'racisme'

22 juli 2018 – Mesut Özil heeft officieel zijn afscheid aangekondigd als international van Duitsland. De houding van zijn land naar aanleiding van de foto die de middenvelder maakte vlak voor het WK met Turkse president Reccep Tayyip Erdogan staat de speler van Arsenal niet aan. Volgens hem heeft het vooral te maken met het vele racisme in Duitsland en dat is de reden dat hij per direct stopt.Dat schrijft hij in een lange, harde verklaring op zijn Twitteraccount, waarop hij eerder nog aangaf geen spijt te hebben. 'De behandeling die ik heb gekregen van de DFB en vele anderen, zorgt ervoor dat ik niet langer het shirt van Duitsland wil dragen. Ik voel me ongewenst en denk dat wat ik heb bereikt als international sinds mijn debuut in 2009 door iedereen is vergeven. Mensen met racistische uitingen zouden niet moeten werken bij de voetbalbond', schrijft hij onder meer.

Daarmee doelt hij met name op voorzitter van de Duitse voetbalbond Reinhard Grindel. 'In de ogen van Grindel en zijn supporters ben ik een Duitser als we winnen, maar een immigrant als we verliezen. Ik heb meerdere awards gewonnen omdat ik zo goed geïntegreerd ben, maar blijkbaar ben ik toch geen Duitser?', vraagt hij zich hardop af. Lukas Poldolski en Miroslav Klose zijn beiden gelinkt aan Polen, maar hadden nooit problemen in Duitsland. 'Is het omdat ik Turks ben, of Moslim?', denkt Özil. Grindel vond dat de middenvelder zich moest verantwoorden voor de foto, nadat Duitsland in de poulefase werd uitgeschakeld. Eerder wilde hij Özil al uit de nationale ploeg halen, maar dat accepteerde Joachim Löw niet.

Het feit dat Bernd Halzhauer, een Duitse politicus, hem een 'geitenneuker' noemde en de behandeling van Grindel zorgt er onder meer voor dat hij stopt. Ook heeft hij nog een persoonlijke boodschap voor de bondsvoorzitter: 'Ik ben teleurgesteld, maar niet verrast in je acties. In 2004 pleitte je voor een multicultureel Duitsland, maar was een stem op jou eigenlijk het tegenovergestelde.'

Özil kwam in totaal tot 92 interlands voor die Mannschaft, waarin hij 23 keer scoorde. In 2014 kroonde hij zich tot wereldkampioen met Duitsland. Dat was mede de reden voor de middenvelder van Arsenal dat het een 'erg moeilijke' keuze was. 'Omdat ik altijd alles heb gegegeven voor mijn ploeggenoten, de trainers en de goede mensen uit Duitsland. Maar als ik door hoge heren bij de Duitse voetbalbond zo behandeld word, dan zeg ik: genoeg is genoeg', aldus Özil, die niet als zondebok wil fungeren voor het mislukte WK in Rusland. 

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 9 december 2019

  2. zondag 8 december 2019