Frankrijk op rapport: Mbappé, Griezmann en Kanté sterren

Frankrijk op rapport: Mbappé, Griezmann en Kanté sterren

15 juli 2018 – De verdedigende speelwijze van Frankrijk tijdens dit wereldkampioenschap leverde Didier Deschamps veel kritiek op. Toch benutte hij zijn spelers op de manier waarop ze optimaal presteerden binnen hun functie. N'Golo Kanté heerste bijvoorbeeld op het middenveld, terwijl Antoine Griezmann en Kylian Mbappé in deze speelwijze eveneens konden uitblinken. Zelfs voor de niet-scorende Giroud vond de keuzeheer uteindelijk het juiste plekje.Hugo Lloris - 8
Met een wereldredding tegen België op de inzet van Toby Alderweireld, een cruciale ingreep tegen Uruguay op de kopbal van Martín Cáceres en een prachtsave op de inzet van Ante Rebic in de finale tegen Kroatië speelde Lloris een geweldig WK. De keeper was niet alleen een van de redenen dat de verdedigende tactiek van Frankrijk het zo goed deed, ook was hij een van de redenen dat Deschamps zo wilde spelen. Als er een spits doorheen kwam, stond Lloris altijd nog op de lijn. Zijn blunder in de WK-finale doet aan dat feit niets af.

Benjamin Pavard - 7
Dat hij in het elftal stond was even verrassend als, achteraf, terecht. Met zijn wonderdoelpunt tegen Argentinië was hij bijzonder belangrijk op het moment dat de Fransen echt een treffer nodig hadden. Van de meest bekritiseerde speler in het elftal van Frankrijk naar een van de meest gewilde spelers in het elftal van Frankrijk. VfB Stuttgart heeft namelijk al de nodige aanbiedingen gehad voor de 'onbekende' Pavard.

Raphaël Varane - 7,5
Groot, sterk en snel. De verdediger van Real Madrid kende samen met Samuel Umtiti een uitstekend WK. Met zijn kopbal tegen Uruguay brak hij bovendien de ban in de kwartfinale. De komende tien jaar zal hij met Umtiti in het centrum van de Fransen blijven staan, gezien hun leeftijd van 24 en 25 jaar. Niet voor niets was hij de jongste aanvoerder ooit van Frankrijk.

Samuel Umtiti - 7,5
Eveneens groot, sterk en snel. Umtiti stond niet alleen verdedigend zijn mannetje, ook aanvallend was hij - net als zijn maatje Varane - van toegevoegde waarde. Tegen België kopte hij het enige doelpunt van de wedstrijd binnen. De voetballer van FC Barcelona was zelden op een foutje te betrappen dit WK.

Lucas Hernández - 6,5
Eveneens een bijzonder keuze van Deschamps om Lucas Hernández op te stellen als linksback. Hoewel hij 'de mazzel' had dat Benjamin Mendy heel lang geblesseerd was, maakte hij na een moeizaam begin in de poulefase een prima indruk. Zijn assist in de finale op Mbappé was een persoonlijke bekroning voor een prima wereldkampioenschap.

N'Golo Kanté - 8,5
Supporters, journalisten en ook een coach kunnen complimenten geven aan voetballers. Maar het mooiste compliment komt vaak van medespelers. Iedereen die met Kanté voetbalt, roemt de kleine verdedigende middenvelder. Zijn verdedigende kwaliteiten zijn bizar, alsof hij kan voorspellen wat er gaat gebeuren. Zijn enige smetje was zijn wissel in de finale, omdat hij al vroeg een gele kaart kreeg. 

Paul Pogba - 7,5
Bij tijd en wijle valt er qua gedrag geen pijl te trekken op de middenvelder, die tegen Argentinië in de slotfase bij een opstootje nog bijna tegen geel (en een schorsing) aanliep. Toch verdient hij - zeker na de kritiek in eigen land - de credits. Deschamps beschermde hem na de moeizame eerste duels op het WK en liet hem staan. Terecht. In zijn meer dienende rol blonk Pogba uit en op het juiste moment sloeg hij ook nog even toe met een heerlijk doelpunt.

Blaise Matuidi - 7
Corentin Tolisso kreeg in de eerste wedstrijd nog de voorkeur op het middenveld van Deschamps, maar kon niet overtuigen. De hardwerkende Matuidi kreeg de voorkeur boven de middenvelder van Bayern München. En terecht. In de verdedigende speelwijze van de Fransen was er meer behoefte aan een type Matuidi dan Tolisso.

Kylian Mbappé - 8,5
Zijn heerlijke sprint tegen Argentinië. De hakbal tegen België. Zijn doelpunt in de WK-finale. Het aantal geniale momenten van deze pas negentienjarige voetballer is niet op een hand te tellen. Het is geen verrassing dat hij werd gekozen tot het grootste talent van het WK - als opvolger van Pogba. Hij had wellicht zelfs in aanmerking kunnen komen voor de titel van beste speler. Maar als hij zo doorgaat, komt die nog wel. Heel klein smetje: zijn schwalbes tegen Uruguay en België in de eindfase.

Antoine Griezmann - 8,5
Geen speler was bij meer doelpunten betrokken tijdens de knock-outfase van dit WK dan Antoine Griezmann. Met drie doelpunten en twee assists had hij in de beslissende fase van het toernooi beslissende invloed. Zijn vrije trap in de WK-finale, waaruit wederom zijn geniale traptechniek bleek, zit daar niet eens bij. Hoewel Lloris de aanvoerder is van de Fransen, was Griezmann - mede dankzij zijn verdedigende arbeid - misschien wel de natuurlijk leider.

Olivier Giroud - 6
Met dertien schoten, waarvan niet eens een op doel, en geen enkel doelpunt was dit niet hét WK van Olivier Giroud. Maar dat de sterke aanvaller in de basis kwam boven Ousmane Dembélé was wellicht ook niet om doelpunten te maken. Zijn vermogen om Griezmann en Mbappé beter te laten spelen en vanuit de combinatie, zoals tegen Argentinië, anderen te laten scoren, woog zwaar voor Deschamps. Dat hij Dembélé op de bank hield was terecht, al speelde hij geen werelds WK.

Belangrijke invallers

Corentin Tolisso - 5,5
Na zijn zeer zwakke optreden tegen Australië verloor Tolisso zijn basisplaats. Tegen Uruguay herstelde hij dat echter wel met een prima optreden voor de geschorste Matuidi. Dat Deschamps tegen België toch weer voor de evenwichtigere Matuidi koos, was voor Tolisso een hard gelag. 

Nabil Fekir - 6,5
Zeker in de poulefase waren de invalbeurten van Fekir gevaarlijk. Toch kon hij zich nooit echt onderscheiden op dit WK. Hoewel in eigen land sommigen hem liever op de plaats van Giroud hadden gezien, was Deschamps standvastig. In de knock-outfase bleef zijn bijdrage vooral beperkt tot tijdrekkende wissels. Kan met de WK-titel op zak zijn transfer naar Liverpool gaan rondmaken.

Steven NZonzi - 6,5
Als wedstrijden over de streep getrokken moesten worden, kwam NZonzi binnen de lijnen bij Deschamps. Het is dat de Sevilla-speler N'Golo Kanté als directe concurrent heeft en ook Paul Pogba op het middenveld speelt, anders had hij ongetwijfeld een basisplaats gehad. Niet voor niets heeft FC Barcelona interesse in de verdedigende middenvelder.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 16 januari 2019

  2. dinsdag 15 januari 2019