De WK-balans: wie waren de tops en flops van de halve finale?

12 juli 2018, 12:30

Frankrijk en Kroatië plaatsten zich voor de finale van het WK in Rusland. Een bijzondere prestatie van met name dat laatstgenoemde land. Zij rekenden af met de Engelsen, die ondanks een vroege voorsprong revanche kunnen nemen op België. En dat hadden ze toch liever niet gedaan in de kleine finale. Mede op basis van de wedstrijdbeoordelingen die FCUpdate.nl aan elk WK-duel koppelt, volgt het overzicht van die tops en flops van de halve finales.

Tops

1.

€4.8M
Meer info
' href="https://www.fcupdate.nl/voetballers/n-golo-kante">N'Golo Kanté

Chelm is overal. Een welbekend Joods verhaal. Wie het Franse verhaal wil optekenen, kan dat wellicht doen met 'Kanté is overal'. De middenvelder is niet alleen de reden de Franse spelopvatting zo succesvol is, maar vermoedelijk ook de reden dat bondscoach Didier Deschamps. Wat een geweldenaar op het blok van het Franse middenveld. Deze kuitenbijter kan bijna iedereen uitschakelen dit toernooi.

{image[327394][right-half][]}2. Fitheid van de Kroaten

In de eerste helft tegen Engeland leek Kroatië een beetje uitgeblust na twee duels op rij waarin strafschoppen nodig waren om de volgende ronde te bereiken. Máár elke speler in de selectie van Zlatko Dalic heeft het doorzettingsvermogen van Dirk Kuijt. In de reguliere speeltijd wisselde coach niet eens, ondanks dat bijvoorbeeld Sime Vrsaljko al enkele dagen met pijntjes kampte. Pas toen Ivan Strinic met een hamstringblessure uitviel, moest Dalic ingrijpen. Desondanks bleef Kroatië wonderwel overeind: geen enkel ander team lukte het ooit om de derde verlenging op rij te winnen.

3.  Hakbal Mbappé

De overhand had Mbappé niet zoals tegen Argentinië, toch was het bij tijd en wijle wederom genieten van deze piepjonge aanvaller. Met een weergaloze hakbal veroordeelde Mbappé verdediger Vincent Kompany tot toeschouwer en zette hij Giroud voor de keeper. Thibaut Courtois redde, niet voor het eerst dit WK, België oog in oog met een aanvaller. Zonde, deze assist had een beter lot verdiend dan het uiteindelijk kreeg. Braziliaans sambavoetbal bij de verdedigende Fransen, met als uitblinker Mbappé. Jammer dat hij ook meermaals weer naar de grond ging...

4. Solide defensie

Er is veel te doen om het spel van Frankrijk, maar organisatorisch hebben de Fransen hun zaakjes voor elkaar. Argentinië passeerde in de achtste finale Hugo Lloris weliswaar drie keer, maar zowel tegen Uruguay als België hield de doelman zijn doel schoon. De Belgen, die barsten van de creativiteit, konden nauwelijks een gaatje in de Franse muur vinden. De Franse defensie staat als een huis, met Raphaël Varane als rots in de branding. De schoonheidsprijs wint Frankrijk niet, maar bondscoach Didier Deschamps weet prima wat hij doet.

{image[327395][left-half][]}5. Ivan Perisic zorgt voor Brexit

Een doelpunt, een assist en een schot op de paal: Ivan Perisic was een plaag voor de Engelse verdediging. De aanvaller is niet de meest verfijnde voetballer in het Kroatische team, maar met zijn snelheid, doorzettingsvermogen en sterke linkerbeen is de Kroaat moeilijk af te stoppen. Daar kunnen de Engelsen over meepraten, want door de bijdrage van Perisic zijn zij uitgeschakeld voor de WK-finale. In de eindstrijd zal de Kroaat tegenover de niet heel ervaren Benjamin Pavard staan. Op voorhand een interessant duel, met mogelijkheden voor Perisic en de Kroaten.

Flops

1. Belgisch incasseringsvermogen

Verliezen is misschien wel het moeilijkste onderdeel van topsport. Dat het verdedigende Frankrijk van het in intentie aanvallende België versloeg, was een understatement. Maar de reactie van onze zuiderburen was niet altijd even chique. 'Anti-voetbal' was hetgeen dat Frankrijk had gespeeld, vond keeper Thibaut Courtois. Ook Eden Hazard en Jan Vertonghen hadden geen goed woord over voor het spel van de Fransen. Uiteindelijk gaat het ook, én vooral, om eremetaal. De Belgen moeten ook leren incasseren, want aan de nederlaag was bijna niets af te dingen.

{image[327396][right-half][]}2.  Teruglopen van Engeland

Terugkijkend op de halve finale zullen de Engelsen zich achter de oren krabben. Er zat immers veel meer in voor het team van bondscoach Gareth Southgate, dat na de snelle voorsprong de wedstrijd onder controle had. Na een paar mogelijkheden op de 2-0 te hebben gekregen, zakten de Engelsen steeds verder in. Daarmee tekenden zij hun eigen doodvonnis. Kroatië mocht in de wedstrijd terugkomen, waarna Engeland nog vrij weinig te zeggen had.

3. Stadions lang niet uitverkocht

Ongetwijfeld wel een van de grootste wedstrijden ter wereld: de halve finale op het WK. Hoe jammer is het dan als de stadions níet zijn uitverkocht? Bij België versus Frankrijk waren nog nodige plekken over en ook bij Engeland was het niet strak uitverkocht. Zonde! Fans van al uitgeschakelde landen kopen tijdig tickets, maar gebruiken ze niet meer als ze zijn uitgeschakeld. Daar moet de FIFA toch naar kijken om fans van de spelende landen in het stadion te krijgen, in plaats van vele Russen die er zaten - getuige het vele gefluit voor Domagoj Vida.

4. Assistent-scheidsrechter bij Engeland

Cüneyt Cakir floot op zich een prima halve finale tussen Engeland en Kroatië, al hield hij wel erg lang zijn gele kaarten op zak en was het even onduidelijk wie de eerste gele prent kreeg. Toch waren de grensrechters van dienst, Bahattin Duran en Tarik Ongun, een stuk minder scherp. Driemaal had Engeland recht op een corner, maar kreeg het die niet. Ook werd de actie van Harry Kane – die overigens geen doelpunt opleverde – onterecht terug gevlagd wegens buitenspel. De grensrechters hadden niet het niveau van de halve finale.

5. Franse potentie niet benut

Frankrijk is één van de twee WK-finalisten, maar zal bij een eventuele wereldtitel niet worden gememoreerd door het sterke spel. Sterker nog: voor een selectie met zoveel kwaliteiten, spelen de Fransen een beetje laf. Ook tegen België was het spel van Frankrijk verre van sprankelend. De gebaren die Antoine Griezmann gedurende de wedstrijd maakte waren tekenend: hou het tempo laag, neem geen onnodige risico's. Zonde.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen