De Belgen op rapport: de final touch ontbrak tegen Frankrijk

10 juli 2018, 22:05   Bijgewerkt: 10 juli 2018, 22:25

Het is België wederom niet gelukt om de WK-finale te bereiken. In de halve finale tegen Frankrijk speelde Roberto Martínez net als tegen Brazilië een troefkaart, maar deze bleek niet genoeg voor de overwinning. Wel probeerden onze zuiderburen met aanvallend voetbal de Fransen te verslaan, maar liep uiteindelijk in het verdedigende mes. Aan Thibaut Courtois te danken dat het schade op het laatst beperkt bleef. 

Thibaut Courtois – 7,5

Aan het keeperswerk van Courtois lag het (wederom) niet bij België. Met zijn rechterbeen voorkwam hij op grandioze wijze de tweede WK-treffer van Benjamin Pavard en na het openingsdoelpunt van Samuel Umtiti hield hij Olivier Giroud knap van de tweede Franse treffer. Ook in blessuretijd greep hij vakkundig in toen Antoine Griezmann én Corentin Tolisso een open kans kregen op de definitieve beslissing. Dat België weer niet in de WK-finale staat, lag in elk geval niet aan Courtois.

Toby Alderweireld – 6

Kwam verdedigend een aantal neer net te laat. Van zijn foutje bij het uitverdedigen profiteerde Giroud maar al te graag en dat leverde bijna de openingstreffer op na twintig minuten. Toen die uiteindelijk na de rust alsnog viel, kwam Alderweireld ook net te laat als back-up bij de corner. Verder stopte hij een Franse counter af met een slimme overtreding op Blaise Matuidi, van wie hij ook nog knap een schot blokte. Aanvallend had hij vrijwel geen bijdrage, op een schot van ver na. Dat was meteen na de Franse goal en meer een teken van radeloosheid dan dat het gevaar stichtte...

Jan Vertonghen – 6

Doordat Eden Hazard aanvallend heel veel dreiging had en niet hoefde mee te verdedigen op de aanvallende Pavard, kwam de oud-Ajacied een aantal keer defensief in de problemen. Bijvoorbeeld bij de grote kans voor de rechtsachter van de Fransen, desondanks hield Vertonghen zich vaak goed staande. In blessuretijd pakte hij nog een oliedomme gele kaart, waardoor het slotoffensief van België niet goed uit verf kwam. Door zijn overtreding konden zij namelijk weer vertragen en zo het duel over de streep trekken.

Vincent Kompany – 6

De routinier had zijn handen vol aan de Franse aanvalsleider Giroud. Op een aantal momenten in het duel na hield hij de Chelsea-spits echt wel van het gevaar af. Een aantal keer ontsnapte de lange Fransman wel aan de beveiliging van Kompany, maar scoren deed hij – tot wanhoop van de mensen in zijn thuisland overigens – niet. In tegenstelling tot eerdere WK-duels was de Manchester City-verdediger aanvallend totaal niet gevaarlijk.

Axel Witsel – 5

Was met zijn poging van ver in de tweede helft misschien nog wel het dichtst bij de gelijkmaker. Want echt grote kansen kreeg België niet, dus was de pegel van Witsel best nog gevaarlijk, zeker als de rebound bij De Bruyne was beland. Als... Verder kon Witsel zijn stempel amper drukken. Het gegroepeerd drukzetten bij balverlies met Fellaini ging een paar keer mis, wat ook voor rust al Frans gevaar opleverde. Blaise Matuidi en N'Golo Kanté wonnen de strijd op het middenveld van hun collega's bij de Belgen.

Marouane Fellaini – 5

Hoeveel dingen moet je, ook voor je eigen gevoel, goed doen om een fout bij een tegendoelpunt – tevens de winnende goal – goed te maken? Niet voor niets stond de lange middenvelder, die tegen Japan nog de held was, dichtbij het doel van de Belgen. Alles wat hard en hoog bij de eerste paal kwam, had hij moeten wegkoppen. Met gevaar voor eigen leven. Hij was te laat. Umtiti was eerder en kopte de Belgen naar de kleine finale. Fellaini zal vannacht wakker liggen, al speelde hij verder een prima partij.

Nacer Chadli – 6

Na een heel moeizaam begin met matige voorzetten en een zeer zwakke corner, herstelde Chadli zich aan de voor hem onbekende rechterkant. Hij had Lucas Hernández verdedigend in de tang en ging ook aanvallend steeds meer zijn steentje bijdragen aan het spel van de Belgen. Zijn tomeloze inzet en het feit dat er veel over rechts ging bij de Fransen, brachten Chadli geen enkele keer in de problemen. Desondanks bleef het aanvallende contrast met Thomas Meunier erg groot.

Moussa Dembélé – 4

Niet iedere tactische ingeving van Roberto Martínez is een gouden greep, zo blijkt. De ervaren middenvelder had veel overtredingen nodig, ook eentje waarbij hij Giroud bijna uit de wedstrijd schopte. Ook leed Dembélé vaker balverlies dan ze bij Tottenham Hotspur van hem gewend zijn. Na een klein uur werd hij eruit gehaald en zijn inbreng werd zeker niet gemist. Zonder hem werd de ploeg van Martínez gevaarlijker dan met.

Kevin De Bruyne – 6

Had weliswaar een vrije rol, maar was duidelijk meer gebonden dan tegen Brazilië. Voor rust kon hij zijn stempel nog wel deels drukken, maar na de thee zakte ook De Bruyne ver terug. Letterlijk – en na de wissel van Mertens – ook figuurlijk. In de eindfase was hij een minder secuur dan tegen Brazilië, getuige meerdere steekpasses die nét niet aankwamen, een schot dat ver overging na een voorzet van Mertens en een voorzet die pardoes in de handen kwam van Hugo Lloris. In de slotminuten gooide hij er nog een geniale pass uit, maar daar rekende Lukaku niet op...

Eden Hazard – 7

In een geweldige eerste helft had de Franse verdediging zijn handen vol aan de Chelsea-aanvaller. Elke dribbel was bijzonder gevaarlijk en als Varane zijn hoofd niet voor zijn inzet had gegooid, had Hazard al vroeg in de wedstrijd de score geopend. Pakte in de tweede helft een slimme gele kaart op het moment dat de Fransen konden counteren, maar kreeg zelf in de slotfase géén vrije trap waar hij dit wel had verdiend. Zijn goede spel had meer verdiend dan deze treurige nederlaag...

Romelu Lukaku – 5

Begon anders dan tegen Brazilië niet vanaf links, maar weer in de punt van de aanval. Tegenstanders? Samuel Umtiti en Raphaël Varane. Ga er maar aan staan en hoewel Lukaku probeerde wat hij kon, kreeg hij geen poot aan de grond. Ook tegen de voorzetten van invallers Mertens kon hij niet aanlopen en echt kansen heeft hij nooit gekregen. Hulde voor de Franse verdedigers. Jammer dat Lukaku in de slotminuten niet meer op de wereldbal van De Bruyne rekende. 

Invallers

Dries Mertens – 6,5

Zorgde meteen voor extra gevaar bij zijn entree en sleepte vanaf de rechterkant bijna alle ballen gevaarlijk richting Lukaku. Elke hoge voorzet zorgde voor problemen achterin bij Frankrijk, maar na driemaal de bal hoog inbrengen werden de voorzetten van Mertens ook steeds minder secuur. Een bal ging zelfs meteen over de achterlijn, waardoor zijn invalbeurt uiteindelijk eindigde zoals het hele WK-duel voor België: net níet.

Yannick Carrasco en Michy Batshuayi speelden tekort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen