Vijf conclusies na knappe zege België op favoriet Brazilië

7 juli 2018, 00:01

Met uitblinkers Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku en Thibaut Courtois en een beetje geluk van de vele kansen die Brazilië miste plaatste België zich verrassend voor de halve finale van het WK. Anders dan tegen Japan overtuigden onze zuiderburen voor rust meteen en vanaf dit moment worden ze dan toch echt als kanshebber gezien.

De Bruyne: wat er ook gebeurt, hij moet deze rol houden

De kans dat Martínez zijn winnende formatie in tact houdt, lijkt vrij groot. Het enige vraagteken is of hij een nieuwe list moet bedenken nu de Fransen hebben gezien waar Romelu Lukaku speelt. Maar één ding is zeker: De Bruyne heeft driemaal als controleur gespeeld en mocht dan toch eindelijk op de positie waar hij graag speelt. En hoe Martínez ook gaat schuiven met zijn elftal om de Fransen te verrassen: KdB moet geen linie meer terug. Niet alleen de Manchester City-ster voelt zich in deze vrije rol heerlijk, maar ook Axel Witsel voelt zich met Fellaini een stuk zekerder.

{image[327290][right-half][]}Martínez toch een tacticus

Vanuit alle hoeken kreeg de Spaanse coach van België kritiek: hij zou tactisch niet sterk genoeg zijn voor de job die hij deed. "Ik heb nog nooit een duel op het gebied van tactiek verloren", sprak Martínez na het duel strijdvaardig. En tegen Brazilië was dat in elk geval juist. Het passeren van de zeer matige Yannick Carrasco, het inbrengen van Marouane Fellaini voor de balans en het op rechts posteren van Romelu Lukaku pakte allen uitstekend uit. Het zorgde ervoor dat de grote favoriet van de eindzege naar huis moet. Enige note: op het inbrengen van Renato Augusto had Martínez geen antwoord. Al heeft uiteindelijk de winnende coach gelijk.

België eindelijk geen outsider meer, maar kanshebber

Hoe goed de ploeg van België individueel gezien ook mag zijn: uiteindelijk moet je het op het moment suprême waarmaken. Niet in een duel met Tunesië of ongemotiveerde Engelsen, maar tegen Brazilië. Een superfavoriet. Anders dan tijdens het WK 2014 (Argentinië eruit) en EK 2016 (Wales eruit) lukt het België eindelijk eens om tegen een groot land indruk te maken tijdens de knock-outfase van een eindtoernooi. Niet langer zijn ze outsider voor de WK-titel, maar een van de absolute favorieten. En terecht!

{image[327286][left-half][]}Het werd niet het WK van Neymar

Dagen, weken en zelfs maanden revalideerde de Braziliaanse superster om fit te beginnen tijdens het WK. Revanche op vier jaar geleden was het doel. Fit werd hij, wedstrijdfit ook. Maar zo subliem als hij bij Paris Saint-Germain was, kon hij in Rusland niet worden. Hoe graag hij ook wilde. Want overdreven valpartijen had hij in Catalonië en Parijs ook wel, maar zéker niet zo erg als met Brazilië in Rusland. Een teken van machteloosheid dat hij wellicht té graag wilde? Hoe dan ook: er is veel over hem gesproken, maar niet op de manier zoals hij wilde. Na Lionel Messi en Cristiano Ronaldo kan ook Neymar zijn koffers pakken.

Verdedigende spelhervattingen Brazilië en België niet goed

België scoorde de openingstreffer, met een beetje geluk, uit een hoekschop. Dat was voor Brazilië de vierde tegentreffer uit een corner van de laatste vijf doelpunten in totaal. Toch had het zomaar andersom kunnen zijn: na acht minuten werkte Thiago Silva uit een hoekschop de bal tegen paal, vier minuten later stond Paulinho uit een corner vanaf de andere kant helemaal vrij, maar maaide over de baal. Aan beide kanten is er – en met België voor het duel met Frankrijk, dat uit een corner scoorde tegen Uruguay – werk aan de winkel wat dat betreft.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen