België vindt ideale strijdplan en stuurt Brazilië naar huis

6 juli 2018, 22:00   Bijgewerkt: 7 juli 2018, 11:42

Een perfecte eerste helft gevolgd door een zeer spannende tweede helft heeft België voor het eerst sinds 1986 een plek in de halve finales van het WK opgeleverd. Een eigen treffer van Fernandinho en een perfect uitgevoerde counter met Kevin De Bruyne als eindstation gaven de Belgen vrijdagavond een droomstart die Brazilië ondanks de aansluitingstreffer van Renato Augusto niet meer te boven kwam. 

In België werd voorafgaand aan het duel gesproken over een cruciale wedstrijd voor de gouden generatie. De Rode Duivels wilden ten koste van alles de halve finale halen, iets wat het land sinds 1986 niet meer was gelukt. Het moest dan wel af zien te rekenen met het land dat door velen werd gezien als favoriet voor de eindzege: Brazilië. De onderlinge resultaten tussen beide landen waren zeker niet in het voordeel van de Belgen, want enkel in 1963 wisten onze zuiderburen de Goddelijke Kanaries te verslaan. België kon recentelijk echter wel bouwen op een ongeslagen serie van 23 interlands en had dus alle vertrouwen in een goed resultaat.

Ondanks dat Brazilië aandrong en zich keer op keer voor het doel van Courtois meldde, wist België na een half uur de voorsprong te verdubbelen. Nadat een dood spelmoment voor het Belgische doel op niets uitliep begon Romelu Lukaku aan een rush, die eindigde met het bedienen van De Bruyne. De sterspeler van Manchester City, die eerder dit toernooi nogal wat kritiek op zijn spel kreeg, gebruikte zijn timmermansoog en toonde de klasse die hij bij zijn club zo vaak demonstreert, door Alisson in de verre hoek te verschalken.

Om herhaling van de WK-afgang van 2014 te voorkomen moest Brazilië in het tweede bedrijf dus uit een ander vaatje tappen. Bondscoach Tite realiseerde zich dat, want hij hield de tegenvallende Willian achter in de kleedkamer en verving hem voor Roberto Firmino. Wat volgde was een belegering van de Belgische helft, want België vond het met een 0-2 voorsprong wel helemaal prima. Het liet Brazilië aan de bal en loerde nog meer dan voor rust op de counter. Brazilië kon de opening echter maar niet vinden en had lange tijd meer last dan gemak van haar sterspelers Neymar en Coutinho, die het veel te vaak op eigen kracht probeerden te doen.

Toen een kwartier voor tijd België de halve finale bijna kon aanraken bracht invaller Renato Augusto de spanning terug in het duel. Niet onverdiend, want hoewel de Brazilianen de absolute scherpte de hele avond misten was men goedbeschouwd wel de bovenliggende partij. De verkleinde marge bracht België behoorlijk aan het wankelen, maar levensgrote kansen werden door Augusto en Coutinho om zeep geholpen. België overleefde in blessuretijd ook een ultieme poging van Neymar. Courtois onderscheidde zich met een wereldredding door het schot net over te tikken. Daarmee verdween het geloof van de Brazilianen en kon Belgie zich opmaken voor de halve finale van komende dinsdag tegen Frankrijk.

Opstellingen en beoordelingen*

Brazilië: Alisson 6; Fágner 5.5, Thiago Silva 6, Joao Miranda 6, Marcelo 7; Fernandinho 5, Philippe Coutinho 4.5, Paulinho 6 (73. Renato Augusto -); Willian 5 (45. Roberto Firmino 5), Gabriel Jesus 4 (58. Douglas Costa 6), Neymar 5.5

België: Thibaut Courtois 8; Thomas Meunier 7, Vincent Kompany 6.5, Jan Vertonghen 5.5, Toby Alderweireld 6.5; Axel Witsel 6.5, Kevin de Bruyne 8.5, Marouane Fellaini 7, Nacer Chadli 6.5 (84. Thomas Vermaelen -); Eden Hazard 8, Romelu Lukaku 8

Man of the Match: Kevin de Bruyne

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen