De Belgen op rapport: toch valt alles op z'n plek bij België

6 juli 2018, 21:59   Bijgewerkt: 6 juli 2018, 22:08

Na het duel met Japan was de kritiek op Roberto Martínez even groot als terecht. De Spaanse coach durfde geen keuzes maken en moest dat voor het treffen met Brazilië zéker doen. En hij maakte de juiste keuzes: Dries Mertens werd het grootste slachtoffer, maar zonder hem konden Eden Hazard, Romelu Lukaku en vooral Kevin De Bruyne schitteren. Het was, mede dankzij Thibaut Courtois, genoeg voor de halve finale. 

Thibaut Courtois – 8

Dat België met een rust de voorsprong in ging, was echt niet alleen te danken aan Kevin De Bruyne en zijn maatjes voorin. Ook Courtois speelde een sleutelrol. Niet alleen met zijn spelhervattingen, zoals tegen Japan het geval was. Een prachtredding op de van richting veranderde inzet van Marcelo en een Maarten Stekelenburg-achtige safe op de inzet van Phillipe Coutinho. Had een beetje geluk dat Thiago Silva en Paulinho van dichtbij hun voet niet goed tegen de bal kregen. Maar zijn mooiste redding was in extra tijd op de poging van Neymar!  

Thomas Meunier - 7

Omdat Romelu Lukaku zijn man moest laten lopen, kwam er heel veel Braziliaans gevaar over de kant van Meunier. De rechtshalf hield zich, soms met vallen en opstaan, prima staande. Pakte een vervelende gele kaart na een overtreding op Neymar, waardoor hij is geschorst. Daarmee voorkwam hij wel dat de Braziliaanse aanvaller gevaarlijk werd en dat laatste lukte hem ook regelmatig zónder overtreding. 

Vincent Kompany - 6,5

Tijdens het duel Japan bezoemde de ervaren verdediger met zijn kopballen al angst in bij Brazilië. Dus dat uitgerekend hij bij het openingsdoelpunt betrokken was, mag geen wonder heten. Verder hield hij zich beter staande dan tegen Japan, wat ook voor meer vertrouwen gaf bij de routinier. Hij was weer een ouderwetse leider, maar had zeker een penalty tegen moeten krijgen. Dat bleef hem en heel België bespaard, mede dankzij de VAR.

Jan Vertonghen - 5,5

Maakte in de eerste helft een domme overtreding op de achterlijn en liet zich in de tweede helft bijzonder pijnlijk poorten door Gabriel Jesus, waarna Kompany een penalty-waardige overtreding moest maken. Bij de treffer van Renato Augusto en de kans enorme kans van Roberto Firmino stond de oud-Ajacied niet goed. Was een van de zwakkeren vrijdagavond, maar de schade bleef uiteindelijk beperkt.

Toby Alderweireld - 6,5

Aan de bal deed Alderweireld weinig bijzonders en maakte hij ook nog zeker weleens een foutje, maar verdedigend was hij met Vertonghen en Kompany zeer stabiel. Pas toen Augusto inviel, was het zéér onrustig achterin bij onze zuiderburen, waardoor ook Alderweireld het even moeilijker had en begon te zwemmne. Toch kon hij zeer tevreden zijn met de manier waarop hij onder maar Gabriel Jesus met zijn maten uitschakelde.

Axel Witsel - 6,5

Aan de bal zeker niet geweldig, maar als controleur had hij lange tijd grip over het middenveld. Vooral verdedigend. Maar in de slotfase bleek hij niet de regisseur en controleur van wereldklasse. Deels werd hij overlopen, al had hij met Fellaini veel meer steun dan tegen Japan in de fase na de rust. Desondanks is ook Witsel een stille kracht in het team, die zich goed voelde met zijn nieuwe maat op het middenveld. Aan De Bruyne had hij als controleur te weinig naast zich.

Kevin De Bruyne - 8,5

Vanaf de allereerste seconde was te zien dat De Bruyne zich op deze positie als een vis in het water voelde. Meer vrijheid, meer naar voren en meer in de functie waarin hij bij Manchester City een van de beste spelers ter wereld is. Met heerlijke passes, onder andere op Fellaini, was hij de absolute uitblinker - zeker voor rust - bij België. In de 2-0 zat niet alleen de wil om wereldkampioen te worden, maar ook een héél klein beetje frustratie van het feit dat hij nu pas deze rol kon vervullen. Wát een doelpunt. Wát een wedstrijd van KdB

Marouane Fellaini - 7

Zorgde voor meer balans in de ploeg van België dan er met Mertens was. Maakte een paar stevige overtredingen op Neymar, maar dat was tegelijkertijd ook onderdeel van de tactiek. Lang hield hij de Braziliaanse sterspeler uit de wedstrijd, totdat die in de slotfase zich er nog actiever tegenaan bemoeide. Met acties in het strafschopgebied en een schot dat knap gepakt werd door Courtois kwam Neymar nog wel tot gevaar, maar Fellaini slaagde meer dan voor zijn examen. Tegen Frankrijk zal hij ook starten.

Nacer Chadli - 6,5

Verdedigend was Chadli amper op een fout te betrappen en dat was bij zijn voorganger Yannick Carrasco wel anders. Daarbij had hij ook het 'geluk' dat er door de tactische zet van Martínez heel veel over de Braziliaanse linkerkant ging. In balbezit deed Chadli geen gekke of bijzondere dingen, maar leverde in bij de mannen die in grootste vorm waren. De Bruyne, Lukaku of anders Hazard. Nederig, zoals het hoort. 

Eden Hazard - 8

Fagner zal nog weleens zwetend wakker worden de komende nacht: de voormalig PSV'er had geen enkele grip op de aanvoerder van België. De Chelsea-ster kon bijna alles doen tegen de arme verdediger, die tegen het einde van de wedstrijd nog een gele kaart pakte nadat Hazard er vandoor was in de counter. Een beeld wat de hele wedstrijd mooi samenvat: alleen met een overtreding kreeg Fagner grip op Hazard.

Romelu Lukaku - 8

De tactische zet van Martinez met Lukaku op rechts pakte geniaal uit, maar de uitvoering van de aanvaller was ook heel sterk. Hoefde geen verdedigende arbeid te verrichten, kon zich concenteren op zijn aanvallende bijdrage. Tijdens de counter die leidde tot de 0-2 speelde de sterke spits - net als tegen Japan - een sleutelrol. In  de tweede helft werd het gevaar minder, maar voor rust had Brazilië geen idee hoe ze hem moesten afstoppen. Kan hij een zelfde rol vervullen tegen Frankrijk?

Invallers Thomas Vermaelen en Youri Tielemans kwamen tekort in actie voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen