Kroatië kwartfinalist ten koste van Denemarken na penalty's

1 juli 2018, 22:49   Bijgewerkt: 1 juli 2018, 23:42

Kroatië heeft de kwartfinale van het WK bereikt. De ploeg was na penalty's te sterk voor Denemarken. De eindstand die na 120 minuten op het bord stond, was na vijf minuten al bereikt: 1-1. Door vroege treffers van Mathias Jørgensen en Mario Mandzukic leek het een spectaculair duel te worden, maar dat viel vies tegen. In de verlenging miste Luka Modric nog een penalty, maar hij scoorde in de strafschoppenserie als een van de weinigen wél. Het was genoeg.

Het duel begon spectaculair; de eerste twee mogelijkheden waren namelijk meteen raak. Denemarken opende na 61 (!) seconden de score. Jørgensen, die een tijd geleden nog voor PSV speelde, kreeg de bal in de zestien na een lange inworp van Jonas Knudsen voor de voeten en schoot via Kroatië-doelman Danijel Subasic raak. De goalie leek daarbij niet helemaal vrijuit te gaan. Van die bliksemstart kon Denemarken niet erg lang genieten, want even later stond het alweer gelijk.

Kroatië toonde zich namelijk ook uiterst effectief. Na een actie en harde voorzet van de veel opstomende rechtsback Sime Vrsaljko kreeg Mario Manduzkic via het gezicht van Thomas Delaney de bal. De spits deed precies dát waarvoor hij op het wedstrijdformulier staat: hij rondde doeltreffend af met een schot in de korte hoek: 1-1. Daarna was het een tijdje wachten op nieuwe mogelijkheden, die uiteindelijk wel kwamen.

Zo'n tien minuten voor tijd ontbrandde het duel alsnog enigszins. Een schot van Modric ging allereerst naast; even later kon Ivan Perisic zijn voet nét niet tegen een goede voorzet van Ante Rebic krijgen. In de extra tijd schoot Rakitic nét naast en had Kroatië mazzel dat een schot van Martin Braithwaite, vanuit een door Subasic weggebokste corner, nét naast ging. Het bleek de laatste actie van een tegenvallend duel, dat uitloop op het scenario dat al de hele tweede helft nadrukkelijk in de lucht hing: verlengen.

In die strafschoppenserie namen beide doelmannen de hoofdrollen op zich. Subasic en Schmeichel keerden beiden enkele penalty's, maar door missers van onder anderen Lasse Schöne en Nicolai Jørgensen won Kroatië de penaltyserie uiteindelijk met 3-2 en neemt dat land het in de kwartfinale op tegen het gastland Rusland. Modric - hij maakte zijn penalty in de reeks wel - en consorten krijgen dus nog altijd de kans om de lichting uit '98 te doen vergeten.

Opstellingen en beoordelingen*:

Kroatië: Danijel Subasic 6,5; Sime Vrsaljko 6,5, Dejan Lovren 6, Domagoj Vida 6,5, Ivan Strinic 6 (80. Josip Pivaric -); Ivan Rakitic 6, Marcelo Brozovic 5,5 (71. Mateo Kovacic 5); Ante Rebic 6, Luka Modric 5,5, Ivan Perisic 4,5 (96. Andrej Kramaric ); Mario Mandzukic 6 (108. Milan Badelj -)

Denemarken: Kasper Schmeichel 7; Jonas Knudsen 6,5, Mathias Jørgensen 6,5, Simon Kjaer 6, Henrik Dalsgaard 5; Christian Eriksen 5,5, Thomas Delaney 6 (98. Michael Krohn-Dehli 5,5), Andreas Christensen 6 (46. Lasse Schone 6); Martin Braithwaite 6 (106. Pione Sisto -), Andreas Cornelius 5,5 (66. Nicolai Jørgensen 6), Yussuf Poulsen 5,5

Man of the match: Kasper Schmeichel

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen